Prije pola stoljeća predstavljen je prvi mobitel na svijetu

blank

Za izum prvog mobitela zaslužan je Martin Cooper, inženjer iz Motorole, a deset godina kasnije počela je prodaja uređaja

Prvi poziv koji je Martin Cooper obavio na ulicama New Yorka bio je prema njegovom glavnom konkurentu iz AT&T-ja. Joel Engel u AT&T je također radio na projektu prvog mobitela, a s druge strane se čula samo tišina. Kasnije je Martin pitao Joela sjeća li se tog poziva, ali Joel je odgovorio kako se ne sjeća.

Prvi komercijalni telefonski poziv nakon Martina Coopera obavio je David D Meilahn iz njegovog Mercedesa 380 SL iz 1983. godine, a poziv je uputio Bobu Barnettu, bivšem predsjedniku Ameritech Mobile Communications.

Motorola DynaTAC (Dynamic Adaptive Total Area Coverage) je težila oko kilograma, a baterija je mogla trajati 25 minuta. Nedavno je Martin Cooper izjavio kako trajanje baterije telefona u tom trenutku nije bilo važno jer je bio pretežak da bi ga držao jako dugo.

blank
Martin Cooper s prvim mobitelom Motorola DynaTAC iz 1973. godine

Deset godina kasnije počela je prodaja modela Motorola DynaTAC 8000X po cijeni od 3995 dolara, a danas bi to iznosilo više od 10.000 dolara. Za svoj pionirski rad Martin Cooper je na najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije MWC23 u Barceloni nagrađen kao prvi dobitnik GSMA-ine nagrade GLOMO za životno djelo.

Prvi mobiteli su se u Hrvatskoj počeli prodavati 11. siječnja 1991. godine, po cijeni od 14.500 njemačkih maraka, u što je bila uključena i cijena priključka, a prvi pretplatnik bio je Marijan Rudar.