Mazdinih 100 godina obilježeno u Zagrebu

blank

Znate onu pjesmu Doživjeti stotu, od Bijelog dugmeta? U njoj Bebek pjeva o strašnoj gnjavaži u životu te da je strašno, grozno i jezivo doživjeti stotu

blank

Zamislite period od 100 godina. Ma, vjerojatno niti ne možete zamisliti takav period, ali je lijepo pojaviti se na nečijem 100-tom rođendanu. Upravo toliko ove godine obilježava Mazda, poznati japanski proizvođač automobila, koji je nekad davno, prije automobila i motocikala, proizvodio pluto (počeli su 1920. godine svoj put). Taj pluto se nalazi u interijeru u najnovijem Mazdinom automobilu, MX-30, s kojim ulaze u novu eru, s potpuno električnim pogonom.

blank
Mazda MX-30 (2019.)

U novim Mazdinim modelima možete uživati ne samo u vožnji, po čemu su poznati već desetljećima, nego i u multimediji kroz sustav MZD Connect te Apple CarPlay (i Google AndroidAuto, ukoliko znate kako ga instalirati na svoj pametni telefon). Mazda je svoj multimedijski sustav u 2019. godini detaljno obnovila, uvjerili smo se to u novoj Mazdi3. Pisat ćemo i o tome na Portofon.com.

blank
Mazda3 2.0 G122 Plus (2019.)
blank
Mazda3 2.0 G122 Plus (2019.)
blank
Mazda3 2.0 G122 Plus (2019.)

 

Nas je oduševio Vedran Zrilić, veliki obožavatelj marke Mazda, organiziravši veliki party povodom stotog rođendana. U Zagrebu je, na razini svjetskog nivoa, upriličena proslava na kojoj bi mnoge druge automobilske marke mogle zavidjeti.

U društvu dragih i poznatih osoba upriličen je neponovljiv događaj – gejše, specijalna Mazda torta na kojoj su prikazane trokolica te prva potpuno električna Mazda MX-30 čime se na drugačiji način osjetila stogodišnja povijest. Samo birana japanska jela uz povijesni pregled najbitnijih događaja iz povijesti tvrtke iz Hirošime ostat će zapisani u našem sjećanju. Proslava nikako nije mogla proći bez obožavatelja Mazde (Miata klub i Mazda team Croatia) koji u Hrvatskoj okupljaju stotine fanova i koji žive život svaki dan sa svojim Mazdama.

blank

blank

Svjetski poznati umjetnik Lupino s kćerkom Zitom također je svojim prisustvom obilježio stotu Mazdinu obljetnicu, a uz njega pojavili su se dizajner i tattoo majstor Nikola Zorotović, Valentin Valjak iz muzeja automobila Budicki te mnoge druge poznate osobe iz javnog života. Ljubav prema Mazdi svojim su prisustvom pokazale i djevojke iz Južnoafričke Republike, a sve je zaokružio poznati fotograf Šime Strikoman koji sprema svoju sljedeću milenijsku fotografiju na kojoj će se pojaviti čak 100 Mazdi u crvenoj i bijeloj boji.

blank

blank

Vedran Zrilić cijeli je svoj život posvetio automobilima, nasljeđujući obiteljsko iskustvo i rad kroz više desetljeća. Njegovu ljubav prema marki Mazda nedavno je prepoznao i vlasnik Mazda muzeja u njemačkom Augsburgu koji je Vedrana pozvao kako bi mu kao specijalnom gostu pokazao ogromnu kolekciju nevjerojatnih automobila.

blank

blank

Inspiriralo je to Vedrana da se i sam okuša u skupljanju starih modela Mazdi, čime će i Hrvatska jednog dana dobiti vrijednu kolekciju. Vlasnik je najstarije registrirane Mazde u Hrvatskoj, između ostalih zanimljivih modela koji su povijesno bitni za automobilsku industriju. Uz stare modele Mazdi, posjet velikim automobilskim sajmovima poput prošlogodišnjeg Frankfurt Auto Showa pokazuje kako Vedran aktivno prati i nove modele.

Istovremeno s nesebičnom ljubavlju prema Mazdi, gaji ljubav i prema Japanu te japanskoj kulturi – na dan obilježavanja stotog rođendana Mazde obukao je kimono sa svojim inicijalima. Imao je veliku čast upoznati bivšeg veleposlanika i sadašnju veleposlanicu Japana u Hrvatskoj Nj.E. Misako Kaji. S nestrpljenjem očekuje Ljetne olimpijske igre u Tokiju, a milenijska fotografija svakako će biti događaj s kojim će dati svoj obol prema Japanu i Mazdi.

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank