Medaljoni izrađeni od dijelova starih elektroničkih uređaja

blank

Hrvatski Telekom i Nenad Sovilj predstavili su limitiranu seriju medaljona koji imaju i dublju komplementarnu priču o prirodi i tehnologiji

Umjetnik i dizajner nakita Nenad Sovilj dizajnirao je seriju od 100 ručno izrađenih medaljona, izrađenu od dijelova starih mobitela i elektroničkih uređaja. Predstavljaju mala, nosiva umjetnička djela te imaju i dublju komplementarnu priču o prirodi, tehnologiji, evoluciji, transformaciji i održivosti.

Jedinstveni medaljoni, prikazani kao dio instalacije „Oko“ koja je bila dio postava na izložbi Genesis u Klovićem dvorima, pokazuju kako kreativna transformacija elektroničkog otpada može, poput umjetnosti općenito, biti sredstvo promicanja pozitivnih društvenih vrijednosti, pri čemu medaljoni predstavljaju simboličan putokaz za održivu i bolju budućnost.

Električki i elektronički otpad predstavlja najbrže rastuću kategoriju otpada u EU, a kad uzmemo u obzir da se čak do 80 posto svakog mobitela može reciklirati i ponovno koristiti, jasno je kako adekvatnim zbrinjavanjem malih elektroničkih uređaja poput starih mobitela, telefona, tableta, punjača, satova, narukvica, slušalica koje imamo po ladicama, a ne koristimo činimo odgovornu i za čuvanje prirode važnu stvar.

blank

Nacionalno istraživanje je pokazalo kako većina ispitanika razvrstava plastiku i papir, ali kada je u pitanju elektronički otpad veliki broj ispitanika ne zna kako može adekvatno zbrinuti odnosno reciklirati stari mobitel.

Imajući u vidu činjenice kako svaka reciklirana tona otpada smanjuje emisiju CO2 za dvije tone, da je za proizvodnju jednog pametnog telefona prosječno potrebno 12.000 litara vode te kako toksini iz odbačenog elektroničkog otpada ostaju u organizmu između 7 i 11 godina, važnost pravilnog zbrinjavanja otpada je tim veća.