Otključavanje automobila uz pomoć iPhonea

blank

Uz Apple CarKey moći će se otključati vrata vašeg automobila i pokrenuti motor

Nakon ažuriranja na verziju softvera 13.4 bit će omogućeno otključavanje vrata vozila te pokretanje motora samo uz pomoć iPhone telefona. Napredno rješenje? Jeste, ali baš i nije. Evo i zašto.

Već godinama u svoj automobil možete ući i pokrenuti motor bez da koristite ključ. Dovoljno je da ključ imate samo u svojoj neposrednoj blizini, na udaljenosti od otprilike pola metra. I imate komoditet potpune slobode.

Međutim, što ako sa sobom ne ponesete ključ vozila. Mobitel svi uvijek imamo uz sebe, zaista su rijetki dani kad zaboravimo mobitel ponijeti sa sobom.

Funkcionalnost Apple CarKey trebala bi, nakon nadogradnje na iOS 13.4, biti pozicionirana u postojećoj aplikaciji Wallet (novčanik) iPhone uređaja, a za sada se tek radi na toj funkcionalnosti koja će funkcionirati na način da se mobitel postavi na NFC čitač smješten na automobilu. Neće biti potrebna autorizacija putem FaceID funkcije.

Sigurno da će biti zgodna dodatna funkcionalnost dijeljenja ključa drugim osobama također preko mobilne aplikacije (članovima obitelji, zaspolenicima), čime će se moći provoditi i restrikcije te oduzimanje tog prava.

Ipak, i dalje će pri dolasku do vozila biti potrebno izvaditi mobitel, prisloniti ga i tek onda ući u vozilo. Iako se čini naprednim rješenjem, beskontaktni ključ je ipak praktičnije rješenje. Nadalje, ova funkcionalnost će biti moguća samo na nekim novijim modelima automobila koji imaju ugrađen NFC, tehnologiju koja bežično funkcionira na udaljenosti do nekoliko centimetara.