TEST Renault Captur E-Tech Engineered 145 HEV: Zlatom optočen gradski SUV

blank

Hibrid nije rastrošan s potrošnjom, ali je rastrošan s opremom te predstavlja zanimljiv odabir za one koji se ne mogu odlučiti za veličinu vozila, a tu je i e-tech oznaka

Rijetko koji automobil toliko napreduje od jedne do druge generacije – obično su promjene primjetne tek nakon više generacija, a novi Renault Captur u drugoj generaciji donosi zreliji izgled, proporcije koje nadmašuju gradski B-segment i mekane materijale u interijeru koji će začiniti dobre vanjske detalje.

Metalik Cassiopee i Etoile su vjerojatno teže pamtljivi nazivi boja pa će daleko lakše biti zapamtiti da se radi o kombinaciji sive i crne boje na koju su dodani i zlatni detalji na ispusima, prednjem odbojniku (s jasnom asocijacijom na Formulu 1), a pri svakom ulasku u vozilo vidjet će se i bočno postavljeni umetci na vratima. Zlato je „kapnulo“ i na naplatke, a u interijeru se nalazi samo na prednjim ventilacijskim otvorima.

blank

Start samo na struju

Iako se Renault Captur čini kao klasični benzinac verzija E-Tech Engineered 145 HEV startat će na struju, bešumno i tiho, a onda će pokazati svoju snagu i sve što je složeno na platformi CMF-B namijenjenoj za subkompakte odnosno male automobile.

Ovo „male automobile“ ipak treba shvatiti uvjetno jer koliko god se Captur činio kao mali automobil on to u stvarnosti ipak nije – s njim će manja obitelj bez problema otići na višednevno putovanje, a svojim proporcijama bit će idealan za samce koji traže gradski automobil. Lijep gradski automobil!

Pri startu Renault Captur zuji i tako upozorava pješake na svoje prisustvo. Nešto kasnije u njemu će se probuditi 1,6-litreni benzinski atmosferski četverocilindrični Euro 6D motor (1598 cm³) sa 16 ventila ukupne snage 105 kW odnosno 143 konjske snage. Radi se o 94 KS iz benzinskog motora uz koje se vežu dva elektromotora snage 36 kW i 15 kW (starter-generator).

blank

Za koliko tako opremljen Captur hibrid ubrzava? Malo ispod 10 sekundi tako da njegovih 9,9 s baš lijepo zvuči. Potegnut će 170 km/h, što je više nego dovoljno, uz 148 Nm okretnog momenta. Približimo li se vozilu ispred na ekranu će nam pisati za koliko bi potencijalno moglo doći do kontakta odnosno sudara.

Pri tome Captur druge generacije s prednjim pogonom (mase 1436 kg) neće biti rastrošan – imali smo prosjek 5,5 litara. S time će svatko biti zadovoljan, a s punim rezervoarom (kapacitet 48 litara) moći će se napraviti 700 kilometara. U gradu se i do 80 posto vožnji odrađuje na električni pogon tako da su uštede goriva primjetne i posjeti benzinskoj rjeđi. Maksimalna brzina vožnje na struju je do 75 km/h.

blank

Ugrađena je samopunjiva baterija malog kapaciteta od 1,2 kWh (mase 39 kg) uz koju se vozilo dugo 4227 mm lijepo može voziti bešumno. Mjenjač bez spojke je automatski s četiri stupnja prijenosa za benzinski motor te dva za elektromotor tako da Captur bez problema starta samo na struju, ne treba mu benzinski motor. Pozitivne signale šalje ugodan ovjes, a iako je vozilo povišeno ne osjeti se naginjanje u vožnji.

U izborniku na središnjem ekranu mogu se paralelno na vremenskoj traci pratiti potrošnja benzina i električne energije. Uz 14,5 kWh/100 km potrošnja je zaista dobra odnosno zadovoljavajuće mala. Moguće je nakon putovanja provjeriti koliko smo trošili, ali i koliko je prikupljeno (rekuperirano) električne energije tijekom kočenja i usporavanja. Lijepo je grafički prikazana baterija smještena ispod stražnjih sjedala odnosno prtljažnika.

blank

Odlično za jutarnji start ispod tuđeg prozora, za dolazak kući u kasnim večernjim satima kada ne želite nikoga probuditi. Osim ako ne pretjerate s glazbom koja se kontrolira na 9,3-inčnom središnjem ekranu odnosno putem višefunkcijske tipke smještene iza kola upravljača, a preko koje se može puno toga napraviti.

Lijep i kvalitetan interijer

U kabini smještenoj na 2639 mm međuosovinskog razmaka udobno će se smjestiti putnici, na povišenoj poziciji koja podnicu odmiče od podloge za 142 mm. Dakle, nije previsok za djecu koja će ulaziti i izlaziti svakodnevno ako ih vozite u školu ili na sportske aktivnosti (u posljednje je vrijeme upravo to razlog sve većim gužvama u gradovima i izvan uobičajenih prometnih špica). Istovremeno, dovoljno je visok za odlazak na vikendicu do koje nema asfaltne podloge.

Usporedimo li Captur i novi Clio razlika je korisnih 56 mm međuosovinskog razmaka u korist Captura. Dodajmo i 18-inčne Le Castellet aluminijske naplatke uz koje gradski automobil izgleda poprilično ozbiljno (gume su 215/55 R18). Ispod podnice u prtljažniku obujma 326 litara smješten je rezervni kotač umanjenih dimenzija, promjera 16 inča.

Velika je razlika u dizajnu u odnosu na prvu generaciju predstavljenu u Ženevi 2013. godine, a kao koncept je pokazan dvije godine ranije, također na Geneva Motor Show. Druga je generacija debitirala 2019. godine uz 105 mm veću dužinu i 33 mm veći međuosovinski razmak.

U interijeru pronalazimo mekane materijale, što je zaista dobar osjećaj, a lijepo je i okretati kružne prekidače automatskog klima uređaja – ne samo što su lijepo dizajnirani nego su i praktični pa u vožnji ne morate niti gledati u njih kako biste nešto promijenili.

blank

blank

Pogled na donji dio kola upravljača otkriva slovo E koje asocira na E-Tech, natpis koji se može vidjeti straga, ali i ispod vanjskog lijevog retrovizora. Tehnološki je orijentiran i središnji zaslon od 9,3 inča s lijepo dizajniranim sučeljem i pogledom na sigurnosne sustave koji pomažu u vožnji poput prepoznavanja prometnih znakova, aktivnog kočenja, praćenja mrtvog kuta, zadržavanja vozila unutar vozne trake.

Paket Easy Drive E-Tech za 800 eura donosi aktivni tempomat kako bismo u vožnji autocestom uživali dok se vozilo samostalno kontrolira što se tiče udaljenosti do sporijih vozila, a dobro će doći i sustav prepoznavanja bočnog nailaska vozila straga kao i grijani upravljač, uz već spomenuti sustav za nadzor mrtvog kuta koji spašava ako vozač ne prati situaciju u prometu.

blank

Zvuči baš super imati manji automobil opremljen s toliko sustava. Lijepo je pozicionirana i vozačka pozicija, s ručicom automatskog mjenjača veće površine na koju šaka ugodno naliježe. Lijepo je dizajniran i 10-inčni ekran ispred vozača koji nije načičkan s previše informacija. Imamo i pogled na pogonski sustav i animaciju kretanja energije dok se vozimo. Znat ćemo kada se vozimo na struju.

Na performanse odnosno odziv pogonskog sustava možemo utjecati putem Multi-Sense izbornika u kojem ćemo uz Sport način dobiti najviše, a uz Eco način se štedi. Pogonski sklop i upravljač se mogu konfigurirati, a uz to dolazi i drugačije osvjetljenje interijera odnosno na instrument ploči.

blank

blank

U interijeru će vozač i suvozač najviše uživati u prostoru dok će straga za srednje visoke putnike biti sasvim dovoljno prostora, ali imaju ventilaciju straga te dva USB-A konektora za punjenje baterija telefona. Ovo je izuzetno korisno i opravdava oznaku E-Tech, a u prednjem dijelu također imamo dva USB-A konektora.

Multimedija

Infotainment sustav preveden na hrvatski jezik je u živim bojama, početni ekran može biti podijeljen na navigaciju u gornjem dijelu te radio i telefonski dio s posljednjim pozivima tako da ćemo vidjeti i ako imamo propušteni poziv.

blank

Ulazak u glavni izbornik pokazuje decentan pristup s tankim ikonicama u bijeloj boji, na crnoj podlozi. Uz osam podizbornika sve je lijepo organizirano, a postavimo li navigaciju preko cijelog ekrana imat ćemo i trodimenzionalni prikaz zgrada, što olakšava navigaciju.

Na sustav vozila bežično smo spojili pametni telefon Android i dobili Android Auto s Googleovom navigacijom s praćenjem prometnih gužvi u stvarnom vremenu. To je izuzetno korisna značajka koju svakodnevno treba koristiti, čak i kada se vozite poznatim prometnicama. Bežično se spaja i Apple iPhone na Apple CarPlay.

blank blank

Naročito uz aplikaciju Waze koja pokazuje prometne nesreće, zastoje, policijske kontrole itd. U vožnji će se pristigle poruke pročitati glasovno i može se odmah na njih odgovoriti glasom kao i provjeriti vremensku prognozu, provjeriti kalendar itd. Koristan je i bežični punjač, za podržane pametne telefone kao i stražnja kamera, dio opreme za srednji paket opreme techno.

Uglađen i ovako opremljen Renault Captur s najjačim paketom opreme E-Tech Engineered 145 HEV te full LED prednjim svjetlima, kožom obloženim upravljačem i ručicom mjenjača te 10-inčnim ekranom ispred vozača i središnjim dijagonale 9,3 inča do registracije košta 32.430 eura.

Početna cijena za 1.0 TCe 90 trocilindričnog turbobenzinca snage 67 kW( 91 KS) starta od 21.340 eura, a za 400 eura više može se uzeti isplativa LPG verzija koja ima i 10 KS više (100 KS). U ponudi je i četverocilindrični turbobenzinski motor snage 103 kW (140 KS) za 24.540 eura.

Početna cijena za benzinsko-električnu hibridnu verziju starta od 29.040 eura, a jamstvo na Captur je za 417 eura dostupno do pet godina odnosno 100.000 km (dodatne tri, uz dvije godine tvorničkog jamstva). U ponudi je jamstvo do 8 godina / 150.000 km te do 10 godina / 200.000 km (za 314 eura).

blank blank blank blank blank blank blank blank blank blank