Povijesni trenutak: u Hrvatskoj je danas s komercijalnim radom počela 5G mreža

blank

Hrvatski Telekom ulazi u povijest kao prvi mobilni operator koji je 29. listopada 2020. pokrenuo komercijalnu 5G mrežu

Dočekali smo i taj dan, nakon (gotovo) nekoliko godina testiranja i demonstriranja 5G funkcionalnosti, u Hrvatskoj je s radom počela 5G mreža Hrvatskog Telekoma. S komercijalnim radom!

blank

4G, koji sada već polako odlazi u povijest, u Hrvatskoj je s radom startao 23. ožujka 2012. godine. Osam i pol godina kasnije Hrvatska se upisuje na kartu zemalja koje nude 5G brzine i funkcionalnosti. Naši susjedi Slovenci s 5G-om su startali u kolovozu 2020., Mađari su 5G mrežu pokrenuli u travnju ove godine, a Švicarci u travnju 2019. Inače, do kraja kolovoza 2020. u svijetu je bilo 38 zemalja koje su pokrenule mobilnu mrežu pete generacije. U Europi je Hrvatska 19. članica koja ima komercijalnu 5G mrežu.

blank

5G mreža Hrvatskog Telekoma od danas je dostupna u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Samoboru i Svetoj Nedelji, a od pete generacije očekujemo brojne razvojne mogućnosti za gospodarstvo i društvo. Mreža će omogućiti povezivanje i automatizaciju velikog broja senzora, industrijskih uređaja, autonomnih vozila, dronova te daljnji razvoj telemedicine.

Komercijalni početak rada 5G mreže je velika prekretnica za Hrvatski Telekom, ali i za cijelu telekomunikacijsku industriju u Hrvatskoj jer danas predstavljamo mrežu budućnosti. S 5G mrežom stvaramo prilike za brojne inovacije koje će omogućiti gospodarski i društveni razvoj. Danas postavljamo temelje budućnosti i ponosan sam što Hrvatski Telekom ponovno pomiče granice te postavlja nove standarde. S ovim tehnološkim iskorakom nastavljamo graditi svijet boljih mogućnosti temeljen na inovaciji, tehnološkom napretku i omogućavanju prilika koje digitalizacija pruža svima“, izjavio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

HT Kostas Nebis i Boris Drilo
Kostas Nebis i Boris Drilo

Početak rada 5G mreže prirodan je nastavak aktivnosti na gradnji mreže budućnosti koju je Hrvatski Telekom započeo implementirati i testirati u ožujku 2019. godine, a preduvjete za ovaj veliki iskorak ispunio je modernizacijom mobilne mreže. Puštanjem 5G mreže u komercijalni rad Hrvatski Telekom stavlja Hrvatsku uz bok brojnim europskim i svjetskim tržištima koja već koriste prednosti 5G tehnologije.

Današnji dan je vrhunac višegodišnjeg rada i značajnih investicija s kojima nismo posustali ni u ovako gospodarsko izazovnom razdoblju jer društveni i gospodarski napredak moguć je samo kroz tehnološki razvoj. Sve napredne države, svjesne pogodnosti koje pruža imaju 5G definiran kao stratešku tehnologiju. Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu „pametnih i zelenih rješenja“ u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. Danas obilježavamo početak rada 5G mreže s jasnim planovima njenog dugoročnog razvoja u vidu većih brzina i veće pokrivenosti“, izjavio je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

blank
Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma

HT-ova 5G mreža temelji se na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing) čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama.

Hrvatski Telekom svim svojim korisnicima u pojedinim tarifama u razdoblju do 30. lipnja 2021. godine, bez dodatnih troškova, nudi uključenu mogućnost korištenje 5G mreže za što je potrebno nalaziti se na području pokrivanja 5G mrežom i imati 5G kompatibilan uređaj.

U Hrvatskoj se već pola godine mogu kupiti 5G pametni telefoni, a najnoviji model na tržištu je Apple iPhone 12.

blank
Huawei P40 Pro i Apple iPhone 12 Pro

blank