Toyota Yaris Cross je novi SUV model

blank

Toyota je predstavila potpuno novi model Yaris Cross, SUV model u B-segmentu. Predstavljamo mobilnu aplikaciju MyT

Prilikom svjetske premijere potpuno novog modela Yaris Cross nisu obznanjeni podaci o multimediji i infotainmentu pa ćemo na tu informaciju morati još neko vrijeme pričekati. Ali, iz prvih fotografija je vidljiv istaknuti ekran u boji, a na uvodnoj fotografiji možete vidjeti kako izgleda kad se na sustav putem Apple CarPlay funkcionalnosti spoji pametni telefon iPhone.

blank

S lijeve i desne strane ekrana nalaze se direktni prečaci do glavnih funkcija (navigacija, telefon, postavke, audio, a glasnoća zvuka podešava se s kružnim potenciometrom, što je i najpraktičnije rješenje u vožnji.

 

Aktualni Yaris

Ne sumnjamo da će i novi Yaris Cross, poput aktualnog Yarisa, nuditi napredne multimedijske mogućnosti, a dokaz tome je i sudjelovanje Toyote na prošlim sajmovima Mobile World Congress u Barceloni na kojima ih redovito viđamo.

blank

blank

Uz aktualni Yaris dostupna je usluga MyT za povezivanje vozila i vanjskih uređaja, kroz internetske usluge i mobilnu aplikaciju MyT za pametni telefon. Uz aplikaciju na Android i Apple iPhone iOS telefonu možete planirati putovanja od kuće, optimizirati svoju vožnju, primati analitiku vozača i obavijesti o održavanju vozila. Dobro će vam doći i savjeti pri vožnji u hibridnom načinu kako biste smanjili potrošnju goriva.

Uz aplikaciju možete pronaći svoj automobil. Funkcija Find My Car koristi Google Maps putem mobilne aplikacije MyT i pomaže vam odrediti položaj vaše Toyota gdje god bila parkirana, ali istovremeno vam omogućava da njen položaj dojavite obitelji i prijateljima.

Nadalje, planirajte putovanje iz udobnosti svog doma ili u hodu pomoću aplikacije MyT, zatim pošaljite lokaciju izravno u navigacijski sustav vaše Toyote i tako si polazak na putovanje učinite jednostavnijim. To je samo dio funkcionalnosti koje nudi MyT aplikacija.

 

Toyota Yaris Cross

blank

Kompaktni SUV Toyota Yaris Cross s pet vrata imat će karoseriju odignutu od tla, što je karakteristika svakog SUV vozila, imat će uz prednji i pogon na sve kotače te hibridnu tehnologiju četvrte generacije. Proizvodit će se u Francuskoj, plan je proizvesti 150.000 vozila godišnje, a početak prodaje na europskom tržištu slijedi u 2021. godini.

Sustav aktivne sigurnosti Toyota Safety Sense i napredne funkcije pomoći pomažu vozaču u vožnji u izbjegavanju čitavog niza najčešćih opasnosti na cesti pružanjem vozaču informacija, ranim upozorenjima i, kada je potrebno, automatskim kočenjem i zakretanjem upravljača.

blank

Toyota je bila uspješni pionir korištenja potpuno hibridne tehnologije u automobilima segmenta B uvođenjem prvog Yarisa Hybrida 2012. godine. Yaris i Yaris Cross su prvi modeli koji će koristiti najnoviji Toyotin 1,5-litarski hibridni sustav snage 116 KS, koji je razvijen izravno iz većih 2,0-litarskog i 2,5-litarskog pogonskog sklopa koje koriste nedavno predstavljeni modeli kao što su Corolla, C-HR, RAV4 i Camry.

Yaris Cross ima isti međuosovinski razmak od 2.560 mm kao i novi Yaris hatchback, ali je ukupno 240 mm dulji (4180 mm), jer je prednji prevjes veći za 60 mm, a stražnji za 180 mm, čime je povećan unutarnji prostor. Odignutost od tla je povećana za 30 mm, a vozilo je ukupno više i šire – za 90 odnosno 20 mm (širina vozila je 1765 mm).

Poklopac prtljažnika obujma 390 litara je električno pokretan, a ako vam je potreban prostraniji prtljažnik tu su preklopiva stražnja sjedala u omjeru 40:20:40.

blank

blank

blank