TEST TCL 30+: Pravi kinematografski doživljaj

blank

Tech Black je naziv predivne crne boje u kojoj dolazi testni TCL 30+. Istražili smo što donosi plus oznaka u svijet pametnih telefona

TCL na baš jednostavan način označava svoje pametne telefone, ne komplicira s dodatnim oznakama niti nazivima. Iz broja se sve može razumjeti. Uz to je i sam naziv proizvođača vrlo kratak tako da je TCL 30+ vjerojatno jedan od najkraćih natpisa na tržištu mobilne telefonije. Istovremeno, iza tih samo šest znakova dolazi puno toga.

Dizajn je uvijek ono što prvo primijetimo na bilo kojem proizvodu pa tako i na pametnom telefonu. Prednja je strana klasična kao na svakom smartphoneu današnjice – prekriva ju veliki ekran dok dizajn dolazi tek na stražnjoj strani.

Tamo se nalazi predivno dizajniran sklop kamere, a okružuje ga crna Tech Black boja koja na direktnom svjetlu diskretno svjetluca. Dakle, nije glosi koja blješti na sve strane nego izgleda kao metalik boja na dobrom automobilu. Dostupna je još i Muse Blue plava boja.

blank

Izrada je od plastike, ali sve je čvrsto i utegnuto, nema nikakvih zvukova te završnu obradu smatramo odličnom. Uz zaobljene rubove i debljinu od 7,74 mm i masu od 184 grama TCL 30+ ugodno leži u ruci, a bočna strana asocira na metal. Ovom dijelu testa dajemo čistu peticu!

TCL-ov ekran

Znamo da je TCL izuzetno uspješan u svijetu televizora, a razlog je što su veliki svjetski proizvođač panela. Iskustvo i kvalitetu preselili su i na segment pametnih telefona, u kojem su od 2019. godine. Od tada isporučuju samo zanimljive modele, s naglaskom na dobrim ekranima, dobrom dizajnu, ugodnom korisničkom iskustvu i prihvatljivoj cijeni.

U model TCL 30+ ugrađen je veliki fullHD+ ekran od 6,7 inča, uz omjer stranica 20:9 te gustoću od 395 ppi, što je više nego što će vaše oko moći primijetiti. Dakle, s ovim modelom TCL cilja na korisnike kojima je multimedija u prvom planu, žele ugodno iskustvo surfanja i gledanja i video sadržaja, bilo svaku večer preko streaming kanala ili uživanje u sadržajima koje korisnik sam snimi.

Nismo napisali najbitniju stvar, a to je AMOLED. Iza ovih šest slova, koja označavaju active-matrix organic light-emitting diode, dolazi jedna od najboljih pa čak i najbolja tehnologija koja se koristi na pametnim telefonima.

blank

Organska LED tehnologija vrhunac je u svakom pogledu – daje bolji prikaz svih boja, a naročito crne jer se pikseli na ekranu mogu isključiti u potpunosti te će se time dobiti dublje i realističnije crne boje. Dostupan je i veći omjer kontrasta boja.

Zbog toga se u postavkama modela TCL 30+, uz standardni zaslon, nalazi još jedan dio koji se odnosi na istu temu, a nemaju ga drugi proizvođači telefona. NXTVISION je tehnologija koju je razvio TCL te donosi prednosti poput poboljšanja prikaza slike, kontrasta, oštrine, boja na zaslonu te ugodnijeg načina za čitanje kao i tamnih detalja.

Ugodit ćete dubinu detalja kako biste imali bolji kinematografski doživljaj. Nadalje, poboljšat će vam se i grafika u igrama, unaprijedit će se detalji sjene te ukupna grafika igranja. Koristite li telefon na direktnom svjetlu primjetno će se povećati vidljivost jer uz standardnih 650 nita omogućuje 900 nita jakosti osvjetljenja na direktnom Suncu.

blank

U noćnim satima, dok gledate epizodu omiljene serije, uključite način zaštite očiju kako bi se filtriralo plavo svjetlo i prilagodila toplina boja te samim time i umor za vaše oči. Iako se sve nabrojano čini možda previše, sve je pojednostavljeno i trebat će vam samo nekoliko sekundi za podešavanje svih postavki ekrana.

Stoga, nakon kupnje najprije posjetite ovaj dio postavki kako biste od samog početka uživali u prikazu slike. Tek nakon toga podesite zvuk za zvono i pozadinsku sliku.

Kamere

I dok ekran u prednjem dijelu prekriva 91,75 posto površine, na stražnjoj je strani postavljena također vrlo bitna komponenta današnjih smartphoneova. Jasno, nekima je prednja selfie kamera bitnija od one stražnje, ali mi ćemo prvo pogledati što se nalazi na ovoj lijepoj pozadini pa se zatim vraćamo na prednju stranu.

blank

blank

TCL je ugradio senzor od 50 megapiksela, što znači da se nije štedjelo. Veličine je 1/2,76 inča, z otvor blende od f/1.85 pa će dobro poslužiti i u podrumu, na tavanu, u noćnom klubu te u svim drugim uvjetima kada je osvjetljenje slabije.

Umjetna inteligencija postala je već neko vrijeme vrlo bitan pratitelj kamera jer u pozadini, dok mi fokusiramo na kadar i želimo biti što veći fotograf, treba podesiti puno toga. I dok mi okinemo fotografiju, u tom djeliću sekunde AI je već sve odradio i trenutak kasnije na ekranu imamo odličnu sliku.

Kao što možete vidjeti na našim fotografijama, boje su vjerne i imaju dobru dubinu dok prikazuju šarenilo kojem smo izložili kameru. Ne gubi se fokus na fotografiji ukoliko je neki detalj jače izražen. Kamera se dobro bori i s pozadinskim osvjetljenjem, recimo kada su oblaci iza velikog nebodera od 25 katova.

blank

Iako je bila jesen u trenucima testiranja kamere, ona je pronašla dovoljno živosti u sivilu kojim smo uglavnom okruženi. Bitan je samo neki detalj u boji i AMOLED ekran će to znati prikazati i prezentirati na pravi način da ćete biti oduševljeni.

Nemojmo zaboraviti da ne testiramo mobitel od 1000 niti 500 eura vrijednosti, u koji se u pravilu ugrađuju kvalitetnije komponente. TCL niti kod kamere, kao niti kod ekrana, nije štedio niti imao cilj zapostaviti korisnika i njegove današnje potrebe. Danas više nitko ne želi loše fotografije niti loš ekran.

Uz dva dodatna senzora od po dva megapiksela, koja se koriste za snimiti osobnu iskaznicu s male udaljenosti ili skenirati kakav dokument te dobiti cool zamućeni efekt pozadine, niti prednja kamera smještena unutar ureza ekrana nije ispod kvalitete koju želimo vidjeti.

13 megapiksela hvata kut od 96 stupnjeva, snima fullHD video s 30 fps kao i stražnja kamera, a omogućeno je uljepšavanje slike, ako želite prikriti neke nedostatke. Zgodno je što se uz jedan klik može uhvatiti širi kut ako vas je više u kadru.

Cijelo vrijeme telefon prati naše lice i fokusira se na njega kako bi taj detalj bio što savršeniji. Moguće je ručno utjecati na boju i ten lica te na ukupni dojam. Dakle, ne treba vam kasnije nikakav filtar, sve je odmah gotovo, u roku „škljoc“.

blank

Idemo nakratko na stražnju kameru – uz automatiku je dostupan i portretni način snimanja kako biste dobili bolje efekte, bilo s prednjom ili stražnjom kamerom, u pro načinu tek možete puno toga podesiti (ako ste fotograf amater ili profesionalac). Ima tu još jako puno toga – super makro, zaustavljanje kretanja, umjetnički efekti, duga ekspozicija, filmski video zapis te High pixel odnosno najbolje od glavne kamere.

To znači da će se snimiti puna 50-megapikselna fotografija koja je veličine oko 9 MB (rezolucija 6120 x 8160 piksela). Ako se koristi samo automatski postav onda je snimka veličine 3 MB, a rezolucija 3060 x 4080 piksela odnosno 12 megapiksela. Stoga, ako želite maksimalnu kvalitetu i što bolju oštrinu onda koristite taj High pixel. Primijetit ćete to zumiranjem detalja.

Baterija, čipset

TCL T676K (to je puni naziv modela 30+) koristi jaku bateriju od 5010 mAh koja se puni preko priloženog punjača (kompletan je, TCL isporučuje sve u kompletu). USB-C 2.0 veza omogućuje da se baterija preko punjača snage 18 W napuni za oko dva sata.

Nije baš brzo, u usporedbi s današnjim višestruko skupljim telefonima, ali nije niti presporo ako se usporedi s također nekim poznatim brendovima koji ne nude pretjerano veću snagu punjenja. Oni čak niti ne nude strujni adapter u pakiranju. Kako ne bismo zaboravili spomenimo i da u pakiranju dolazi gratis silikonska prozirna maska za zaštitu telefona. Odlično!

blank

Trajanje baterije je onoliko koliko se telefon koristi, ovisno o broju instaliranih aplikacija na telefonu, koliko njih u pozadini cijelo vrijeme nešto obavlja, koliko često otključavamo ekran, o razini signala mobilne mreže. Jako puno toga utječe na trajanje baterije, ali uz više od 5000 mAh baterija će trajati najmanje jedan ili dva dana.

Čipset MediaTek Helio G37 s četiri jezgre na 2,3 GHz te još štedljivije na 1,8 GHz dobro se bori u multitasking načinu rada kada se 4 GB radne memorije, s koliko dolazi TCL 30+, maksimalno opterete. FullHD+ rezolucija standard je na većini današnjih skupljih pametnih telefona na koje se ne ugrađuju qHD ekrani jer se ne može niti iskoristiti takva rezolucija pa ćete telefone skuplje od 10.000 kuna redovito dobiti postavljene na maksimalno fullHD+.

U dual SIM 4G smartphone TCL 30+ je ugrađeno 128 GB memorije, što je dvostruko više nego što dobijemo u većini smartphoneova ovog cjenovnog razreda. Od tih 128 GB korisniku ostaje nešto više od 100 GB za pohranu različitih dokumenata, video i foto snimki. Sasvim solidno za većinu korisnika. Za one kojima treba više memoriju mogu proširiti za čak 1 TB, koliko omogućuje ladica za microSD kartice. Ako se koriste dvije SIM kartice onda nije moguće korištenje microSD kartice.

blank

Kod testiranog TCL-a sviđa nam se što ima 3,5 mm ulaz za slušalice, ima i stereo zvučnike čime se maksimalno iskorištava veliki ekran pri gledanju filmova. Uz odličan AMOLED ekran cijenimo i veliku bateriju, bočno postavljen senzor otiska prsta za ergonomski lakše otključavanje ekrana, a možete koristiti i prepoznavanje lica uz prednju kameru.

Ugrađen je i NFC što je također velika prednost jer se telefon može koristiti za beskontaktno plaćanje. Dobit ćete i Android 12, uz TCL UI koji omogućuje dodatne personalizacije izgleda ekrana i sučelja. Dakle, uz TCL 30+ se povezuju mnogi benefiti, ali ako uzmemo u obzir cijenu od samo 199 eura onda govorimo o pravom best buy pametnom telefonu kojemu je za ovaj iznos novca teško pronaći manu. Veliki plus su zaštitna maska u pakiranju kao i kompletan punjač. Za TCL 30+ se mogu pisati samo plusevi.

blank

blank blank blank blank