Kreće nova povijest: Porsche i TAG Heuer sklopili strateško partnerstvo

blank

Prvi zajednički proizvod je TAG Heuer Carrera Porsche, kronograf sat koji predstavlja povijest dviju poznatih tvrtki

Njihove priče presijecaju se više od pola stoljeća, a obje tvrtke, i Porsche i TAG Heuer mogu se pohvaliti značajnim postignućima tijekom povijesti. Heuer je bio odgovoran za prvi proizvedeni kronograf i za to je u Parizu 1889. godine primio medalju, a Lohner-Porsche je prvi konstruirao elektromobil odnosno novi električni motor u glavčinama kotača (također su u Parizu, ali 11 godina kasnije dobili medalju za svoje postignuće).

blank

Povijest TAG Heuera seže daleko unatrag – Jack, praunuk Edouarda Heuera, desetljećima je vodio tvrtku svoje obitelji. 1963. stvorio je prvi kronograf Heuer Carrera, osmišljen da vozačima usred utrke dopusti da u trenutku saznaju vrijeme.

Jack Heuer bio je odgovoran i za Heuer Monaco, prvi automatski vodootporni kronograf s pravokutnim licem. Njegovo ime prizivalo je turnir Monaco Grand Prix, kao i čuveni reli Monte Carlo, koji je Porsche s modelom 911 osvojio tri uzastopne godine, od 1968. do 1970. godine.

Steve McQueen je Heuerov logotip nosio na svojem trkaćem odijelu tijekom snimanja filma Le Mans 1970. godine, u kojem je vozio Porsche 917. U prosincu 2020. je sat Monaco 1133B, koji je nosio Steve McQueen, prodan za 2 milijuna USD, što je najskuplji sat Heuer ikad prodan na aukciji.

blank

Heuer je sredinom 80-ih prodan TAG Grupi, a u to su vrijeme Porsche i TAG Heuer zajednički razvili i proizveli TAG Turbo Engine koji je omogućio McLarenovom timu da osvoji tri uzastopna F1 svjetska naslova: s Nikijem Laudom 1984., a potom Alainom Prostom 1985. i 1986. godine.

Pozadina na novopredstavljenom satu TAG Heuer Carrera Porsche promjera 44 mm podsjeća na asfalt čime se jasno aludira na strast prema cesti dok arapske brojke podsjećaju na brojeve na ploči s instrumentima finih Porscheovih sportskih automobila.

blank

Sat dolazi na mekom remenu od luksuzne teleće kože i inovativnim šavovima koji podsjećaju na Porscheov interijer ili na remenu od međusobno spojenih dijelova koji odražavaju modernizirani trkački dizajn. U središtu sata je interno razvijeni mehanizam za pokretanje Calibre Heuer 02 s impresivnom zalihom snage od 80 sati, što se također nalazi ispisano na satu.

Porscheov sadrži natpise “Porsche” i “TAG Heuer”, a Porscheov ugravirani natpis vidljiv je na rubu Nepogrešivi font također se koristi za vremenske oznake. Porscheove boje crvena, crna i siva – koje također podsjećaju na povijesne Heuerove modele – ugrađene su u sat, a kroz prozirnu kristalnu pozadinu jasno je vidljiva oscilirajuća masa koja je redizajnirana kao odavanje počasti Porscheovom proslavljenom upravljačkom volanu.

Cijena za TAG Heuer Carrera Porsche s integriranom čeličnom narukvicom je 5.700 eura dok kožna verzija košta 5.550 eura.

blank