5G mreža Hrvatskog Telekoma sada pokriva milijun stanovnika Hrvatske

blank

HT-ova 5G mreža se širi u još osam gradova – trenutno je dostupna u 14 hrvatskih gradova čime je milijun stanovnika Hrvatske pokriveno 5G signalom

Nakon Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka, Samobora i Svete Nedelje, 5G mreža Hrvatskog Telekoma komercijalno je od 3.prosinca 2020. dostupna u Đakovu, Našicama, Požegi, Varaždinu, Vinkovcima, Virovitici, Vukovaru i Županji. Podsjetimo se, u Hrvatskoj je 29. listopada 2020. s komercijalnim radom počela prva 5G mreža.

Iako u Hrvatskoj još nije raspisan natječaj za dodjelu frekvencijskog spektra (700 MHz i 3600 MHz), a očekuje se u prvoj polovici 2021. godine, nakon što je odgođen u 2020. godini zbog epidemije koronavirusa, Hrvatski Telekom je koristeći tehnologiju dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) uspio pokrenuti 5G uslugu za svoje korisnike.

U promotivnom razdoblju do 30.06.2021. korištenje 5G funkcionalnosti je omogućeno u pojedinim Premium tarifama HT-a (tarife L i Unlimited), bez dodatnih naknada. Kako bi mogli koristiti 5G mrežu potrebno je, osim tarife, nalaziti se na području pokrivanja 5G mrežom te imati 5G kompatibilan uređaj.

blank
Pokrivenost 5G signalom mreže Hrvatskog Telekoma (3.12.2020.)

5G tehnologija omogućuje tri osnovne stvari: brži i bolji pristup internetu, brži odaziv mreže te osjetno veću povezanost velikog broja uređaja, a što je preduvjet za razvoj pametnih industrija, modernih gradova i društva budućnosti.

„5G mrežu želimo učiniti dostupnom u svim dijelovima Hrvatske. Upravo zbog toga smo novi 5G iskorak napravili u sedam slavonskih gradova i Varaždinu. 5G je nova inovacijska platforma koja će omogućiti punu digitalizaciju u području proizvodnje, logistike i poljoprivrede te omogućiti daljnji razvoj digitalnih usluga za javnu upravu i zdravstvo“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

blank
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma