Nova Mercedes-Benz E-klasa 2020 s naglaskom na tehnološkim novitetima

blank
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ limuzina

Mercedes je predstavio redizajniranu karavansku i limuzinsku izvedbu nove E-klase koja donosi zanimljive tehnološke novosti

Nova Mercedes-Benz E-klasa trebala je biti predstavljena na Ženevskom auto salonu, ali taj je događaj otkazan. Nadamo se da i dolazak nove E-klase 2020, koji je planiran za ljeto, neće biti upitan. Kasnije se očekuje dolazak Coupe i Cabriolet izvedbe, a na kineskom će se tržištu pojaviti limuzinska izvedba produženog međuosovinskog razmaka.

Deseta generacija E-klase predstavljena je 2016. godine, a do danas je isporučeno 1,2 milijuna vozila u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi. Redizajn je zahvatio prednja svjetla (kompletna-LED prednja svjetla dio su standardne opreme, a opcijski su dostupna MULTIBEAM LED prednja svjetla), redizajnirana su stražnja svjetla, redizajnirana je maska hladnjaka, a promjene su zahvatile i prednji branik dok će All-Terrain izvedba biti sličnija SUV modelima.

blank
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ limuzina
blank
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ limuzina

S više od 14 milijuna isporučenih limuzinskih i karavanskih izvedbi od 1946., E-klasa je najbolje prodavani model u povijesti marke Mercedes-Benz. Novi će model privlačiti pozornost ne samo svojim izgledom nego i tehnološkim inovacijama poput nove generacije upravljača s kapacitivnim senzorima dodira, što se koristi prilikom prepoznavanja ruku vozača na kolu upravljača prilikom korištenja poluautomatskog načina vožnje.

Parking Package u kombinaciji s 360° kamerom omogućuje novi prošireni bočni pogled i po prvi put automatsko parkiranje ne samo u paralelna i poprečna parkirna mjesta nego i u označena mjesta. Active Brake Assist, u sklopu Driving Assistance paketa, sada dolazi i s funkcijom manevra skretanja dok Active Blind Spot Assist od sada nudi i upozorenje prilikom izlaska.

blank
Mercedes-AMG E 53 karavan

Kao dio serijske opreme, E-klasa dolazi s Active Brake Assist funkcijom koja u mnogim situacijama omogućuje uporabu autonomnog kočenja kako bi se spriječio sudar ili umanjile njegove posljedice. Sustav je također u mogućnosti kočiti u slučaju stacionarnih vozila i pješaka koji prelaze cestu pri tipičnim gradskim brzinama vožnje te, ovisno o situaciji, čak i spriječiti sudar. Kao dio Driving Assistance paketa, to je sad također moguće prilikom skretanje preko suprotne vozne trake.

Funkcija Active Blind Spot Assist s upozorenjem prilikom izlaska nudi naprednu zaštitu prilikom izlaska iz vozila. U mogućnosti je reagirati na vozila u mrtvom kutu kao i u kritičnim područjima aktiviranjem kočnica. Kada se vozilo zaustavi, sustav također može vizualno upozoriti putnike sa signalima u vanjskim osvrtnim zrcalima, prije nego što izađu iz vozila, ako se u kritičnom području detektira bicikl.

Ako u ovom slučaju vozač pokuša koristiti unutrašnju kvaku vrata, oglasit će se dodatni zvuk upozorenja i ambijentalno svjetlo u vratima počne treptati crveno. Sustav detektira sudionike u prometu koji se kreću brže od 7 km/h. Funkcija je također dostupna kada vozilo miruje i do tri minute nakon isključivanja kontaktnog prekidača.

Mercedes-AMG E 53 karavan
Mercedes-AMG E 53 karavan

Dva digitalna zaslona dio su standardne opreme (2 x 10,25-inča, spojeni), opcijski dolazi Widescreen kokpit s dva 12,3-inčna zaslona dok će MBUX biti opremljen s Linguatronic glasovnom kontrolom (već u serijskoj opremi) te funkcijom proširene stvarnosti.

Prepoznavanje da ruke ne drže upravljač temelji se na kapacitivnim senzorima. To unaprjeđuje korisničku prikladnost kada se vozilo vozi u poluautonomnom režimu. Kako bi sustavi pomoći znali da vozač i dalje ima kontrolu nad E-klasom, dovoljno je da vozač drži upravljač. Prethodno je bilo potrebno detektirati moment upravljanja – blagi pokret upravljača.

Spomenimo i kako će nova Mercedes-Benz E-Klasse imati u ponudi sedam plug-in hibrida u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi, benzin i dizel, s pogonom na stražnje ili sve kotače. Novi M 254 je dvolitreni benzinski motor s četiri cilindra s ISG (Integrated Starter-Generator) sustavom i 48-voltnim električnim sustavom nazivne snage 200 + 15 kW.

Mercedes-Benz E-Klasse limuzina
Mercedes-Benz E-Klasse limuzina
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ karavan
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ karavan
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ karavan
Mercedes-AMG E 53 4MATIC+ karavan
Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain
Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain
Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain
Mercedes-Benz E-Klasse All-Terrain