10 godina od predstavljanja tableta Apple iPad

blank

27. siječnja 2010. godine Apple je predstavio svoj prvi tablet iPad

Iako se u početku mislilo kako je Apple iPad u suštini samo veći iPhone, Steve Jobs je drugačije procijenio te krenuo u dobrom smjeru. Glavna funkcionalnost, nakon početka prodaje 3. travnja 2010. godine, bile su aplikacije te drugačiji način korištenja u odnosu na iPhone mobitel koji je predstavljen tri godine ranije, 9. siječnja 2007. godine.

blank
Apple iPad prva generacija

Apple iPad više nije toliko popularan kao nekada jer se tableti generalno slabije prodaju u svijetu već nekoliko godina. Uspon je trajao do 2014. godine kad je u svijetu prodano 230 milijuna primjeraka tableta i od tada je prodaja tablet računala u stalnom padu. U 2017. godini prodano je 163,5 milijuna komada.
I dalje je zanimljiv kao proizvod kojeg koriste mala djeca za igranje, zatim za edukaciju u školama, kamiondžije za navigaciju te korisnici koji uz priključenu tipkovnicu traže funkcionalnost prijenosnog računala.

blank

Ukoliko se usredotočimo samo na Appleove prodajne rezultate, zaključak je kako iPad više nije toliko popularan kao nekada jer pad počinje u 2015. godini, nakon vrhunca u 2013. kad je ovaj tablet činio 26 posto Appleovih ukupnih globalnih prihoda.

Pogledajte kako su izgledali prihodi od prodaje iPada u ukupnim prihodima Applea unatrag deset godina:

blank

Apple bi najnovije izvješće o zaradi trebao objaviti 28. siječnja 2020. godine, što je samo dan nakon desete godišnjice od predstavljanja iPada. Bit će to podaci za prvo tromjesečje 2020. godine (napomena: Appleova fiskalna godina završava posljednje subote u mjesecu rujnu tekuće godine).

blank

Prvi iPad s iOS 4 operativnim sustavom bio je dostupan kao Wi-Fi izvedba te kao Wi-Fi + 3G izvedba sa SIM utorom, uz 9,7-inčni ekran u rezoluciji 768 x 1024 piksela, u omjeru stranica 4:3. U to su vrijeme tableti uglavnom imali omjer stranica 16:9.

Prvu inačicu iPada pokretao je Apple A4 čipset na 1 GHz procesorske frekvencije rada, a do današnjeg dana niti jedan model nema utor za proširenje memorije. Prvi model dolazio je u izvedbama od 16 GB, 32 GBi 64 GB (takav je ostao i u sljedećih nekoliko godina), uz 256 MB radne memorije.

U međuvremenu, predstavljena je u 2012. godini i verzija iPad mini s ekranom od 7,9 inča, a u odnosu na prvi model imao je i dvije kamere. Memorija je ostala ista, ali je radna povećana na 512 MB. Slijede Apple iPad Air u 2013. te Apple iPad Pro u 2015. godini uz koje se proširuje serija popularnih tableta.

blank
Apple iPad mini, prva generacija