Odlična vijest za kupce novih (električnih) automobila

blank

U 2021. godini ukupno je osigurano čak 105 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a mijenja se i način prijave za poticaje

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je do sad odobrio sufinanciranje za više od 4.500 električnih vozila. U prošloj 2020. godini u Hrvatskoj je registrirano 539 novih potpuno električnih vozila (udio 1,5 posto u ukupno 36.084 vozila), a hibridi su s udjelom od 6,9 posto ostvarili 2491 registracija.

U 2019. godini električni su sa 193 vozila imali udio od samo 0,3 posto (hibridi 2,6 posto, 1641 vozilo), a ukupno je u toj godini na hrvatskom tržištu registrirano 62.938 vozila. Još (smiješno) manja brojka ostvarena je u 2018. godini s 50.769 ukupno prodanih automobila – u Hrvatskoj su tada registrirana samo 22 potpuno električna vozila, što je praktički bilo 0,0 posto udjela, a hibridnih je bilo 502 (udio 1 posto).

Ove se godine ukupan iznos za poticaje povećava na 105 milijuna kuna (90 milijuna kuna za građane i tvrtke), a preostalih 15 milijuna kuna rezervirano je za javni sektor koji će se i dalje prijavljivati izravno Fondu.

Osim većeg budžeta, građane i tvrtke očekuje i izmijenjeni model prijave za sufinanciranje. Naime, za razliku od dosadašnje direktne prijave, ove godine će za građane i tvrtke prijavu podnositi prodavatelji vozila putem prijavne aplikacije.

Prvi korak u provedbi novog modela sufinanciranja bit će objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji će Fondu prijaviti prodajna mjesta i dostupne modele energetski učinkovitih vozila.

blank

Svako prodajno mjesto pritom će dobiti korisnički račun za prijavnu aplikaciju. Nakon što Fond početkom lipnja objavi Javni poziv za građane i tvrtke, prodavatelji će kroz prijavnu aplikaciju korisnike prijavljivati za sufinanciranje. Unosom obveznih podataka prijavitelja i učitavanjem potrebne dokumentacije u sustav, za korisnika će se automatski rezervirati dostupan iznos poticaja.

Međutim, kako bi ostvario pravo na sufinanciranje, korisnik u određenom roku uplatiti i obvezni minimalni predujam za vozilo, u iznosu od 7% traženih sredstava Fonda. Za fizičke osobe to će maksimalno biti 4.900 kuna, dok je za pravne osobe do 28.000 kuna.

Koliko je točno sredstava iskorišteno, moći će se u realnom vremenu pratiti na posebnoj stranici Fonda, koja će početkom lipnja biti u funkciji. Na njoj će zainteresirani korisnici moći pronaći sve detalje o programu sufinanciranja, kao i popis svih modela vozila za koje je dostupno sufinanciranje te njihovih prodajnih mjesta. Kad iznos rezerviranih sredstava u prijavnoj aplikaciji dosegne 90 milijuna kuna, poziv za građane i tvrtke će se privremeno zatvoriti.

blank

Ovo su uvjeti nabave elektrificiranih vozila:
• do 40% po vozilu, a maksimalni iznos poticaja će ovisiti o kategoriji
• za električna vozila L1-L7 kategorije osigurano je do 20.000,00 kuna
• za plug-in hibride osigurano je do 40.000,00 kuna
• za kupnju vozila s električnim pogonom ili čak na vodik moći će se dobiti do 70.000,00 kuna
• za vozila N1 kategorije, plug-in hibridna vozila do 40.000,00 kuna)
• za vozila N1 kategorije s električnim pogonom ili pogonom na SPP, UPP ili vodik do 70.000,00 kuna
• s maksimalno 400.000 kuna sufinanciraju se i vozila kategorije N2, N3, M2, M3 s električnim, „plug-in“ hibridnim pogonom, pogonom na SPP, UPP ili vodik

Građani će sufinanciranje moći ostvariti za jedno novo vozilo dok će tvrtke moći kupiti i više njih, ali će im maksimalno biti dostupno do 400.000 kuna bespovratnih sredstava. I jedni i drugi kupljena vozila moraju zadržati u vlasništvu dvije godine.

Strategija niskougljičnog razvoja predviđa da bi do 2050. godine čak 35% hrvatskog voznog parka trebalo biti električno. Stoga će tranziciju prometnog sustava u energetski učinkovitiji biti potrebno još dodatno ubrzati.