10 ključnih potrošačkih trendova za 2019

blank

Ericsson je objavio potrošačke trendove koji nas očekuju u 2019. godini, na temelju predviđanja 34 milijuna vodećih korisnika tehnologije.

Zamislite pametni telefon koji ne samo da zna što radite nego i zna tko ste. Danas umjetna inteligencija može shvatiti vašu osobnost jednostavnim pogledom u vaše oči. Jasno je da pobornici tehnologije vide budućnost u kojoj uređaji bolje poznaju nas nego mi njih.“

Izjavio je to dr. Michael Björn, rukovoditelj programa istraživanja u Ericssonovom Consumer & IndustryLabu i glavni autor Ericssonovog izvješća o 10 ključnih potrošačkih trendova za 2019. godinu. Najnovije izdanje godišnjeg izvješća analizira mišljenja i predviđanja korisnika o tehnologiji bliske budućnosti uključujući umjetnu inteligenciju, virtualnu stvarnost, 5G i automatizaciju. Izvješće otkriva da bi autonomna tehnologija i tehnologija koja predviđa raspoloženja uskoro mogle imati veću ulogu u svakodnevnim životima ljudi.

10 ključnih potrošačkih trendova za 2019. i ubuduće su:

1) Svjesni virtualni pomoćnici
Više od šezdeset posto korisnika virtualnih pomoćnika misli da će uređaji koji razumiju naša raspoloženja biti dostupni svima za tri godine.

2) Pametne svađe
Više od 65 posto korisnika virtualnih pomoćnika misli da će pametni uređaji u roku od tri godine raspravljati kao što to čine članovi obitelji.

3) Aplikacije koje špijuniraju
Više od 45 posto korisnika misli da aplikacije prikupljaju podatke o njima čak i kada ih ne koriste.

4) Prisilni pristanak
51 posto korisnika smeta što stalno moraju prihvaćati kolačiće vezane za prikupljanje podataka.

5) Internet vještina
Više od 50 posto korisnika proširene i virtualne stvarnosti želi aplikacije, naočale i rukavice koje daju virtualni vodič za praktične svakodnevne zadatke poput kuhanja ili popravaka.

6) Potrošnja bez dodira (eng. zero-touch)
Oko polovica korisnika virtualnih pomoćnika želi automatizirane račune, pretplate i nabavku kućnih potrepština.

7) Mentalna pretilost
Trideset i jedan posto korisnika očekuje da će uskoro ići u „teretane za mozak“ kako bi vježbali razmišljanje jer se svakodnevno donošenje odluka sve više automatizira.

8) Eko ja
39 posto korisnika želi ekološki sat koji mjeri njihov ugljični otisak.

9) Moj digitalni blizanac
48 posto korisnika proširene i virtualne stvarnosti želi online avatare koji su baš kao i oni kako bi mogli biti na dva mjesta u isto vrijeme.

10) 5G automatizira društvo
Oko 20 posto korisnika pametnih telefona vjeruje da će 5G bolje povezati IoT uređaje, npr. kućanske uređaje i mjerače potrošnje komunalija.

Uvidi predstavljeni u izvješću zasnovani su na više od 23 godine globalnih istraživačkih aktivnosti Ericsson ConsumerLaba, a prvenstveno se oslanjaju na podatke iz online ankete naprednih korisnika Interneta u 10 utjecajnih gradova širom svijeta provedene u listopadu 2018.

blank