TEST Samsung The Freestyle: Jedno potpuno novo iskustvo

blank

Stiže nova era zabave jer projektor konačno može zamijeniti televizor i raditi kao samostalni uređaj, čak i bez pametnog telefona. Samo uz internet

Sjećate li se Samsunga I8530 Galaxy Beam? U veljači 2012. godine, u Barceloni tijekom MWC-a, predstavljen je taj Android 2.3.6 pametni telefon s integriranim malim projektorom na gornjem dijelu kućišta. Zujali smo u Barceloni svi tada u njega kao „tele u šarena vrata“. Činilo se to kao revolucija, nešto što će postati mainstream.

Izgleda da je Samsung s tim uređajem bio daleko ispred vremena jer korisnici nisu bili spremni za ovu vrstu prenosive tehnologije. Možda je bio problem u nečemu drugom – nije bilo sadržaja, barem ne u prihvatljivom obliku, nije bilo velikih brzina prijenosa podataka kao danas.

blank

I dan-danas autor ovog teksta ima taj model telefona s kojim je više puta oduševio mnoge oko sebe. Jednostavno se usmjeri gornji dio telefona na bilo koju površinu i sve ono što se nalazi na ekranu telefona se projicira. Ugrađen je nHD projektor koji se primarno trebao koristiti u zamračenoj prostoriji.

U međuvremenu, Samsung je strpljivo čekao i čekao, poput profesora Baltazara, te je nakon 10 godina konačno i dočekao. Osmislili su novi prenosivi uređaj, taj novi uređaj je pametan, kompaktan i lagan. Nema na sebi ekran, malo je teži od smartphonea, ali je namijenjen zabavi. I jednostavnom korištenju.

Samsung The Freestyle je prenosivi projektor koji doslovno mijenja pametni televizor. Istovremeno, uz podržane mnoge streaming servise daje sliku kao da imate veliki televizor. Sposoban je s LED tehnologijom isporučiti sliku dijagonale 100 inča, uz zaista dobru kvalitetu slike u fullHD rezoluciji. Ta LED-ica će trajati 20.000 sati. Pogledate li svaki dan po jedan film u trajanju dva sata, znači da ćete ga koristiti 10.000 dana. Ili 27 godina. Mirni ste do 2049. godine, u tom slučaju.

blank

blank

Malo pakiranje, „veliki“ uređaj

U maloj kutiji je smješten projektor mase 0,8 kilograma (veličine poput konzerve s hranom za životinje), unutra su i bijeli daljinski upravljač, punjač te upute. Čim se projektor, koji je fizički malen ali se ponaša kao veliki uređaj, izvadi izvan kutije i priključi na utičnicu od 220 V potrebno ga je samo s daljinskim upravljačem pokrenuti.

I usmjeriti na bilo koju površinu koja postoji u blizini – zid, strop, garažna vrata, plahtu, ravnu zavjesu, nečija široka leđa. Tijelo projektora dužine je 13,5 centimetara, promjera je 9,5 cm tako da će stati i u bilo kakav ruksak krenete li na vikend s ekipom. Aluminijsko postolje omogućuje postavljanje u bilo koji položaj s nagibom do 180 stupnjeva. Izuzetno je i stabilan ovaj projektor.

blank

Nakon uključivanja slijedi podešavanje slike koja se na bilo kojoj površini automatski ispravlja, bez obzira pod kojim kutom postavili projiciranje iz LED-ice projektora. Neće to savršeno napraviti pri maloj udaljenosti, ali to nije niti zamišljeno – nećete valjda projektor koristiti na udaljenosti od pola metra. Ukoliko na nekoj neravnoj površini ne budete zadovoljni s automatskim postavljanjem i izravnavanjem slike, možete to ručno podesiti. Malo traje, ali rješenje postoji ako zakaže automatika.

Razvucite tu sliku, neka se vidi. Možete ići do 2,6 metara udaljenosti s projektorom od zida kako biste dobili 100 inča odnosno oko 2,5 metara dijagonale slike. Pametan je, podesit će se sam, mi ništa ne radimo. Zatim je potrebno odabrati izvor slike ili neki od servisa koji su već podržani u njegovom glavnom izborniku.

Netflix, HBO Max, YouTube pa i HRT već su tu

Ako spadate u modernu generaciju koja video sadržaje streama direktno sa servera sve je vrlo jednostavno – uz pomoć daljinskog upravljača projektora samo se pokrene Netflix, HBO Max, YouTube, Disney+ (upravo dolazi i u Hrvatsku), Amazon Prime ili neki drugi servis. Možete gledati i HRT preko aplikacije HRTi, surfati internetom u potrazi za nekim sadržajima, čitati vijesti na internetu preko web preglednika, gledati novosti na Facebooku.

blank

blank

Prethodno smo projektor spojili na internet, dodali neke od računa spomenutih usluga i to je to. Može se pokrenuti YouTube, uz zvuk iz ugrađenog zvučnika u sami projektor. 5 W snage bit će dovoljno i za veći prostor, a kad smo pojačali zvuk do 100 posto sigurni smo da je nekome od susjeda palo na pamet pokucati na naša vrata. Samo smo isprobali glasnoću i stišali na prihvatljivih 30 posto. Nitko nam nije (za)zvonio.

Dakle, zvučna rezerva postoji, ukoliko ustreba. Cijelo vrijeme postoji i odličan bas – pronašli smo omiljene pjesme na YouTubeu i uživali u zvuku. Zaista impresivno, zvuk dolazi iz samo jednog zvučnika koji zvuk širi u 360 stupnjeva.

Zanimljivo, bas je postojan i pri nižoj i pri većoj glasnoći odnosno ne pojačava se zajedno sa zvukom tako da je nešto primjetniji pri nižim glasnoćama, ali nije da ne prati glasniji zvuk. Jednostavno, pri povećavanju jakosti zvuka povećavaju se visoki i srednji tonovi, ali ne toliko i niski. Možete ga spojiti i na neki jači zvučnik, bežičnim putem. U trenucima dok pišemo ovaj tekst koristili smo The Freestyle samo za slušanje. Sliku smo usmjerili na strop kako nam ne bi smetala u radu.

SmartThings aplikacija

Moguće je Samsung The Freestyle spojiti na pametni telefon putem SmartThings aplikacije ili na drugi izvor preko miniHDMI kabela. Dakle, spaja se i na računalo, na neki video player ili igraću konzolu. Uz spajanje na Android uređaje podržano je spajanje i preko AirPlay usluge na Appleove uređaje.

blank

blank

Mi smo odabrali novi Samsung Galaxy S22 Ultra na koji smo instalirali aplikaciju SmartThings. Prethodno smo The Freestyle spojili na wireless mrežu i dodali svoj Samsung račun. Putem aplikacije na ekranu telefona sve smo mogli obaviti kao i s daljinskim. Ako se pitate čemu izbor između aplikacije ili daljinskog odgovor je jednostavan: trebate li unositi neki tekst lakše je to raditi preko ekrana telefona nego loviti slova preko daljinskog kretanjem gore-dolje-lijevo-desno. Naporno je.

Primjećujemo kako je odziv sustava samog projektora nešto sporiji i traje od pola sekunde pa nekada i nešto duže, nakon što odaberemo neku opciju na daljinskom upravljaču ili ekranu Galaxyja S22 Ultra. S obzirom da se projektor uglavnom koristi samo za gledanje nije to generalno veliki nedostatak, ali pri početnom podešavanju malo smeta. Kasnije smo samo pokrenuli HBO Max, brzo pronašli film koji nas zanima i udobno se smjestili. Možda sporost operativnog sustava riješi neka od budućih nadogradnji.

blank

Rješenje je (daleko bolje i brže) koristiti glasovne naredbe uz koje se može puno toga napraviti. Zapravo, sve je moguće, a daljinski neka slobodno ostane u kutiji od uređaja.

Daleko je bitnija kvaliteta slike nego usporednost operativnog sustava Tizen. Zvuk smo već pohvalili. Možda će vas na početku smetati zvuk ventilatora koji hladi projektor (do 30 dB). Zvuk filma ipak nadglasava to zujanje, čak i kad je zvuk videa na niskoj glasnoći.

Može i po danu

Isprobali smo gledanje filma u popodnevnim satima, uz otvorene zavjese. Može se gledati i tako, ali boje su tada nešto ispranije i ne dolazi kvaliteta do izražaja kao u mraku. Što je i očekivano, uz 550 lumena maksimalne svjetline. Po danu se radi, a navečer i vikendom se gledaju filmovi i serije s Netflixa te s drugih servisa.

blank

blank

Ponovo pohvaljujemo mogućnost da se projektor samostalno koristi, uz internetski priključak ili neki izvor na kojem već imamo sadržaj. Čak i ako ste u prirodi možete spojiti Samsung The Freestyle na hotspot pametnog telefona. A struja? Ako imate nešto jači powerbank (prijenosnu bateriju snage 50 W), i to je moguće, bez 220-voltne utičnice.

Dovoljan je samo daljinski upravljač ili glas uz koji se pokrene neki od servisa na koje ste pretplaćeni i zatim uživate u sadržajima, sve do one 2049. godine. Tko doživi!

Ono što je još ipak najpraktičnije (ponavljamo) su glasovne naredbe koristeći Bixby (i Amazon Alexa) pa sve što trebate je izgovoriti „Hi Bixby“ (ili pokrenuti Alexu) te reći što želite. Mi smo tražili pojam Batman i dvije sekunde kasnije imali smo sve što se može pronaći pod tim nazivom (film na nekom streaming servisa, video na YouTubeu). Prije spavanja smo izgovorili „Hi Bixby, find bedtime“, a na projektoru su se pojavili prijedlozi poput videa za uspavljivanja djece, joga videa, relaksirajuće glazbe.

blank

Moguće je upravljati i povratkom na početni ekran („Hi bixby, go to home“), opcijama u postavkama itd. Dakle, sve što postoji na ekranu može se pozvati glasom. Onaj daljinski vam praktički nije niti potreban, kao niti pametni telefon, ako vladate s Bixby pomoćnikom i podržanim jezicima. Moguće je čak i pojačati zvuk preko glasovnih naredbi.

Pored leće projektora se nalazi i nekoliko kapacitivnih kontrola za glasnoću zvuka i isključivanje projektora tako da u gluho doba noći ne morate pričati s projektorom niti tražiti Bluetooth daljinski upravljač jer biste mogli probuditi osobu pored sebe, ako je zaspala.

Još dodatnih mogućnosti

Nisu to jedine mogućnosti i funkcionalnosti – moguće je sliku s televizora, koji se nalazi u drugoj sobi, prebaciti na The Freestyle(r) i tako uživati u streamingu nekog od servisa koji već postoji na samom televizoru. Ne morate se logirati u projektor, u tom slučaju.

Nije to sve – projektor se može koristiti i kao ambijentalno osvjetljenje, uz različite scenarije koje nudi. Možete na zidu ili stopu imati ispisano Happy birthday ili Welcome, gledati plamen vatre, zvijezde na nebu, prizmatične efekte pa čak i imitaciju prozora s pogledom u planine, na zeleno polje, prema Mjesecu ili vizualizirati Djeda maza kako se vozi na nebu.

blank

Spojite li The Freestyle na igraću konzolu dobit ćete fenomenalno iskustvo igranja na velikom platnu, a tada se latencija kašnjenja slike smanjuje sa 70 ms na 43 ms. Odlično za gaming i one kojima je svaka milisekunda pri igranju bitna.

Cijena za Samsung The Freestyle

Paprena je na prvi pogled, ali i razumljiva. Uvijek su novi uređaji skup(lj)i nego što bi nam to odgovaralo. Tako je nekada davno bilo i s mobitelima. U 1991. godini mobitel je u Hrvatskoj, zajedno s priključkom, koštao 14.500 njemačkih maraka. Vjerojatno kao danas 14.500 eura. Da, bila je to jako skupa igračka.

Cijena za Samsung The Freestyle (lipanj 2022.) je 7499 kuna (oko 990 eura). Skuplji je od mnogih projektora, iako postoje i skuplji modeli na tržištu. Ali, nemaju takvu prenosivost, takvu povezivost, pametne funkcionalnosti, toliko kvalitetan zvuk i neočekivano dobru kvalitetu slike. I nemaju inicijalno podržane sve napredne servise. Ako će trajati do 2049. godine, onda to i nije baš neki veliki novčani iznos – godišnje ispadne 277 kuna. Cijena prava sitnica!

Ono što nam još pada na pamet je ugradnja baterije u nekom sljedećem modelu, možda to bude u The Freestyle 2. I vjerojatno 4K video podrška u nasljedniku.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank