Nove tehnologije u novom Audiju A3 Sportback

blank
Cockpit

Audi je predstavio nove tehnologije, od zabave do funkcija pomoći u novom A3 Sportbacku

Premium kompaktni automobil s pet vrata sportskog dizajna stigao je do četvrte generacije, a po prvi je put predstavljen 1996. godine. Četvrta generacija se ukratko može opisati ovako: sportska, digitalizirana i potpuno povezana.

blank

U interijeru, u središnjem dijelu kabine, prisutan je veliki 10,1-inčni ekran osjetljiv na dodir, koji standardno dolazi u svim izvedbama. Instrumenti ispred vozača su digitalizirani i to je standard. Dakle, nema više analognih kazaljki okretomjera i brzinomjera. Virtualni kokpit nudi i dodatne funkcije poput navigacijske karte, a kod verzije plus dolazi u dijagonali od 12,3 inča. Iznad kola upravljača nalazi se head-up display koji na vjetrobransko staklo projicira sve bitne informacije, a dostupan je na zahtjev.

MMI infotainment sustav deset puta je veće snage nego kod prethodnika, a odnosi se na povezivanje, telefon, Audi connect usluge uz 4G LTE brzine prijenosa podataka, a integriran je i Wi-Fi hotspot.

Standardno dolazi DAB+ digitalni radio prijamnik, a opcijski se nude online i hibridni radio. Navođenje rute još je jednostavnije i fleksibilnije. Na primjer, navigacija nudi predviđanja o razvoju prometne situacije, satelitske snimke visoke rezolucije s Google Earth i detaljne 3D modele mnogih velikih europskih gradova.

blank

Audi connect obogaćuje točke interesa fotografijama, radnim vremenima i recenzijama korisnika. Usluge povezivanja uključuju usluge „car-to-X“, poput pronalaženja besplatnih parking mjesta na cesti ili omogućuju vozaču da se vozi zelenim valom komunicirajući sa semaforima. A3 Sportback povezan je sa pametnim telefonom putem aplikacije myAudi, Apple CarPlay ili Android Auto, kao i putem Audi phone box.

Uz Audi connect moguće je putem Android mobitela otključati i zaključati automobil, pokrenuti motor, a uskoro dolazi i podrška za Amazon Alexa (nakon što automobil u svibnju 2020. dođe do prvih kupaca). Cijena na njemačkom tržištu za Audi A3 Sportback počinje od 28.900 eura.

Opremljen sustavom Audi pre sense, A3 Sportback nudi pomoć pri skretanju i upozorenje o izlasku iz vozne trake već u standardnoj opremi. Dodatni sustavi pomoći, poput upozorenja o promjeni vozne trake kao i sustavi za pomoć u raskrižjima i pri parkiranju, dostupni su kao opcija.

Spomenimo i kako će novi Audi A3 Sportback uz prtljažnik obujma 380 do 1200 litara te dužine 4,34 metra na europskom tržištu biti dostupan uz tri inačice motora (narastao je za 3 cm u odnosu na prethodnika):
1.5 TFSI snage 110 kW (150 KS)
2.0 TDI snage 85 kW (116 KS)
2.0 TDI snage 110 kW (150 KS)

blank