TEST Nokia T10: Kao veliki pametni telefon

blank

Što se može dobiti za 200 eura, kad je u pitanju tablet? Kome bi Nokijin model najbolje pristajao otkrivamo u testu

Nismo sigurni može li se za model T10 reći da je nasljednik prošlogodišnje Nokije T20. Naime, T20 ima ekran od 10,4 inča dok T10 mjeri 8 inča. Možda bi sigurnije bilo reći da će Nokia T20 dobiti nasljednika kroz neki drugi broj, koji će istovremeno biti i veće nomenklature.

Android 12 tablet može se pohvaliti s tri godine sigurnosnih nadogradnji te s dvije godine Android ažuriranja pa će uskoro dobiti Android 13, a sljedeće godine i Android 14. Dakle, kupnjom Nokije sigurni ste da dobivate dobru podršku, koja je još bolja kad su u pitanju Nokijini mobiteli, poput Nokije G60 5G koju smo također testirali.

blank

S obzirom da je ugrađen manji ekran samim time je T10 i lakši nego T20 – mjeri 375 grama u odnosu na 465 grama većeg tableta. Novi model ima plastično kućište i plastični okvir, za razliku od aluminijske pozadine modela T20. Manji model koristi rebrasti finiš s poprilično glatkom površinom pa ne bi bilo zgorega koristiti i neku zaštitu, kako ne bi kliznuo iz ruke.

Solidan ekran

Glavna stvar kod svakog tableta je ekran. Na prednjoj je strani, iznad ekrana, postavljeno staklo, a sam tablet u uspravnom položaju izgleda kao veliki pametni telefon. Takvom dojmu pridonosi i utor za dvije SIM i microSD karticu (moguća je kombinacija dvije SIM kartice ili SIM kartica plus microSD).

Spaja se na 4G mobilne mreže tako da nećete biti korišten samo pod wireless signalom nego bilo gdje. Spojite li na tablet žičane (preko 3,5 mm ulaza) ili preko Bluetootha bežične slušalice imat ćete zaista veliki smartphone. Odnosno, dva u jedan uređaj.

blank

blank

Kućište u Ocean Blue plavoj boji je debljine 9 mm, otporno je na prskanje vodom (IPX2) pa će poslužiti i ako snimate fontane, bez straha od vlage sve dok tablet ne završi u samoj fontani. Unutar 8 inča ekrana smješteno je milijun piksela, uz rezoluciju 800 x 1280 piksela, uz prekrivanje 72,4 posto prednje površine. Omjer stranica ekrana je ipak manje smartphoneovski, a više tabletski uz 16:10.

Sama gustoća piksela nije velika, 189 ppi, ali je uobičajena za tablete. U praksi, pikselizacija se ne primjećuje te je korištenje izuzetno ugodno, uz dobar vidljivi kut. Ima i automatsko podešavanje osvjetljenja, ovisno o okolišu. Zgodno je što se tablet može otključati prepoznavanjem lica, uz prednju kameru od 2 megapiksela koja snima video u HD rezoluciji 720p.

Ekran s360 nita osvjetljenja (maksimalno 450 nita) podržava sve danas uobičajene postavke poput tamnog načina rada, noćnog načina u kojem se optimizira isijavanje plavog svjetla koje nam smeta za spavanje, ali nije moguće postaviti vrijeme u kojem će se žućkastije osvjetljenje koristiti i prestati koristiti nego se koristi lokacija uređaja da bi se odredilo vrijeme zalaska i izlaska sunca. Fora, ali bilo bi dobro da se može i manualno postaviti, kad vi to želite.

Sviđa nam se što tablet ima stereo zvučnike, što bi trebao biti minimum kod svih proizvođača, a znamo da pojedini modeli imaju i po četiri zvučnika. Time se znatno povećava smisao tableta za gledanje streaming i video sadržaja, za što ih mnogi korisnici i koriste, kao zamjenu za pametni telefon odnosno televizor.

I baterija je bitna

Uz ekran baterija je sljedeći bitan faktor pri odabiru tableta. Nokia T10 ima bateriju od 5250 mAh, što je malo više od današnjih malo „obdarenijih“ pametnih telefona. Ipak, kako se tablet ne koristi kao pametni telefon baš na svakom koraku (dok čekate crveno svjetlo na pješačkom, u uredu, pri gledanju televizora) to će biti sasvim dovoljno za većinu korisnika. Vjerojatno je to jedan od razloga što nema ugrađen NFC za beskontaktno plaćanje. Nokia je ovaj uređaj ipak zamislila kao klasični tablet.

U pakiranju je priložen punjač snage 10 W (i kabel i strujni adapter) tako da ne morate razmišljati o kompletnom punjaču kao kod pametnih telefona. I to je sve što ćete pronaći u kutiji, uz iglicu za SIM koja je nešto duža od drugih iglica. Utor za SIM je očigledno nešto dublje postavljen jer s jednom drugom iglicom za SIM kartice nismo uspjeli dohvatiti točku koja oslobađa ladicu prema van.

Tu su i kamere

Naravno, kamere su bitne, ali najčešće za video pozive, naročito u vremenu kada se radi od kuće ili s nekog udaljenog mjesta. Nokia je uz prednju od 2 megapiksela ugradila i stražnju od 8 koja dolazi s LED svjetlom, što će dobro doći ako snimate ponekad nešto s ovim tabletom – recimo u podrumu ili na tavanu vikendice na kojoj provodite vikend želite nešto zabilježiti.

blank

blank

Postoji i digitalni 4x zum što će dobro doći, jednostavno je integriran na ekranu dok se kamera koristi, što je daleko naprednije napravljeno nego kako je to riješeno na pametnim telefonima. Fotografije su iznenađujuće dobre, oštre su i ne raspadaju se pri zumiranju.

I boje su vjerne, sve to nekako dobro izgleda na tako velikom ekranu, a uz relativno malu rezoluciju snimljene fotografije. Čak i prednja kamera sa samo dva megapiksela uspijeva napraviti solidne, ali ne pretjerano dobre, fotografije lica. Istovremeno, služi i za prepoznavanje lica i otključavanje ekrana.

Čipset, memorija, cijena

Manje poznat čipset Unisoc T606 na 12 nm, u kombinaciji s dvije jezgre na 1,6 GHz te šest na 1,6 GHz, solidno i ugodno obavlja svoj posao, iako tablet ima samo 4 GB radne memorije. Postoji i verzija s 3 GB RAM-a, a mi smo uz spomenutih 4 GB radne imali 64 GB interne memorije.

Kompaktni tablet Nokia T10 je prvenstveno namijenjen obiteljima i djeci koji će dobiti ugodno korištenje, bez mogućnosti igranja nekih zahtjevnijih igara, ali će se puno toga moći odigrati. U softveru postoje već neke predinstalirane aplikacije poput Netflix te Kids Space kojima se sugerira za što je predviđen.

Djeca će uz Kids Space dobiti preporučene aplikacije, knjige i video zapise kako bi izoštrili svoju radoznalost i bili što kreativniji. Istovremeno, roditelji preko Google Family Linka mogu nadzirati tablet dok ga dijete koristi, prateći vrijeme korištenja i sadržaje kojima dijete pristupa. Zbog svega toga se, uzevši u obzir kvalitetu ekrana, Nokia T10 može preporučiti za kupnju maloj djeci.

blank

blank

Ima i FM radio prijamnik koji radi bez potrebe za priključivanjem slušalica koje bi služile kao antena. To je zaista ugodno iznenađenje i podsjeća nas na neke starije Nokijije poput X2-00 iz 2010. godine koja je mnogima bila zanimljiva upravo zbog te mogućnosti. Dakle, ponesete tablet na vikendicu, imate 4G signal (ili što već ulovite od podatkovnog prometa), stavite tablet na stol i slušate omiljene radijske postaje. I sve je vrlo komotno, na ekranu od 8 inča.

Zgodno je i što se ovaj tablet može koristiti kao drugi ekran vašeg računala, ako vam je takva mogućnost potrebna – tablet mora biti spojen na istu wireless mrežu kao i računalo, a zatim se na tipkovnici računala pritisne tipka Windoes te slovo K za spajanje odnosno uparivanje.
Cijena za tablet Nokia T10 je oko 1500 kuna (oko 200 eura, studeni 2022.).

blank blank

blank

blank