TEST Samsung Galaxy S23 Ultra: Samo je jedna originalna Ultra

blank

Ima li veće sreće od kupnje novog mobitela? Ima, onda kad donosi inovacije i pomiče granice, kao što ih stalno pomiče Samsung

Svaki mobitel pronađe svoju srodnu dušu. To su oni koji vole fotografirati i danju i noću. I po noći? Odlično, onda im je potrebna kamera sa što više megapiksela. Recimo, s 200? Može! Možda bi se i zvijezde mogle snimiti? Prije nego li se okine fotografija, u dobrom društvu, treba prstom pokazati na zvijezdu ili zviježđe koje će se snimiti. Lakše je sa stylus olovkom, poput S Pen.

Oni koji gledaju u nebo vrlo su često i ekološki orijentirani te žele ostaviti što manji otisak na našem planetu. Vjerojatno odvajaju svaku bocu, a da su ribari vjerojatno bi odvajali i svaku iskorištenu mrežu. Na kraju bi od te mreže i boca mogli napraviti svoj vlastiti mobitel.

Što je u prvom planu?

Kad uzmete pametni telefon poput Samsunga Galaxy S23 Ultra onda je vrlo teško odrediti fokus. Što je najbitnije na njemu? Pozornost privlači kamera, tu je i fantastičan ekran koji i po najjačem suncu prikazuje kvalitetnu sliku, a možda je baterija ipak najbitnija?! Netko će reći da je to čipset odnosno motor koji sve pokreće. Dirigenti u duši će obožavati S Pen olovku s kojom mogu vrlo jasno usmjeriti svoje misli. I ideje na ekran. Koji je sada nešto manje zakrivljen nego na prethodniku, a sve kako bi se što bolje iskoristila prednja površina. Ravna površina.

blank

blank

Čim se pogleda novi predstavnik Galaxy S serije jasno je da se radi o malo drugačijem telefonu. Kao prvo, pravokutan je, što znači i unikatan jer su svi ostali telefoni zaobljeni na rubovima kućišta. Nekada se govorilo: postoji Galaxy Note i postoje drugi telefoni. Uz benefite koje donosi novi Samsung Galaxy S23 Ultra ta fraza i dalje ima smisla. Jednostavno, dok je telefon u ruci osjeća se ono nešto posebno. I ako samo jednom isprobate takav telefon, kao autor ovog članka još prije 12 godina, to je konekcija koja ne gubi snagu.

Na današnjim je telefonima kamera sigurno u prvom planu. Samsung je ponovo odgovorio na pravi način: ugradili su potpuno novi (svoj) senzor od 200 megapiksela. Odmah po startanju telefona pokrećemo kameru i biramo 200 megapiksela, uz omjer 3:4. Pronalazimo kadar i u njega smještamo 200 milijuna piksela. Točnije, 199.756.800 piksela.

Upravo toliko se dobije kad se pomnoži 16.320 x 12.240 na kalkulatoru. To je rezolucija fotografije s 200 megapiksela. Nakon okidanja, spremanje fotografije u memoriju traje nekoliko trenutaka, a takva snimka zauzima gotovo 30 megabajta. Što se može s time? Recimo, možete razviti sliku za jumbo plakat i za mamin rođendan objaviti čestitku na prometnici kojom svako jutro ide na posao. Kao što je i išla dok vas je odgajala. Zahvalite joj se za sve te dane u kojima je nakon posla imala vremena za vas i stvorila unikatno stvorenje kakvo ste vi.

blank

blank

Takav je i novi Samsung Galaxy S23 Ultra. Unikatan, za njega su mnogi inženjeri, dizajneri i drugi stručnjaci danima išli na posao kako bi stvorili pravo remek djelo.

Vratimo se na kameru i u postavkama sada odaberimo omjer 3:4. Upravo smo odabrali 12-megapikselnu snimku, uz rezoluciju 4000×3000 piksela. Ako ste ekološki orijentirani onda svakako koristite manje megapiksela, u koje će ući sve što je bitno kao i u snimku od 200 megapiksela, ali će manje zauzimati mjesta u memoriji.

Kasnije će ta fotografija zauzimati manje mjesta u memoriji vašeg računala i hard diska koji koristite za backup (sigurnosnu kopiju). Sve to troši i energiju pa nemojte bez razloga rasipati piksele. Za mamu može sve, pa i 200 megapiksela, naravno. Ili za one zvijezde na nebu. Svaka zvijezda to zaslužuje. Samsung nije bez razloga angažirao Severinu, našu najveću pjevačku zvijezdu, kako bismo na hrvatskoj premijeri isprobali novu Ultru.

200 Mpx vs. 12 Mpx

I dok je 200 Mpx fotografija zauzela oko 30 MB, 12-megapikselna snimka istog kadra zauzela je gotovo 10 puta manje – oko 3,5 MB. Provjerili smo detalje, vrijedi li tih 12 Mpx? U većini situacija će biti više nego dovoljno, osim ako ne snimate pticu na neboderu udaljenom 200 metara. Tada ipak odaberite 200 Mpx kako biste mogli više zumirati. Ili odaberite optičko zumiranje koje uz senzor od 10 megapiksela omogućuje 10x optički zum.

Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 200 Mpx
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 200 Mpx
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 200 Mpx (naknadno izrezan dio)
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 200 Mpx (naknadno izrezan dio)
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 12 Mpx
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 12 Mpx
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 12 Mpx (naknadno izrezan dio)
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, 12 Mpx (naknadno izrezan dio)

Za manja zumiranja tu je još jedan senzor od 10 megapiksela koji može maksimalno 3x optički zumirati. Ukupno je moguće 100x zumirati, što kombinira optičko i digitalno zumiranje. Zvijezde su vaše, uz novi način Astrophoto koji je moguć zahvaljujući velikom novitetu. Expert Raw aplikacija može se dodatno preuzeti te pruža DSLR snimanje i uređivanje slika u RAW i JPEG formatu.

Ako vam pada na pamet pitanje radi li novi Galaxy S23 Ultra bolje fotografije od prethodnika, odgovor je vrlo jasan: DA! I dok između S21 Ultra i S22 Ultra nije bilo većih razlika, novi S23 Ultra kvalitetu podiže naročito noću, kada do izražaja dolazi kvaliteta kamere. Po danu su danas sve kamere dobre.

Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, uključen noćni način
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, uključen noćni način
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, isključen nočni način
Snimljeno sa Samsung Galaxy S23 Ultra, isključen noćni način

 

blank

Eh da, nismo spomenuli još jedan senzor (od 12 megapiksela, širokokutni koji hvata 120 stupnjeva) unutar prstenova na stražnjoj strani kućišta u krem boji koju smo imali na testu. Ta nam je boja favorit, ali tu su još i zelena te crna i boja lavande. I dok ljudsko oko hvata 180 stupnjeva širine, S23 Ultra će također uloviti velik vidljivi kut. Za više od toga tu je panoramski način snimanja.

Povećanje kvalitete nove kamere osjeti se najviše u slabijim uvjetima osvjetljenja, kada se zumiraju detalji na tekstu, koji ima manje nazubljenosti, uz vjernije boje. Naravno, ima nešto i u fotografu pa probajte svakako iskoristiti sve načine koji se nude. Automatika je dobra stvar, ali probajte istražiti nešto više, kad već imate u rukama ovakav uređaj.

Nismo zaboravili one koji koriste samo prednju kameru. Iako je Samsung smanjio broj piksela, s 40 Mpx na 12 Mpx, kvaliteta je podignuta. S23 Ultra donosi brzi auto-fokus te prvu ikad Super HDR selfie kameru.

blank

Ekran je ravniji

Uzmete li u ruku S22 Ultra i S23 Ultra odmah se primjećuje manji zakrivljeni rub ekrana. Samsung polako izravnava ekran, ali zadržava kvalitetu na kakvu smo naviknut već duže od dva desetljeća. Oduvijek je to bila jača strana Samsungovih mobitela. DynamiC AMOLED 2X dijagonale 6,8 inča podržava 120 Hz, uz adaptivno prilagođavanje osvježavanja ekrana – ako se igra igra onda će podignuti na 120 Hz kako bi se vjerno pratili dodiri i reakcije igrača. Tu ne smije biti kašnjenja, zna svaki gamer.

blank

Kad nije potrebno često osvježavanje onda se refresh rate smanjuje na samo 1 Hz. Utječe to znatno na potrošnju energije, detalj koji bi danas svima trebao biti u prvom planu. Održivost je u trendu, ali ne samo zbog trenda nego i zbog potrebe. Postajemo svjesni koliko nam je energija bitna i kako vrlo brzo može biti uskraćena. Ne samo za grijanje zimi nego i hlađenje ljeti.

Na direktnom će suncu ekran zasvijetliti toliko jako da će konkurentima biti neugodno. Uz 1750 nita osvjetljenja sve se vidi, a naročito je korisno kada se snima s kamerom. Taj Samsungov AMOLED ekran me uvijek iznova oduševi. Ovaj put je zaštićen s Corning Gorilla Glass Victus 2 staklom.

blank

Zasigurno će biti ravnija i linija potrošnje energije, uz novi Snapdragon 8 Gen 2 na 4-nanometarskom procesu izrade. Sudeći po rezultatima, baterija od (istih) 5000 mAh sada traje osjetno duže. Vjerojatno znate, ali nije zgorega ponoviti: u S23 seriju ugrađuje se samo Snapdragon čipset, ne i Exynos.

Naravno, u praksi sve ovisi o vama i vašim prstima tako da je nemoguće precizno reći koliko će potrajati jer to ovisi o osvjetljenju ekrana, broju aplikacija koje rade u pozadini te mnogim drugim faktorima. Ali, u praksi znači minimalno jedan dan. Za manje zahtjevne i dva dana.

Punjač nećete dobiti u pakiranju, koje je izuzetno tanko pa će i zauzimati manje mjesta u ladici. Dobit ćete kabel za punjenje, ali ako telefon punite preko USB-C konektora na računalu tada će vam to i biti dovoljno. Super ako na poslu nemate strujni adapter, a ne želite kupovati još jedan punjač. Snaga punjenja je 45 W, preko žice, a podržano je i bežično punjenje. Bežično punjenje pokušavamo što manje koristiti, ne samo što je tri puta sporije nego i nije toliko ekološko jer postoje veliki gubici pri tome.

blank

Dobri stari S Pen

Kad je Samsung u drugom dijelu 2011. godine predstavio prvi Galaxy Note N7000, to je bila prava revolucija. Naravno, značilo je to i neke nove funkcionalnosti, a ne samo tipkanje po ekranu, umjesto našeg prsta. Kroz desetak godina ta se simpatična olovčica strašno razvijala i omogućila razne funkcionalnost koje se jednostavno ne mogu napraviti s prstima.

Recimo, ne možete se potpisati na dokument u pdf formatu. Ili na revers koji smo dobili prilikom preuzimanja Galaxy S23 Ultre na test. U suprotnom, potrebno je taj pdf isprintati (što nije ekološki prihvatljivo), potpisati se te skenirati dokument i zatim ga vratiti drugoj strani. Zamislite koliko je to operacija i izgubljenog vremena. Sve to rješava jedna mala olovčica kojoj bismo u budućnosti željeli još samo jednu funkcionalnost – telefoniranje. Zamislite da se može koristiti kao Bluetooth slušalica!

blank

Koristite li Google Meet aplikaciju i Samsung Notes tijekom poslovnog video poziva je moguće uređivanje dokumenta direktno s telefona. I svi sudionici virtualnog sastanka mogu uređivati dokument u isto vrijeme.

Cijena za Samsung Galaxy S23 Ultra

Uz 12 GB radne memorije sučelje je lijepo optimizirano, brzo i sve dinamično radi pod prstima. One UI 5.1 dodao je još ljepših boja u izgled ikona te dodatne personalizacije Androida 13, a Samsung jamči čak četiri generacije ažuriranja OS-a i pet godina sigurnosnih ažuriranja. Time se ponovo povećava održivost i smanjuje utjecaj na okoliš.

Saznajemo i kako nova S23 serija sadrži 22% recikliranih materijala. Samsung je u proizvodnji koristio više recikliranih materijala nego do sada uključujući materijale poput recikliranog aluminija i stakla kao i recikliranu plastiku od odbačenih ribarskih mreža, bačvi za vodu te boca od polietilen tereftalata (PET).

O telefonu bismo mogli pisati još jako, jako dugo, ali ako želimo biti održivi onda ćemo prekinuti naše tipkanje kako bismo manje uništavali tipkovnicu i trebali novu, manje ćemo potrošiti i energije računala dok ovo tipkamo, a i vaš će ekran manje potrošiti struje dok čitate naš test Samsung Galaxy S23 Ultra.

Spomenimo cijenu za telefon preko kojeg će mnogi zasigurno morati prosljeđivati fotografije snimljene kamerom od 200 megapiksela. Iz reklame znamo da je Mia jako zauzeta, a cijena za Samsung Galaxy S23 Ultra je 1449 eura. Možete birati između četiri memorijske izvedbe: 12 GB + 1 TB, 12 GB + 512 GB, 12 GB + 256 GB te 8 GB + 256 GB. Dakle, nema više verzije sa 128 GB, sad je minimum 256 GB. Sviđa nam se taj minimum, kao i novi S23 Ultra.

blank

Samsung Galaxy S23 Ultra & prvi Galaxy Note
Samsung Galaxy S23 Ultra & prvi Galaxy Note

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank