Kako najjednostavnije kupiti vinjetu za Sloveniju?

blank

Slovenska se vinjeta za autoceste može kupiti na određenim benzinskim postajama u blizini slovenske granice, a možete i digitalno

Na svojem pametnom telefonu, tabletu ili računalu u google upišite “vinjeta slovenija” i kao prvi link dobit ćete DARS, što je slovenska tvrtka koja se brine o autocestama. Vinjete se već neko vrijeme ne lijepe na prednje vjetrobransko staklo nego se koristi e-vinjeta tako da se nakon kupnje i upisa registarske oznake vozila putem kamera na autocestama Slovenije provjerava posjeduje li vozilo ispravnu vinjetu.

Kupiti možete godišnju vinjetu, mjesečnu i tjednu, a cijena ovisi o vozilu kojim se vozi po autocestama na kojima se obavlja naplata cestarine. Za osobno vozilo cijena za 7 dana je 16 eura, za 30 dana je 32 eura dok godišnja vinjeta košta 117,50 eura.

blank

Nakon odabira vrste vozila i vremenskog perioda u kojem će se vozilo koristiti potrebno je upisati svoj e-mail na koji će doći link na koji se koristi za autorizaciju te se u sljedećem koraku upiše država iz koje je vozilo te registarska oznaka vozila kao i prvi dan valjanosti e-vinjete.

Zatim slijedi plaćanje preko debitne i kreditne kartice te PayPal i Sepa, a moguća je kupnja i prema ponudi s bankovnom doznakom. Na e-mail će doći potvrda o kupnji vinjete s upisanom registarskom oznakom. Poruka dolazi na slovenskom i engleskom jeziku, a kroz prethodne korake sustav prepoznaje našu lokaciju te su upute napisane na hrvatskom jeziku. Svakako sačuvajte potvrdu o kupnji do isteka njezine valjanosti jer može poslužiti kao dokaz primitka e-vinjete.

blank

Dva dana prije isteka vinjete na e-mail dolazi podsjetnik te link na kupnju nove vinjete. Na dan isteka vinjete dobit ćete još jedan e-mail podsjetnik. Ukoliko se po Sloveniji, na autocestama s naplatom cestarine, vozite bez vinjete propisana je kazna od 300 eura.

Kupujete li e-vinjetu svakako provjerite na kojoj adresi to obavljate – mora biti na web stranici DARS-a https://evinjeta.dars.si/hr, a dostupna je i preko ADAC-a.

blank

blank

blank