Konačno! Trgovine s tehničkom robom otvaraju se u ponedjeljak 27. svibnja

blank

Ponovo ćemo, prije kupnje, moći vidjeti uživo mobitele, slušalice, televizore i ostale elektroničke uređaje jer se ukidaju neke od mjera nakon proglašenja epidemije koronavirusa. Tele2 također najavljuje otvaranje svojih trgovina širom Hrvatske

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković predstavio je Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19. Ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze, a prva faza počinje već u ponedjeljak 27. travnja 2020. otvaranjem trgovina, gradskog prijevoza, treninga.

blank

 

Naravno, i dalje je potrebno poštovati mjere fizičke udaljenosti. Od ponedjeljka ćete do omiljene trgovine tehničkom robom ili bilo koje druge vrste robe moći doći i javnim gradskim prijevozom jer se uvode javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.

Tele2 svoje trgovine zatvorene 19. ožujka 2020. otvara u ponedjeljak 27. svibnja 2020. diljem Hrvatske, osim u trgovačkim centrima u kojima će se vrata trgovina otvoriti 11. svibnja 2020.

Iz Tele2 saznajemo da će primjenjivati i različite sigurnosne mjere za zaštitu zdravlja zaposlenika i korisnika. Tako će, među ostalim, na svakom prodajnom pultu biti zaštitna prozirna pregrada od pleksiglasa, na podu oznake za nužan razmak od dva metra, kod ulaza tekuća sredstva za dezinfekciju, a svi uređaji i prodajne površine bit će dezinficirani svaka dva sata radi maksimalnog poštivanja najviših higijenskih standarda.

Trgovine unutar trgovačkih centara otvorit će se u trećoj fazi predviđenoj od 11. svibnja 2020, osim onih trgovina koje su cijelo vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19 otvorene.

Sve mjere koje se odobravaju kroz fazu jedan:

blank

• Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
• Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
• Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
• Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
• Omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
• Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

blank

Druga faza – puni rad zdravstvenog sustava, frizera, kozmetičara, brijača

„U nadi da će se prva faza pokaže uspješnom i uz pridržavanje mjera da ne dođe do pogoršanja epidemiološke situacije, slijedi druga faza od 4. svibnja 2020.“, kazao je premijer.

• Prvo, omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.
• Drugo, omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera.
• Treće, omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).

blank

Treća faza predviđena je za 11. svibnja 2020.

1. Prvo, omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
2. Drugo, omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
3. Treće, omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
4. Četvrto, omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
5. Peto, uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza
6. Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
7. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja
8. Osmo, omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode
9. Proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica.

blank

blank

„Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera“, poručio je premijer.

• Prvo, nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora
• Drugo, nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima
• Treće, nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja
• Četvrto, preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu. U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski.
• Peto, preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izradit će preporuke i upute koje će se odnositi:

• broju i zadržavanju ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta
• za dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama
• za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti
• za održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020.
• i za održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

blank

Informacije o novom koronavirusu (SARS-CoV-2) i COVID-19 bolesti na dan 24.04.2020.

Laboratorijski potvrđenih oboljelih od COVID-19 bolesti u svijetu (izvor ECDC): 2 668 135

Broj umrlih u svijetu (izvor ECDC): 190 236

Broj oboljelih u Europi (EU/EEA i UK – izvor ECDC): 1 031 156

Broj umrlih u Europi (EU/EEA i UK) : 111 152

Broj oboljelih u Hrvatskoj: 2 009

Broj umrlih u Hrvatskoj: 51
Oboljeli su registrirani u svim županijama Republike Hrvatske.

Od ostalih zemalja svijeta ističemo broj oboljelih u Sjedinjenim Američkim Državama (869 172), Španjolskoj (213 024), Italiji (189 973), Njemačkoj (150 383), Ujedinjenom Kraljevstvu (138 078), Francuskoj (120 804), Turskoj (101 790), Kini (83 884), Iranu (87 026), Brazilu (49 492), Kanadi (42 099), Južnoj Koreji (10 708). (izvor ECDC, podaci za dan 24.4.2020.)