TEST ROG Ally: Za gamere u duši, na svakom mogućem mjestu

blank

Svojevrsno umjetničko djelo saveznik je svakom gameru u fotelji, u krevetu, za stolom, u avionu, tramvaju…

Postoji li neko mjesto na kojem se ROG Ally, ručna konzola iz Asusa, ne može koristiti? Vjerojatno samo pod vodom. Testirali smo Windows 11 ručnu konzolu jednostavnog i pamtljivog naziva, koja će svakom gameru biti odličan saveznik. Malo računalo ima veliku moć jer se ponaša suvereno. Jasno, uz napajanje u blizini, s obzirom da se radi o velikom potrošaču energije.

U kratkim crticama, ROG Ally je snažno računalo u obliku prijenosne gaming konzole. Jasno je to iz aviona, ali i svima koji se nađu pored vas u avionu dok upotrebljavate prste, držeći konzolu mase 608 grama u obje ruke. Da, mora se koristiti s obje ruke u svakoj situaciji, čak i kad vam nisu potrebne jer je raspored mase i fizičkih tipki takav da zahtijeva takvo rukovanje.

blank

U stvarnosti, iako je tri puta teži od pametnih telefona, masa se ne osjeti jer je dobro raspoređena. Ally ima odličnu ergonomiju, inženjeri i dizajneri su se baš potrudili, a na prednju, bočnu i stražnju stranu smjestili su sve uobičajene fizičke tipke potrebne za gaming. Ovo je punokrvni kontroler, a glavna stvar je ipak ekran. Ili možda procesor? Ili možda hlađenje? A grafika, memorija?

Sve je to podjednako bitno jer bez dobrog prikaza slike, snažnog procesora i hlađenja nema niti dobrog gaminga. Nema utor za SIM tako da se ROG Ally koristi samo s wirelessom ili igrama koje se mogu igrati u offline načinu.

blank

blank

Prilikom pokretanja na 7-inčnom fullHD IPS ekranu omjera stranica 16:9, zaštićenog Gorilla staklom Victus, uz stopu osvježavanja do 120 Hz i vrijeme kašnjenja odnosno reakcije od 7 ms te uz 500 kandela (nita) osvjetljenja, možemo odabrati i tromjesečno korištenje usluge Xbox Game Pass.

Ne morate ništa platiti, ali potrebno je ostaviti podatke o kreditnoj kartici. Naravno, moguće je odustati i ne plaćati, ali ako imate ovakav stroj u rukama šteta je ne koristiti pristup trgovinama s igrama.

Prikaz slike na ekranu osjetljivom na dodir odlične je vidljivosti iz svih kutova, ali je sitan pa ako lošije vidite svakako u postavkama promijenite rezoluciju iz 1920 x 1080 u 1280 x 720 piksela. Naravno, vjerojatno će gaming iskustvo biti bolje uz punu full nego uz samo HD rezoluciju, ali pri postavljanju raznih postavki tako će biti ugodnije. Možete birati između 60 Hz ili 120 Hz. Jasno, više herca troši puno više bateriju. Tu su i stereo zvučnici te Dolby Atmos uz koji ćete uroniti u zvuk i uživati bez da morate koristiti slušalice.

blank

Korištenje Windows 11 OS-a je poznato, prevedeno je na hrvatski jezik i vrlo se lako snaći u njemu, a lakše će biti puno toga koristiti dodirom nego preko tipki sa strane. Recimo i kako bi tanji crni rubovi oko ekrana vjerojatno bolje izgledali, ali možda je samo u pitanju dizajn, kombinacija s bijelom bojom kućišta.

Nakon nešto više od sat i pol trajanja punjenja baterije od 40Wh priloženim snažnim punjačem od 65 W te desetak ili nekoliko desetaka minuta podešavanja uređaja, ovisno koliko se dobro snađete u početnom postavu, slijedi igranje, za što je i namijenjen ROG Ally.

Naravno, poslužit će uređaj brenda Republic of Gamers i za korištenje web preglednika, moguće je instalirati i razne dodatne aplikacije, a tu je i Solitaire, za one koji znaju što se veže uz Windowse već jako dugo. Naravno, dobro će Solitaire doći za razbibrigu, kada ne želite (maksimalno is)koristiti snagu AMD Ryzen Z1 Extreme procesora, 16 GB radne memorije i 512 GB memorije uređaja koja je uz to i proširiva s microSD karticama.

blank

Već nakon nekoliko trenutaka korištenja postaje jasno koliko je proizvod dobro finiširan, nije nam teško koristiti ga niti nakon dužeg vremena, uz punjač koji nadopunjava bateriju te hlađenje koje zrak preuzima iz dva stražnja otvora, a zatim vrući zrak izbacuje prema vrhu, kroz dva otvora koji ne pušu niti po rukama niti po licu igrača.

Taj dio je odlično riješen, konzola se ne pregrijava nego je cijelo vrijeme ugodna za korištenje. Niti dva ventilatora s ultratankim rebrima hladnjaka i toplinskim cijevima visokog trenja nisu preglasna, što je također veliki plus jer nećete pri tome smetati niti sebi niti drugima.

blank

blank

Slušalice se mogu spojiti bežično i preko 3,5 mm ulaza na vrhu kućišta koje u tom dijelu još ima i power tipku sa senzorom otiska prsta, tipke za kontrolu glasnoće, USB-C 3.2 Gen 2 priključak te sučelje za ROG XG Mobile koje omogućuje spajanje na vanjske komponente (monitor, tipkovnica, miš).

Kućište će u radu, kod gljiva, svijetliti u raznim bojama koje se dinamično mijenjaju. Inače, u kutiji se nalazi i kartonski nosač u koji se ROG Ally može smjestiti dok gledate neki video sadržaj. Opremljenost kutije nije bogata, nećete dobiti nikakve dodatke, ali uz punjač, kratke upute i taj naslon ništa drugo vam niti ne treba. Samo konzolu napunite igrama odnosno osigurate pristup do online servisa i trgovina s igrama.

Kako se ponaša ekran, ima li trzaja? Tu je zaista teško nešto prigovoriti jer kombinacija gaming performansi i ugrađenog hardvera niti ne daje priliku za usporavanje u radu. Jasno, baterija će vjerojatno mnogima biti usko grlo jer takav hardver guta struju.

blank

blank

Računajte na nekoliko sati, ovisno o postavkama koje štede bateriju – manja snaga procesora, broj sličica u sekundi, jakost osvjetljenja. Sigurno ćete na dnevnom svjetlu, dok sjedite u parku, više trošiti energiju nego u krevetu u noćnim satima. Uz priloženi punjač nema straha jer je snaga punjenja velika, čak i dok se aktivno igrate.

Ali, uz stopu osvježavanja ekrana od 120 Hz igre odlično rade, a možete birati i prikazivanje broja sličica između 30, 45, 60, 90 i 120 fps. Vjerojatno bi neke od karakteristika i značajki rada poželjeli vlasnici neke druge ručne konzole. Asus je unaprijedio mnoge stvari, koje su do sada kod konkurencije bile primjetno nedorađene.

Direktno preko desno od ekrana postavljene tipke Armoury Crate SE ulazimo u Game Library, tamo nas čeka Xbox, ali i Steam te Moving Out. To je početno mjesto, ali moći ćete do raznih igara i kroz web preglednik. Mnogi će koristiti Epic Games Store, GOG…

blank

blank

S aplikacijom Armory Crate SE možete na jednom mjestu pristupiti svim svojim igrama i postavkama, izraditi profile igara, promijeniti izgled gumba, podesiti Aura sync osvjetljenje i prebacivati se između unaprijed postavljenih profila performansi ili stvoriti potpuno prilagođeni ručni način rada s naprednim TDP-om postavke i prilagođene krivulje ventilatora.

Sljedeća stvar koja nas zanima korištenje je tipki i njihov odziv. ABXY tipke su nisko postavljene u odnosu na površinu te kada se pritisnu gotovo se poravnaju s tom površinom. U stvarnosti je to OK riješeno te neće zapeti ispod ruba. Same tipke su lagane i čvrste te imaju dobar povrat.

Gljive su fleksibilne u radu, brzo se vraćaju na svoju početnu poziciju, a prilikom svakog dodira čuje se i osjeti udarac na rub kruga u kojem se nalazi. Najmirnija je i najtiša u radu četverosmjerna tipka dok su nešto glasnije stražnje M1 i M2 tipke.

blank blank

Uz gaming ROG Ally se može s tipkovnicom i mišem koristiti kao pravo računalo te dodatno iskoristiti sve mogućnosti hardvera i softvera. Nekima bi to moglo biti jedino računalo koje trebaju, uz dodatni monitor. I ovaj članak je mogao nastati na takvoj konfiguraciji, bez ikakvih problema.

Hoće li ljudima biti problem platiti cca 800 eura, a to je cijena za ROG Ally (listopad 2023.)? Pogledamo li inflaciju i što se danas uopće može kupiti za taj iznos, kao i rast plaća cijena ne djeluje previsoko.

Dobar pametni telefon, s jakom grafikom i procesorom te hrpom memorije platit ćete i više od toga. Ally će vam potrajati puno duže od telefona, koji je nakon samo pola godine zastario jer je već izašla nova verzija čipseta. Bit će ovo mamac za kupnju tijekom predstojećih Black Fridaya (Crnog petka) te predbožićnih blagdana. Kliknite na poveznicu za detaljnije o ROG Ally.

blank

blank

blank

blank blank blank blank blank

blank blank

blank