Prvi mobitel na svijetu slavi 45. rođendan

blank

Na današnji dan, 3. travnja 1973. godine, dakle prije 45 godina predstavljen je prvi mobitel.

Prvi mobitel na svijetu je Motorola DynaTAC, a svijetu ga je pokazao dr. Martin Cooper, inženjer u Motoroli. Dogodilo se to prije točno 45 godina. Martin Cooper je sa svojim tehnološkim čudom izašao na 6. aveniju u New Yorku, pozvao novinare sa sobom i pred njima obavio prvi telefonski poziv. Nazvao je i konkurenciju u AT&T, a Joel Engel kojeg je nazvao i rekao mu da ga zove s ulice kasnije je izjavio da se baš i ne sjeća tog poziva 🙂
Joel je kao i Martin radio na projektu prvog mobitela, a cilj je bio smanjiti dimenzije tadašnjih mobitela koji su se koristili u vozilima i imali su velike dimenzije.

Do komercijalne pojave prvog mobitela prošlo je još gotovo deset godina – Motorola DynaTAC 8000x predstavljena je 6. ožujka 1983. godine, a sljedeće godine krenula je prodaja po cijeni od 3995 USD. Pretvoreno u današnju valutu, taj prvi mobitel koštao bi 9800 USD (što je oko 59.000 kn), a baterija je omogućavala 30 minuta razgovora. Ubrzo je mobitel postao simbolom bogatstva i moći pa smo ih mogli vidjeti u popularnoj seriji Poroci Miamija kao i u filmu Wall Street.

Spomenimo i kako je prvi komercijalni telefonski poziv nakon Martina Coopera obavio David D Meilahn iz njegovog Mercedesa 380 SL iz 1983. godine, a poziv je uputio Bobu Barnettu, bivšem predsjedniku Ameritech Mobile Communications.