Tabletima se crno piše, već 16 kvartala pada prodaja

blank

Najbolja godina za tablete bila je 2014, a od tada je prodaja u stalnom padu.

Apple je 2010. godine predstavio tablet iPad. Iako to nije bio prvi tablet na svijetu, drugim proizvođačima tableta prodaja, koncept, funkcionalnost i smisao nisu baš bili uspješni. Prije osam godina sve se promijenilo, prodaja tableta praktički je krenula od nule, ali uspon je trajao do 2014. godine kad je u svijetu prodano 230 milijuna primjeraka tableta.

I od tada je prodaja tablet računala u stalnom padu, već 16 tromjesečja. Razlog je poznat – povećavanjem dijagonala ekrana pametnih telefona tableti su postali suvišni u određenoj dijagonali. Mnogi proizvođači već godinama ne predstavljaju novitete u dijagonali od 7 inča, iako i ta veličina još uvijek ima svoje kupce (praktični su kao navigacijski uređaj za profesionalne vozače, za malu djecu).

Prema IDC-u, i treći kvartal 2018. godine obilježio je pad isporuka tableta u svijetu, a prodaja je s 55,7 milijuna iz Q3 2014. snižena na 36,4 milijuna u trećem ovogodišnjem tromjesečju. Pad je to za 35%. Na grafu možete vidjeti rast i pad isporuka tableta na godišnjoj razini (po tromjesečjima), počevši od 2011. godine.

blank
Isporuke tableta u svijetu

Prema podacima IDC-a, Apple je u 2017. godini prodao 43,8 milijuna tableta iPad dok je glavni protivnik Samsung uspio prodati oko 20 milijuna Galaxy tableta. Najnoviji model na tržištu iz Samsunga je Galaxy Tab S4 s dijagonalom od 10,5 inča, uz S Pen olovku i 4 GB radne memorije, bateriju kapaciteta 7300 mAh i četiri AKG zvučnika. U nastavku slijedi graf prodaje tableta u 2017. godini.

blank
Isporuke tableta u svijetu

Kako ide Appleu? U padu je prodaja Apple tableta od 2014. godine, a na grafu donosimo prodaju u svijetu po godinama.

blank
Isporuke Appleovih tableta u svijetu