Honda Sensing Elite omogućuje treći stupanj autonomne vožnje

blank

Prvi Hondin model u koji je ugrađen novi sustav je Legend Hybrid EX te po prvi put sadrži i „Hands-off“ i „Emergency Stop Assist“ funkcije

U prijevodu, Honda Sensing Elite omogućuje samostalno upravljanje automobilom, pri čemu ruke vozača uopće ne trebaju biti na kolu upravljača. Kao niti njegov pogled. Automobil će sve sam obavljati u vožnji, čime se postiže treći stupanj autonomne vožnje.

blank

Prodaja modela Honda Legend Hybrid EX već je počela u Japanu tako da ne govorimo o testnoj funkcionalnosti nego o komercijalnom vozilu koje bi trebalo omogućiti cestovni promet bez sudara. Honda Sensing Elite nadovezuje se na funkcionalnosti Honda Sensing sustava prethodne generacije, koja se standardno ugrađuje u kompletnu paletu Hondinih modela automobile na europskom tržištu.

Jedna od najznačajnih novih tehnologija je funkcija „Traffic Jam Pilot“, napredna tehnologija koja ispunjava uvjete za automatiziranu vožnju 3. razine (uvjetna automatizirana vožnja u ograničenom području), za koju je Honda dobila oznaku tipa od japanskog Ministarstva infrastrukture transporta i turizma.

Tehnologija Traffic Jam Pilot omogućuje automatiziranom sustavu vožnje da vozi vozilo pod određenim uvjetima, umjesto vozača, na prvenstveno kada je vozilo u gužvi na auto cesti. Sustav određuje položaj vozila i uvjete na cesti koristeći podatke s trodimenzionalnih karata visoke razlučivosti i globalnog satelitskog navigacijskog sustava (GNSS *3), kontrolirajući 360-stupnjeva okruženja vozila pomoću nekoliko vanjskih senzora.

Istodobno, sustav prati vozača pomoću nadzorne kamere ugrađene u vozilo. Na temelju širokog raspona informacija, glavna ECU prepoznaje, predviđa i donosi odluke te primjenjuje kontrolu na visokoj razini za postupke ubrzanja, kočenja i upravljanja vozilom.

Pri razvoju sustava korištene su simulacije tijekom kojih je simulirano približno 10 milijuna obrazaca mogućih stvarnih situacija, a provedeno je nekoliko desetaka tisuća demonstracijskih testova tijekom vožnje testnih vozila na autocestama te je za potrebe testiranja novih sustava prijeđeno oko 1,3 milijuna kilometara.

Hands-off funkcija znači da će tijekom vožnje s Adaptive Cruise Control (ACC) s aktiviranim sustavom Low-Speed Follow and Lane Keeping Assist System (LKAS), kada su zadovoljeni određeni uvjeti na brzoj cesti, sustav pomoći u vožnji čak i dok vozač ne drži ruke na kolu upravljača.

blank

Adaptive in Lane Driving: sustav pomaže u vožnji i praćenju automobila sprijeda u istoj voznoj traci. Sustav upravlja vozilom sredinom voznog traka, zadržavajući unaprijed zadanu brzinu vozila. Kada je automobil sprijeda, sustav pomaže u praćenju zadržavajući odgovarajuću distancu.

Active Lane Change Assist with Hands-off Function: tijekom vožnje pomoću Adaptive in Lane Driving sustava, kada vozač potvrdi sigurno okruženje i uključi žmigavac, sustav pomaže ubrzanju / usporavanju i upravljanju za promjenu vozne trake.

Active Lane Change with Hands-off Function: tijekom vožnje koristeći Active Lane Change, kada vozač uključi aktivnu promjenu trake s funkcijom Hands-off, sustav procjenjuje situaciju i pomaže u promjeni trake i prolasku drugog vozila pod određenim uvjetima. Kad sustav otkrije da se automobil u istoj voznoj traci sprijeda vozi malom brzinom, sustav obavještava vozača, a zatim pomaže u prolazu drugog vozila i povratku na izvornu voznu traku.

Traffic Jam Pilot: tijekom vožnje koristeći Adaptive in Lane Driving, kada vozilo zaglavi u gužvi u prometu, pod određenim uvjetima sustav preuzima kontrolu nad ubrzanjem, kočenjem i upravljanjem, dok u ime vozača nadzire okolinu vozila. Sustav vozi, zaustavlja se i nastavlja vožnju istim trakom zadržavajući odgovarajuću udaljenost u skladu s brzinom vozila ispred. Dok je vozilo pod nadzorom sustava, vozač može gledati televiziju / DVD na navigacijskom zaslonu ili upravljati navigacijskim sustavom u potrazi za odredišnom adresom, što pomaže ublažiti umor i stres vozača tijekom vožnje u prometnoj gužvi.

blank

Emergency Stop Assist: kada vozač ne reagira pravovremeno na prometnu situaciju, sustav pomaže usporavanju i zaustavljanju vozila. Sustav će upozoravati vozača pomoću vizualnih i zvučnih upozorenja te vibracija na vozačevom sigurnosnom pojasu. Ako vozač i dalje ne reagira, sustav će pomagati pri usporavanju i zaustavljanju vozila, upozoravajući druga vozila u blizini korištenjem sigurnosnih svjetala i sirene.

Human-Machine Interface (HMI): sučelje omogućava vozaču da trenutno prepozna radni status sustava, situaciju u vozilu i zahtjeve za primopredaju koje izdaje sustav. Svjetlosni indikatori Honda Sensing Elite sustava postavljeni su na upravljač te u gornjem dijelu navigacijskog zaslona. Kad je aktivirana funkcija Hands-off, indikator na upravljaču svijetli, a kad je aktiviran Traffic Jam Pilot, i ostala indikatorska svjetla svijetle plavom bojom.

Kada sustav zatraži primopredaju, sva svjetla indikatora mijenjaju svoju boju u narančastu i trepću kako bi vozaču poslali lako razumljivu poruku. Veliki LCD ekran dijagonale 12,3 inča također na
jednostavan, ali izražajan način prikazuje radno stanje sustava, situaciju u vozilu i zahtjeve za primopredaju.

Hondu Legend Hybrid EX pokreće 3,5-litreni V6 i-VTEC benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem, uparen je sa 7-stupanjskim DCT mjenjačem, a cijena za vozilo u Japanu je 11.000.000 yena (oko 647.000 kuna).