TEST Nokia X30 5G: Nokia je oduvijek sinonim za pozitivne emocije

blank

Kad god vidimo logo Nokia uhvati nas nostalgija, ali i ponos jer u rukama imamo nešto vrijedno. Isprobali smo ekološki orijentiran X30 5G

Na prvi je pogled Nokia X30 kao i svaki današnji smartphone – zaobljeni pravokutni oblik je u rukama ugodan za korištenje, ali ono što dodirujete svojim prstima i licem ima zanimljivu pozadinu. S modelom X30 5G susreli smo se prvi put u Berlinu, tijekom svjetske premijere.

To je Nokijin (to jest HMD Globalov) ekološki najprihvatljiviji pametni telefon do sada. Prije nego li smo dotaknuli telefon susreli smo se s kutijom u kojoj telefon Android 12 dolazi. Boja kartona asocira na ekologiju i drvo, finiš je hrapav te nije glosi kao kod drugih telefona na tržištu. Natpis u zelenoj boji kaže da je sve izrađeno kako bi trajalo, uz korištenje recikliranih materijala.

Model Nokia X30 5g TA-1450 DS (to je puna oznaka modela) izrađen je od 100% recikliranog aluminija i 65% reciklirane plastike. Ovaj model prati i nova Nokijina usluga kružne pretplate kako bi se produžio životni ciklus telefona.

blank

Kružna pretplata Circular za sada nije dostupna u Hrvatskoj, ali se radi o mogućnosti da se nakon određenog vremena telefon vrati natrag proizvođaču te se obnavljanjem ili recikliranjem ponovo koristi. Ili ode u dobrotvorne svrhe najpotrebnijima.

Staklo, aluminij i plastika

U izradi su korišteni zanimljivi materijali, pri čemu se staklo (Gorilla Glass Victus) nalazi iznad ekrana, aluminij je na boku i spaja staklo s plastikom na stražnjoj strani. Za okvir je korišten reciklirani aluminij, osjeti se njegova hladnoća kao metala dok je za stražnju stranu korišteno 65 posto reciklirane plastike.

Pri izradi kutije korišten je 100-posto FSC-certificirani materijal tako da je u pozadini odgovorno podrijetlo drvenih proizvoda od kojih se papir koristi. Smanjena je i veličina kutija kako bi se štedjele emisije CO2 u transportu, ali nauštrb punjača koji nije kompletan pa u kutiji nema strujnog adaptera za punjenje – smješten je samo USB-C na USB-c kabel. Razlog je što svi imamo jako puno punjača oko sebe te bismo ih trebali više puta iskorištavati, nakon što završi životni vijek prethodnog mobitela.

blank

Ergonomski je Nokia X30 5G ugodna u ruci, u zagasito plavoj boji (Cloudy Blue) izgleda decentno pa čak i malo zagonetno jer se presijava između sive, plavkaste i crne (u nekim kutovima). Uz IP67 certifikat X30 može ići u prašnjavo okruženje, ali i pod vodu do dubine Spada među srednje velike pametne telefone u današnje vrijeme, a to definira veličina ekrana koja prekriva 85 posto prednje površine.

AMOLED s 90 Hz

S obzirom da su današnji pametni telefoni postali mali monitori koji nas vode do raznih virtualnih odredišta vrlo je bitno u kakav ekran gledate. I po danu i po noći. I dok su prethodnici, Nokia X10 i Nokia X20, imali dijagonalu ekrana od 6,67 inča novi X30 ima 6,43 inča. Zadržan je filmski omjer 20:9, fullHD+ rezolucija također, ali unaprijeđena je tehnologija.

blank

blank

AMOLED je ipak superiorniji u odnosu na IPS LCD, iako i IPS matrica ima svoje prednosti, ali uz AMOLED ćete dobiti življe boje, uz odličan kut vidljivosti i dinamike te dubine slike. Novost je i veća brzina osvježavanja slike te se uz 90 Hz jamči bolje gaming iskustvo, ali i kompletno će iskustvo biti bolje ako zapnete na nekoj web stranici s puno dinamičnih sadržaja.

Jasno, utjecat će 90 Hz i na malo povećanje potrošnje baterije pa u manje zahtjevnim okruženjima prebacite na 60 Hz. Istaknimo i 5G podršku čipa Snapdragon 695, čime se nastavlja kontinuitet X serije i 5G-a.

Svjetlina je sada do 400 nita, u maksimumu ide i do 700 nita. Bit će dovoljno jakosti na osrednje jakom suncu dok će na izrazito jako sunčevom osvjetljenju biti potrebno malo zakloniti direktan pogled. Ne zaboravimo istaknuti da je ispod ekrana ugrađen optički senzor otiska prsta.

blank

Jasno, podržane su tamna (Dark) tema, svjetlina ekrana se prilagođava okolišu, moguće je prilagoditi balans bijele boje kako bi temperatura boje odgovarala našim očima (omjer hladno – toplo), a u noćnim satima svakako koristite noćno svjetlo uz koje se regulira jakost plavog svjetla. Ako prije spavanja želite gledati u ekran aktivirajte ovu opciju kroz automatsko uključivanje i isključivanje tijekom noći.

Manja baterija, veća memorija

Uz manje dimenzije kućišta u odnosu na X20 i X10 (za oko centimetar po visini te pola centimetra po širini) i manju debljinu (sada je 8 mm) Nokia X30 ima i manju bateriju kapaciteta 4200 mAh. Istovremeno, pojačana je snaga žičanog punjenja s 18 W na 33 W pa se u odnosu na 4470 mAh kapaciteta u prethodnicima neka razlika u korištenju telefona ne bi trebala primijetiti. Osim ako stalno koristite 90 Hz osvježavanja slike.

blank

Memorija je sada 128 GB i 256 GB, a naš testni model ima veći kapacitet. S tim da više nema mogućnosti proširenja memorije s microSD karticama. Treba pohvaliti jaču izvedbu jer je 256 GB na UFS 3.0 verziji dok je slabija izvedba sa 128 GB na UFS 2.0. Uglavnom, uz 256 GB ste mirni duže vrijeme, osim ako ne snimate video filmove svaki dan.

Na test smo dobili i jaču izvedbu što se tiče radne memorije. 8 GB RAM-a je svakako više nego dovoljno za ovaj rang uređaja, iako radne memorije nikad nije previše. Slabija verzija Nokije X30 5G dolazi sa 6 GB RAM-a. RAM je kao voda – što je promjer cijevi veći više će istovremeno vode proteći kroz cijev. Tako je i s aplikacijama koje će raditi u istom trenutku.

Kamere u novom vizualu

Na stražnjoj strani više nema kružnog postava s četiri senzora, nema više niti Zeiss optike tako da je pristup potpuno drugačiji. Ugrađena su dva senzora u dva kruga, pri čemu je glavni od 50 megapiksela. Uz jedno veliko unaprjeđenje – optičku stabilizaciju slike (OIS). Nema više makro niti dubinske kamere, ali i dalje je tu širokokutni senzor od 13 megapiksela uz koji ćete snimiti puno više s male udaljenosti.

blank

Senzor veličine 1/1,56 inča radi dobre fotografije u svim situacijama u kojima smo kameru koristili. Odabrali smo u postavkama 50M opciju kako bismo dobili punu rezoluciju od 6144 x 8160 piksela i veličinu od oko 5 MB pri fotkanju u zatvorenom prostoru dok se isključivanjem te opcije dobije tri puta manja fotografija što se tiče zauzimanja memorije (oko 1,5 MB) te rezolucija 3071 x 4080 piksela (12 megapiksela). U vanjskim uvjetima su fotografije veličine veće i od 20 MB. Na taj se način može štedjeti memorija, a zgodno je i što se samim time kasnije štedi prostor na backup disku.

U postavkama kamere može se podesiti nekoliko korisnih funkcionalnosti (skeniranje QR koda, snimanje videa ako se duže pritisne na zatvarač odnosno tipku za okidanje), a svakako za video isprobajte način kinematograf kako biste dobili uživo na ekranu neke bitne informacije poput ISO, otvora blende, broja fps-ova. Sve se automatski prilagođava, ali imate i info kao na pravom fotoaparatu.

blank

Postoji i Pro način koji nudi ručno podešavanje mnogih postavki tako da ćete tek tada maksimalno iskoristiti mogućnosti ove kamere. Tu su još i usporena snimka, a za vloggere će dobro doći Dual Sight koji omogućuje istovremeno snimanje videa s prednjom i stražnjom kamerom. Bit će koristan i Tripod način odnosno sa stativom. Nokia X30 nudi puno fotografskih mogućnosti.

Prednja kamera od 16 megapiksela također lijepo radi, fokusira na lice osobe koja se snima i prati kretanje pa se na kraju dobije dobar rezultat.

Softverske nadogradnje

Android 12 odnosno Android One program nudi tri godine jamstva, tri nadogradnje operativnog sustava (dakle, dobit će Android 13 i Android 14) i tri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja. Zgodno jer ne morate o ničemu brinuti, a sigurni ste i da će telefon više godina sigurno raditi.

Kad se sve uzme u obzir – AMOLED ekran i 90 Hz, nadogradnje, ekološki pristup, OIS na glavnoj kameri (više nema 3,5 mm ulaza za slušalice) dobije se zanimljiv uređaj koji će s velikom radnom i internom memorijom trajati jako dugo.

Nokia kao brend je oduvijek bio poseban tako da ćete dobiti i osmijeh na licima drugih ljudi kad vide natpis na stražnjoj strani. Ubrzano je punjenje baterije, kućište je sada uz manje proporcije elegantnije te kupnja Nokije X30 predstavlja dobru odluku. Cijena za dual SIM model Nokia X30 5G 8 / 256 GB je 549 eura dok izvedba 6 / 128 GB košta 519 eura.

blank

blank