TEST Nokia G11: Napredne funkcije uz povoljnu cijenu

blank

Funkcije poput bržeg osvježavanja ekrana stigle su i u povoljnije pametne telefone, a Nokia G11 nudi još neke korisne benefite

Nasljednik modela Nokia G10 je i vizualno i hardverski napredovao pa nova Nokia G11 sad ima i 90 Hz osvježavanje slike na ekranu od 6,5 inča. Dakle, i ekran je isti, uz zadržanu HD+ rezoluciju uz koju se štedi baterija.

Nova Nokia G11 bliža je modelu Nokia G21 koji smo testirali, ali u mnogim elementima nasljeđuje odnosno ima iste karakteristike kao i G10. Zadržana je baterija od 5050 mAh, koliko ima i G21, a jedina veća razlika je već spomenuto veće osvježavanje slike, što će vam dobro doći pri surfanju zahtjevnijim web stranicama te ako se odlučite na poneku igru.

Razlika je i kod stražnje kamere koja je ostala ista kao na prošlogodišnjem modelu G10. Promijenili su i čipset koji je sada Unisoc T606 dok G10 koristi MediaTek Helio G25. U oba slučaja radi se o 12 nm tehnologiji izrade. Novi model je nešto tanji od prethodnika, konkretno 8,5 mm u odnosu na 9,2 mm.

Boja ugljena

blank

blank

Na test smo uzeli Nokiju G11 u Charcoal smeđoj boji odnosno boji ugljena. Vizualno je to dizajn koji ima i jači model G21. Dakle, sada Nokia koristi uspravni postav kamera a ne u kružnom postavu kakav smo prije viđali. Stražnja strana je lagano rebrasta što daje dobar osjećaj pod prstima i smanjuje otiske prstiju, ali i klizanje telefona. Na boku je senzor otiska prsta koji se može koristiti u kombinaciji s prepoznavanjem lica uz pomoć prednje selfie kamere od 8 megapiksela.

Odmah možemo recenzirati i prednju kameru koja radi zaista dobre snimke te se dobro snalazi i s kontra svjetlom. Uz auto fokus prati se kretanje našeg lica što je zgodno kada smo u pokretu i hvatamo svoju sliku.

Snimanje stražnjom kamerom od 13 megapiksela je sasvim OK ako ne povećavate odnosno previše zumirate sliku na ekranu. Boje su žive, lijepo izgledaju na IPS LCD martici koja ne gubi na oštrini niti kada se telefon drži pod kutom odnosno u ekran gleda više osoba.

blank

blank

Nokia G11 ima predispozicije biti jako zanimljiv model telefona uz za sada Android 11, koji bi trebao dobiti nadogradnju na Android 12, a sigurno i na Android 13. Nokia će omogućiti dvije godine nadogradnje softvera te dvostruko više sigurnosnih ažuriranja od konkurencije (tri godine).

Snažna baterija

Uz štedljiv čipset, samo HD+ rezolucije ekrana te bateriju od 5050 mAh izdržat će barem dva dana, a uz strogu štednju uključivanjem super uštede baterije (isključuje se sve osim poziva i SMS poruka) potrajat će još dosta dugo. Dakle, bit će idealna za odlazak u prirodu, na dva-tri dana kako biste bili sigurni da ćete imati dovoljno baterije, dok uživate u prirodi bez gledanja što vam rade prijatelji na društvenim mrežama te što se događa u zemlji i svijetu.

Uz 3 GB radne memorije nemojte očekivati nikakva čuda. To je dovoljno za osnovni set aplikacija za instant dopisivanje te društvene mreže. Igranje igara će biti zanimljivo kod manje zahtjevnih igara, čemu će pripomoći 90 Hz osvježavanje ekrana.

blank

Vjerojatno ste primijetili kako Nokia više ne piše svoj naziv na prednjoj strani, što su dugi niz godina radili jedini u svijetu pametnih telefona koji imaju velike ekrane u omjeru 20:9. Iako je na G11 bilo mjesto za natpis NOKIA, on je izostao. Priklonili su se trendu, a vjerojatno u budućnosti možemo očekivati više iskorištenosti prednje površine jer rubovi su debeli; naročito na dnu telefona.

Nokia G11 ima i 3,5 mm ulaz za slušalice kako bi se mogao slušati FM radio, ali nema NFC čip za beskontaktno plaćanje. Ipak, na nekim drugim tržištima to postoji ugrađeno. U kućište se mogu smjestiti dvije 4G SIM kartice i microSD kartica kojom se osnovnih 32 GB memorije može proširiti za dodatnih 512 GB. Ako vam treba toliko memorije.

blank

Za otprilike 1300 do 1500 kuna, kolika je u trgovinama cijena za model Nokia G11 (TA-1401 DS), dobit ćete lijepe benefite koji polako stižu i u niži cjenovni razred. Svakako veseli 90 Hz, velika baterija (puni se snagom od 10 W, ali i uz dodatno kupljeni jači punjač od 18 W). Jasno, nije to neka velika brzina punjenja, ali više će vas veseliti vrijeme u kojem ćete moći koristiti telefon između dva punjenja.

Još je bolje za vidjeti Android One natpis prilikom uključivanja Nokije G11 – to znači da nema suvišnog i nepotrebnog softvera koji će opterećivati procesore na 1,6 GHz i radnu memoriju od minimalnih 3 GB. Istovremeno ste sigurni i da će vam Nokia G11 raditi dugi niz godina bez usporavanja.

Nokia G11 i Nokia G21
Nokia G11 i Nokia G21

blank

blank blank blank blank blank