Problemi s USB ulazima u automobilima, na primjeru USB Type-C i Type-A

blank

Hoćemo li ikada imati usklađene tehnologije? Očigledno je da nećemo. Evo i konkretnog primjera, s USB-om u novim automobilima

U većini novih automobila ugrađena su minimalno dva USB priključka, ali mobitel Samsung Galaxy S20+ je napredovao na USB Type-C standard, kao i sve veći broj laptopa i računala. I to je vrlo praktično jer se i za punjače na prijenosnim računalima sve češće koriste isti punjači, kao i za mobitele. Idete li na put, sa sobom ćete ponijeti samo jedan punjač kojim ćete puniti baterije više različitih uređaja.

blank

Spajanje mobitela u USB priključak automobila trebala bi biti normalna i uobičajena mogućnost. Ali, automobilska industrija ponovo kasni. Najprije su im trebale godine i godine dok su kao standard uveli USB priključke u kabinu. Na početku je to bila ekskluzivnost samo za top brandove, a vozači “običnih” marki vozila su o tome mogli samo sanjati. Sad to nude svi proizvođači vozila.

Mnogi (Android) pametni telefoni su s microUSB-a (USB Type-A) prešli na USB Type-C, ali još uvijek se jedan kraj kabela za punjenje koristi USB Type-A konektor. Ipak, pojedini brandovi prelaze na obostrani USB Type-C kabel. I onda ga nemate gdje gurnuti.

Osim ako ne nabavite USB adapter, možda imate bežično punjenje mobitela i podržano bežično punjenje u vozilu ili pak vaše napredno vozilo ima ugrađena oba USB porta, i Type-A i Type-C, poput Audija A3 kojeg upravo testira kolega novinar Matjaž Ropret (zahvaljujemo se na fotografiji).

Audi A3 ima USB-A i USB-C port, ali i bežično punjenje (foto: Matjaž Ropret)
Audi A3 ima USB-A i USB-C port, ali i bežično punjenje (foto: Matjaž Ropret)

 

Pogledajte naš video koji opisuje prethodno opisanu situaciju: