Star Wars filmovi s najviše zarade

blank

Najuspješniji je bio The Force Awakens, igrani film objavljen 2015. godine u kojem glume Daisy Ridley, John Boyega i Oscar Isaac

Četvrti svibanj dobar je dan za obožavatelje franšize Ratova zvijezda i igre riječi poput May the 4th Be With You. Vraćamo se unatrag, pogledajmo što se sve događalo kroz povijest serijala.

U 2012. godini je tvrtka The Walt Disney kupila tada nezavisnu produkcijsku tvrtku Lucasfilm, koju je osnovao George Lucas 1971. Za 4 milijarde dolara stekli su prava na tako unosne franšize kao što su Indiana Jones i Star Wars.

Grafikon temeljen na brojkama iz Box Office Mojo, zadnjih pet franšiznih ulaza samo na velikom platnu bilo je vrijedno ove cijene.

S produkcijskim troškovima između 200 i 317 milijuna dolara i globalnim prihodima na kino blagajnama u rasponu od 392 milijuna dolara do 2,1 milijarde dolara, svaki film Ratova zvijezda objavljen od 2015. bio je manje-više uspješan.

Neobičan u ovoj postavi od pet filmova je Solo: A Star Wars Story (Solo: Priča iz Ratova zvijezda), koji je zaradio samo oko 120 milijuna dolara kad se oduzmu troškovi produkcije. Budući da Box Office Mojo ne navodi što je uključeno u troškove produkcije, Solo možda uopće ne bi zaradio da nisu uključeni marketinški i drugi troškovi.

Najuspješniji filmovi iz serijala Star Wars, izvor: Statista
Najuspješniji filmovi iz serijala Star Wars, izvor: Statista

Filmovi koji su ostvarili profit unatoč deveteroznamenkastim troškovima proizvodnje bili su Rogue One: A Star Wars Story (Rogue One: Priča iz Ratova zvijezda) i svi unosi u treću trilogiju franšize.

Najuspješniji od njih tri bio je The Force Awakens, objavljen 2015. Film je predstavio nove protagoniste Rey, Finna i Poea Damerona, koje glume Daisy Ridley, John Boyega i Oscar Isaac. To je signaliziralo ponovno pokretanje dugotrajne serije filmova, pri čemu svaki od tri filma odražava određene aspekte izvorne trilogije.

Drugi dio, The Last Jedi (Posljednji Jedi), bio je okružen žestokim kritikama obožavatelja, dijelom i zbog tretmana junaka originalne trilogije Lukea Skywalkera, što je moglo rezultirati lošijim rezultatima na globalnim kino blagajnama.

Lokacije na kojima su snimani filmovi Star Wars

Gdje se nalazi pravi svemir Ratova zvijezda, pita se Statista? Ovo su lokacije snimanja u stvarnom svijetu za sve dosadašnje filmove.

Odabirom nekoliko lokacija, Tunis se najviše koristio za legendarni planet Tatooine dok se dom Ewoksa, šumski mjesec Endor, može pronaći u stvarnom svijetu u kalifornijskom Nacionalnom parku Redwood. The Last Jedi je na popis dodao Dubrovnik i Salar de Uyuni u Boliviji.

Zemlje u kojima se snimao Star Wars, izvor: Statista
Zemlje u kojima se snimao Star Wars, izvor: Statista

Koliko su zaradili filmovi Star Wars?

Kad se franšiza Ratova zvijezda vratila na veliko platno 2015. godine s Episode VII – The Force Awakens (Epizodom VII – Sila se budi), prvo poglavlje treće i posljednje trilogije Skywalkera brzo je postalo film Ratova zvijezda s najvećom zaradom u desetljećima dugoj povijesti franšize.

Zaradivši više od 2 milijarde dolara na blagajnama diljem svijeta, sedmi dio sage o Skywalkeru nadmašio je Episode I – The Phantom Menace (Epizodu I – Fantomska prijetnja) iz 1999. za više od milijardu dolara. To je ipak samo dio priče.

Zarada filmova iz Star Wars serijala, izvor: Statista
Zarada filmova iz Star Wars serijala, izvor: Statista

Uzimajući u obzir rast cijena ulaznica, originalni film Ratovi zvijezda iz 1977. i dalje je najuspješniji. U to je vrijeme A New Hope (Nova nada) zaradila 775 milijuna dolara na svjetskim kino blagajnama, što znači više od 3,5 milijarde dolara prilagođeno današnjim cijenama ulaznica.

Sljedeća tablica rangira svih devet dijelova temeljne sage Star Wars prema njihovoj zaradi na kino blagajnama prilagođenoj cijenama ulaznica za 2023. godinu. To pokazuje da je Epizoda II, objavljena 2002., bila najmanje komercijalno uspješan ulazak u franšizu.

Prema Rotten Tomatoesu, Epizoda I bila je najmanje popularna među kritičarima, dok je publiku najmanje impresionirao “Posljednji Jedi”, objavljen 2017. godine.