TEST Lexus NX 350h 2.5 Executive: Vožnja u prvoj klasi

blank

NX je toliko udoban te se čini kao da leti preko rupa, a niti savladavanje zavoja pri većim brzinama vožnje mu nije problem

Čim se kaže (ili napiše) Lexus odmah je svima jasno da se radi o automobilu koji izaziva divljenje. Čak neki niti ne pitaju o kojem je modelu riječ jer im je dovoljno da čuju samo riječ Lexus. Kao kod Appleovog iPhonea, gotovo nitko ne pita o kojem se modelu radi. Iphone je iPhone, a Lexus je Lexus.

Lexus u ponudi ima veći broj modela, dolaze s (uglavnom) dvoslovnim i troslovnim oznakama, a ovih dana na tržište je stigao super povoljni Lexus LBX, s početnom cijenom od 31.500 eura. Model koji smo testirali, Lexus NX, košta dvostruko više. Nudi li dvostruko više toga?

Uz gotovo dvostruko više snage (179 kW odnosno 244 KS) ponudit će zaista odlično vozno iskustvo, a u interijeru to je ipak primjetno veći automobil. I dok LBX ima smirene linije, uz prednji kraj koji dizajnerske crte hvata s Toyotinog Priusa, NX je ipak nešto razigraniji, barem u prednjem dijelu. Ostale tri strane vozila su umjerenije dizajnirane te je stražnji kraj, s LED crtom koja se prostire po cijeloj širini, suprotnost prednjem s velikom maskom.

blank

blank

I dok ćete o dizajnu sami donijeti zaključke, ako niste sjeli u kabinu i pritisnuli papučicu gasa te osjetili što može 2,5-litreni četverocilindrični Euro 6d benzinski motor snage 140 kW (192 KS) i električni snage 134 kW (182 KS), o automobilu ukupne snage 244 KS nećete ništa znati.

Ulazak u kabinu je praktičan, sjedala su povišena te pružaju dobar vozački i suvozački položaj, uz električno podešavanje na 8 načina te električno podešavanje kola upravljača, uz praktični maleni prekidač.

Praktično je i korištenje prtljažnika kapaciteta 549 litara, uz električno otvaranje vrata. Ispod podnice poravnate s rubom, što olakšava istovar predmeta, nalazi se dodatni prostor za sitnice. Na stražnjoj klupi ima jako puno mjesta za noge putnika koji mogu kontrolirati ventilaciju (ne i temperaturu), a na raspolaganju imaju dva USB priključka te 12-voltnu utičnicu. Zgodno je što se naslon stražnje klupe može podešavati, što olakšava spavanje u vožnji.

blank

blank

Odaberete li NX u PHEV verziji tada ćete dobiti i grijanje upravljača. Uz paket Executive dolazi grijanje prednjih kožnih sjedala koja udobno drže tijelo u vožnji. Odlična opcija je automatsko grijanje sjedala pa će vozilo ujutro, kad je jako hladno, odmah uključiti grijanje.

Očekivano je da su u interijeru kvalitetni materijali, ugodni na dodir. Fora je i umjetnički (hologramski) plastični dodatak na vratima, a na velikom središnjem multimedijskom ekranu od čak 14 inča lijepo izgledaju kružni prekidači za namještanje temperature u kabini, uz mogućnost da suvozač podesi svoju.

Osjećaj udobnosti u vožnji definitivno odnosi pobjedu među detaljima. Prelazak preko ležećih policajaca, po autocesti s rupama i svim drugim lošim podlogama na koje se kod nas može naići prolazi izuzetno udobno. Istovremeno, ovjes nije takav da se čini kao da automobil ljulja, nema tog osjećaja.

blank

Prolazak kroz oštre zavoje autocestom, silaskom s autoceste ili drugim dionicama ne predstavlja nikakav stres za tijelo – nema naginjanja vozila, nema ljuljanja, nema osjećaja gubitka kontrole i da se ipak pretjeralo na 235/60 R18.

U žustrijim ubrzavanjima i međuubrzavanjima tek će se zvuk velikog motora začuti malo primjetnije, ako odlučite upregnuti svih 244 konjske snage. Bezstupanjski CVT mjenjač u Sport načinu glumi kao da ima šest stupnjeva, iako se radi o virtualnim brzinama, kako bi se dočarala sportskija vožnja. I kazaljka okretomjera se ponaša kao da postoje zupčanici, a brzine se kontroliraju preko polugica na kolu upravljača koje se u D načinu vožnje koriste i za kočenje.

Svidjet će vam se kružni prekidač za odabir načina vožnje, što mijenja ne samo boju instrument ploče ispred vozača u crvenu boju nego i formu te se u sport načinu dobiju okretaji s prikazanim tisućama, a u eco i normalnom imamo prikazano područje kada se vozimo ekološki i kada je naglasak na snazi.

blank

Lexus NX 350h ima snage doslovno na bacanje, ne osjeti se manjak performansi niti kada su brzine vožnje nešto veće i potrebno je još više ubrzati. Gotovo uvijek lijepi u sjedalu, ali osjećaj je profinjen. Kako i priliči jednom Lexusu. Odmjerene su i odlične kočnice, pružaju osjećaj baš onakav kako treba, uz dovoljno precizan upravljač. Vožnja se čini toliko jednostavna da bi NX mogao voziti i vozač početnik, iako ima 244 KS.

Iako sam na početku vožnje češće posezao za okretnim, kružnim prekidačem načina vožnje i odabirao Sport, kasnije sam shvatio kako to nije potrebno te i u Eco načinu automobil ima izrazito puno snage. Ubrzava za 7,7 sekundi, a postiže maksimalnih 200 km/h.

Potrošnja ovisi o pritisku papučice gasa, kao i kod svakog drugog automobila, ali generalno se može računati na 5 do 6 litara. U večernjim smo satima pri izlasku iz grada i kraćoj vožnji po okolici Zagreba imali potrošnju od samo 3,7 litara, uz 86 posto vožnje na struju. Zapremina spremnika za gorivo je 55 litara. Hibridna kombinacija ipak do izražaja najviše dolazi u gradskoj vožnji dok na autocesti gubi smisao, a pri 130 km/h Lexus NX 350h troši prihvatljivih 7 do 7,5 litara.

U vožnji vozaču pomažu mnogi sustavi pomoći dostupni već od početnog paketa uz koji Lexus NX 350h, s tri godine jamstva (ili do 100.000 km) ima cijenu od 58.985 eura (redovna cijena je 61.985 eura).

Executive je treći po redu paket opreme te uz prednji pogon automobil i sivu Sonic boju ima cijenu 68.935 eura (uz popust, cijena je 65.935 eura). Uz pogon na sve kotače cijena je veća za 815 eura (69.750 eura).

Uz posebnu bravu koja je povezana za sustave za praćenje prometa u okolišu spriječit će se otvaranje vrata ako nailazi biciklist ili drugo vozilo. Taj se sustav može i zaobići dvostrukim potezanjem kvake na vratima pri izlasku, ali ne preporučujemo to rješenje koje je namijenjeno i ako vozilo ostane bez struje.

Ispred vozača se na ekranu prikazuju prometni znakovi koji ukazuju na dopuštenu brzinu vožnje, preko kola upravljača moguće je jednim pritiskom na tipku aktivirati praćenje vozne trake kako bismo spriječili prelazak u drugu traku, ako nakratko nešto pogledamo sa strane. Full LED svjetla noću lijepo obasjavaju prometnicu.

Lexus NX će samostalno zakočiti vozilo u opasnosti, ako vozač ne reagira pravovremeno, dobro to dođe i u situacijama kada se krećemo unatrag pa postoji opasnost od naleta na ljude, životinje i predmete, prepoznat će pješake i bicikliste (pješake i po noći), zakrenut će samostalno upravljač u raskrižju ako pogriješimo u procjeni.

Svakako je najugodnije voziti se uz adaptivni radarski tempomat koji samostalno koči, zadržava vozilo u voznoj traci, a dobro će doći pri slabijoj vidljivosti te naročito u magli kada će vjerojatno i prije nas vozilo uočiti prepreku ispred i na vrijeme zakočiti.

blank

Popis pomoći u vožnji je dugačak i može se pogledati na Lexusovoj web stranici, a postoji i posebna tipka za uključivanje 360-stupanjskog pogleda na okoliš, uz četiri vanjske kamere. Smeta što se Hold tipka ne može trajno uključiti kako bi vozilo u D načinu stajalo na semaforu, bez pritisnute papučice gasa.

Vožnja na struju je u gradu vrlo česta jer se baterija (smještena ispod stražnje klupe) izuzetno brzo nadopunjava, s obzirom da u gradu svakih nekoliko sekundi kočimo, puštamo papučicu gasa i skrećemo, što su sve prilike za regeneraciju i prikupljanje kinetičke energije koja se efektivno pretvara u električnu.

NX (450h+) je dostupan kao plug-in hibrid s litijskom baterijom kapaciteta 18,1 kWh (u podnici kabine) te pruža do 98 kilometara vožnje (u gradu) samo s električnim pogonom, uz 135 km/h samo na struju (hibrid ide maksimalno do 125 km/h). Početna cijena PHEV modela snage 227 kW (309 KS) je od 74.184 eura (posebna ponuda od 70.184 eura).

Od multimedije dobro dođe bežično punjenje pametnih telefona, USB-A i USB-C priključci za žičano punjenje baterije te spajanje za Android Auto. Navigacija daje i prometne informacije, spajanje preko Android Auto i Apple CarPlay aplikacija na veliki ekran vozila donosi praktičnije ikone za korištenje raznih aplikacija telefona. Na primjer, Waze koji će pomoći u slučaju prometnih gužvi, nesreća i policijskih kontrola te prometnih kamera.

blank

Moguće je i glasovno upravljati sa značajkama vozila. Dobro dođe DAB prijamnik koji donosi više radijskih postaja od FM područja, zvuk je vrlo dobar preko 10 zvučnika.

Lexus NX odaje dojam profinjene vožnje kao u prvoj klasi, tih je i udoban te ugodan za vožnju, ali pokazuje i svoju sportsku narav uz snažno ubrzavanje te veliki benzinski motor obujma 2487 cm3.

Automobil s dužinom od 466 cm spada među srednje velike SUV-ove, uz prostranost u kabini te napredne sustave pomoći u vožnji koji se jednostavno koriste. Dostupno je još više opreme u višim paketima opreme kao i pogon na sve kotače.

Kompaktni luksuzni crossover SUV model druge generacije mase od oko 1800 kilograma omogućio je 25 posto više snage nego prvi predstavljen 2014. godine, u gradu je vožnja na struju vrlo česta i ugodna, a kvaliteta se uvijek plaća.

blank

blank blank

blank

blank

blank blank blank blank