TEST Renault Clio Edition One 1.3 TCe 130 EDC: Mali Clio R.S.

blank

Clio je automobil iz kojeg nećete htjeti izaći van, a razlog nisu samo vozne karakteristike nego i ugrađena multimedija

Isprobali smo Renault Clio Edition One s 1,3-litrenim turbo benzinskim motorom snage 130 KS s izravnim ubrizgavanjem, a uparen je s automatskim EDC mjenjačem s dvostrukom spojkom i sedam stupnjeva prijenosa.

blank

blank

Zadržite li nakratko pritisnute polugice iza kola upravljača, kojima se mijenjaju stupnjevi prijenosa, prebacit ćete se na M odnosno ručni način mijenjanja stupnjeva prijenosa, ali dostizanjem visokih okretaja stupnjevi će se ipak promijeniti automatski. Dakle, moguće je na ovaj način izvući nešto više okretaje prije nego li se promijeni brzina odnosno stupanj prijenosa.

Mali Clio R.S., kako smo mu tepali, ima odlične kočnice, tih je u vožnji čak i pri višim brzinama vožnje, poletan i spreman na sportske performanse uz 130 KS (96 kW) te 240 Nm pri 1600 okretaja. Postiže 200 km/h, s mjesta do 100 km/h ubrzava za 9 sekundi. Pri 130 km/h stvarna brzina, koju smo izmjerili preko GPS-a, iznosi 128 km/h. Prosjek potrošnje na testu nam je bio oko 8 litara, uz uključenu vožnju u svim uvjetima (grad, autocesta, sljemenska cesta). Na 17-inčnim kotačima ovjes je nešto tvrđi, što i očekujemo od ovakvog tipa automobila.

blank

U interijeru je sve mekano na dodir, odlično u praksi funkcionira višefunkcijska tipka smještena iza kola upravljača kojom se može kontrolirati ne samo glasnoća zvuka, promijeniti radijsku postaju ili pjesmu na USB sticku nego i javiti na dolazni poziv. Oprema sadrži i bežični punjač pametnog telefona, dva USB ulaza kojima možemo puniti bateriju putem kabela odnosno spojiti USB stick s našom glazbom te ju slušati preko Bose ozvučenja.

blank

blank

Kao što možete vidjeti u našem video testu, zanimale su nas multimedijske mogućnosti Clija te smo isprobali Apple CarPlay i Android Auto, a ovaj gradski automobil je u Hrvatskoj u 2020. godini završio na trećem mjestu po prodaji – isporučen je u 1246 komada dok je u 2019. godini isporučeno 2347 komada.

Cijena za Renault Clio Edition One 1.3 TCe 130 EDC je 165.288 kuna, a uz plavu Celadon boju (4400 kuna) dobit ćete rezervni kotač, sustav za pomoć na autocesti i u prometnim gužvama, upozorenje na sudar s vozilom ispred, nadzor mrtvog kuta i aktivni tempomat, a paket zima uključuje grijani upravljač i prednja grijana sjedala. Multimedijski sustav Easy Link uključuje 9,3-inčni ekran osjetljiv na dodir te 9 zvučnika. Cijena osnovnog modela s PDV-om i trošarinom je 90.500 kuna.

Cijeli test Renaulta Clio pogledajte u snimci emisije Novi milenij, koja se od 19. rujna 2020. emitira na TV postajama: Slavonsko-brodska TV (SBTV), TV Nova, Trend TV (TV4Rijeke), Samobor TV, TV Šibenik i Poljoprivredna TV.

 

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank blank blank

blank

blank

blank