TEST Huawei FreeBuds 5i: Slušalice koje uho baš voli

blank

Prije će vam dosaditi glazba koju slušate nego što će vam (za)smetati slušalice Huawei FreeBuds 5i u ušima

Postoje slušalice koje prirastu uhu to jest srcu. Možda je stvar u boji kućišta, možda je stvar u boji slušalica, možda je razlog i udobnost koju osjećamo dok ih koristimo. Možda ima nešto i u cijeni. Razlozi su razni, ali jedno je na kraju sigurno – Huawei FreeBuds 5i nam se sviđaju. Kao da bismo s njima mogli živjeti 24 sata na dan.

Otprilike toliko bi mogle aktivno i potrajati, uz otprilike tri ili četiri brza punjenja ugrađene baterije, u kutiji u kojoj se toliko brzo pune da to nismo uspjeli niti izmjeriti. Naime, potpuno prazne slušalice smjestili smo natrag u plavu kutiju koja izgleda kao oblutak te uključili štopericu i nakon 50 minuta provjerili kakvo je stanje. Bile su na 100 posto kapaciteta. Potpuno pune. Smanjili smo vrijeme odbrojavanja vremena na 25 minuta. Međutim, i nakon 25 minuta su bile napunjene. Za koliko se zaista pune ostavljamo vama da saznate. Huawei deklarira 4 sata trajanja uz 15-minutno punjenje.

Mi smo otkrili koliko dugo slušalice Huawei FreeBuds 5i s jednim punjenjem mogu potrajati. To nam se čini bitnijim i težim poslom. Glasnoću smo postavili na otprilike 70 posto, što bi i trebala biti preporuka. Nismo mjerili glasnoću u decibelima, ali ako će dijete koristiti slušalice onda svakako ne treba pretjerivati. Europska regulatorna tijela i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju maksimalno 85 dB.

blank

blank

Najprije smo test obavili s uključenim aktivnim poništavanjem buke, a to smo podesili u aplikaciji AI Life koju smo preuzeli skeniranjem QR koda na kutiji. Nakon pet sati slušanja glazbe imali smo još 45 posto baterije. Na istom takvom testu, s istom vrstom glazbe (Italo disco iz 80-ih godina), ali uz isključeno aktivno poništavanje buke baterija je od 100 do 45 posto potrajala pola sata duže odnosno 5 i pol sati.

Ukupno nam je baterija (uz uključeno aktivno poništavanje buke) potrajala punih osam sati, ali smo primijetili da jedna slušalica još uvijek daje znakove života – ona je potrajala još pola sata. Dakle, ukupno osam i pol sati. To je za sad vremena duže nego što je Huawei deklarirao (7,5 sati).

Trajanje baterije s jednim punjenjem uz isključeno aktivno poništavanje buke bilo je gotovo osam i pol sati, a ona jedna slušalica ponovo je radila još neko vrijeme. Uspjeli smo izvući gotovo devet sati, nedostajalo je još 10 minuta do tih 9 sati trajanja. Mislimo da smo sada razjasnili sve što se tiče baterije i trajanja.

blank

blank

I dalje nas oduševljava ergonomija i udobnost slušalica Huawei FreeBuds 5i koje treba malo pažljivije vaditi iz uha jer bi se moglo dogoditi da dotaknete površinu osjetljivu na dodir. Pronašli smo način i jednostavno ih stavljali i vadili iz ušiju.

Zanimala nas je i maksimalna udaljenost na kojoj se slušalice mogu koristiti, u odnosu na izvor zvuka. Izmjerili smo 20 metara te je zvuk na toj udaljenosti još uvijek bio postojan i bez prekida veze i zvuka. Tek je nakon sljedeća dva-tri metra veza bila isprekidana. Odlično, uzmemo li u obzir očekivanje od 10 metara dosega za Bluetooth.

Kakav je zvuk?

Uz ergonomiju i trajanje baterije zvuk je zasigurno sljedeća stvar koja je izuzetno bitna kod bežičnih slušalica. Kroz aplikaciju smo napravili prilagodbu s testnim zvukom, što bi prema ergonomiji našeg uha trebalo biti najbolje rješenje. Sama aplikacija AI Life pruža zaista dobre i korisne postavke pa ju svakako instalirajte na svoj pametni telefon. Moguće je pojačati bass efekte, na primjer. Za Noise canceling odnosno poništavanje buke možete odabrati neki od tri po jakosti okoliša, kako bi hibridni ANC (active noise cancelling) što bolje funkcionirao.

Odlično se iz 10-milimetarskih zvučničkih jedinica čuje prostorni zvuk, kada DJ dobro miksa lijevi i desni kanal. Basovi su tijekom slušanja nešto izraženiji, ali to se može dodatno podesiti u postavkama glazbenog playera. Cjelokupna zvučna slika je uz Hi-Res audio ugodna, topla i širokog frekvencijskog raspona.

blank

blank

Uz TWS standard slušalice imaju smisla i pri igranju igara kada je svaka milisekunda bitna te na vrijeme morate reagirati inače ćete poginuti. Poginut ćete i ako neoprezno hodate ulicom s obje slušalice u ušima, a zakon će vas dotaknuti budete li vozili električni romobil (osobno prijevozno sredstvo) ili bicikl s obje slušalice u ušima. Propisana je novčana kazna od 300 kuna odnosno 40 eura. S jednom se slušalicom smijete voziti, ali u tom slučaju morate u aplikaciji AI Life to podesiti.

Odlične kontrole gestama

Zagubite li ih u stanu ili negdje dok hodate, u aplikaciji je moguće pokrenuti njihovu potragu, uz dovoljno glasan i prodoran zvuk. Nismo baš sigurni da ćete taj zvuk čuti pored bučne prometnice, ali ako pričekate da se promet smiri onda će i ovo funkcionirati. Što se tiče ležanja u ušima čini nam se da slušalice neće tako lako ispasti, čak i ako trčite.

Ono što je također korisno u aplikaciji je detekcija jesu li slušalice u ušima. Ako izvadite samo jednu slušalicu, a ova je opcija uključena, zvuk će se automatski pauzirati. Čim se slušalica vrati u uho glazba odnosno ono što se sluša se nastavlja.

blank

Ukoliko se pri dolaznom pozivu dva puta dotakne touch površina javit ćete se na poziv, a isto tako i prekinuti telefonski poziv. Za pauziranje glazbe također je potrebno napraviti dva dodira, ali ova se opcija može personalizirati pa je moguće postaviti da se dvostrukim dodirom prebaci na sljedeću pjesmu (ili prethodnu), a pokrenut će se moći i glasovni pomoćnik.

Zadrži li se prst nekoliko sekundi moguće je odbiti dolazni telefonski poziv odnosno aktivirati ili deaktivirati ANC. Huawei čak nudi, ako se slušalice spoje na njihove telefone s EMUI 11 ili noviji, identifikaciju pjesme. Dakle, neke se funkcionalnosti mogu izvoditi i bez aplikacije, ukoliko zapamtite ove upute (pronaći ćete ih u AI Life aplikaciji). Dostupna je još jedna gesta – klizanje prstom (swipe) s gornjeg na donji dio touch površine stišat će ili poglasniti zvuk.

Lagane, ugodne, lijepe

Masa jedne slušalice Huawei FreeBuds 5i je 4,9 grama, a u odnosu na prethodni model smanjena je dužina za 7 mm. Ne trebate se plašiti znoja i kapljica vode jer slušalice uz IP54 certifikat podnose prašinu i prskanje vodom. Zgodno je što se mogu upariti s dva uređaja – recimo s računalom i pametnim telefonom.

Sviđa nam se i što se automatski uparuju s telefonom, nakon što se napune i samo otvori poklopac kutijice za punjenje. Sekundu kasnije slušalice su spojene. Njihov kapacitet napunjenosti možete pratiti kroz aplikaciju ili u postavkama Bluetootha, na telefonu.

Funkcionalne su s uređajima Android, Apple iOS i Windows. Možete birati između tri boje – plave, crne i bijele, a cijena za Huawei FreeBuds 5i je 99 eura (veljača 2023.). Naš odabir su plave Isle Blue, sviđa nam se pastelna nijansa koja vuče prema sivoj boji. Ili iz sive prema plavoj, kako god.

Uz osam do devet sati slušanja glazbe i telefoniranja svakako su preporučljiv model za šire mase, kako za one koji manje cijene kvalitetu zvuka tako i za one koji ipak imaju „uho“ za zvuk. U pakiranju ćete dobiti dodatne silikonske nastavke kako biste ugodnije prilagodili slušalice vašem uhu.

Uzmite u obzir kako ćete uz uži nastavak dobiti manje basa, a više visokih tonova. Odaberete li široki gel nastavak više ćete uživati u basovima koji dolaze iz slušalica. U pakiranju dolazi i kratki kabel za punjenje.

Što se tiče ANC funkcije koristi će imati vaš sugovornik u telefonskom pozivu jer bi uz dva ugrađena mikrofona mogao čuti manje buke oko vas. Naravno, dobro će doći i vlasniku slušalica jer će se zvuk iskristalizirati, ako se miješaju zvuk koji slušate i buka iz okoliša.

Nećete previše dobiti na bateriji, ako slučajno zaboravite isključiti ANC dok ste na poslu, u tihom okruženju ili u krevetu. Ako pojačate glasno zvuk osobe u istoj prostoriji će čuti šuštanje pa uzmite to u obzir kako ne biste drugima smetali.

Na kraju spomenimo još jednu cool funkciju, ali koju nismo isprobali jer nam je za to potreban pametni telefon Huawei s EMUI 12 ili noviji: uz dvostruki dodir na slušalici, ako je na telefonu pokrenuta kamera, snimit ćete fotografiju.

blank

blank

blank blank