5G mreža s radom počela u Danskoj

blank

Danski TDC i Ericsson pokrenuli su 5G mrežu u Danskoj. Ericsson trenutno ima 108 komercijalnih 5G sporazuma i ugovora

59 5G mreža u svijetu, koje je Ericsson izgradio s jedinstvenim pružateljima komunikacijskih usluga, već je u radu. Zahvaljujući Ericssonovoj učinkovitoj organizaciji na terenu, danski pružatelj komunikacijskih usluga TDC nadmašio je plan uvođenja 5G mreže.

Brza implementacija omogućila je lansiranje 5G u većem dijelu Danske već 7. rujna, a u uspostavi terenske organizacije, izgradnji i optimizaciji ove mreže značajnu ulogu imaju stručnjaci Ericsson Nikola Tesla (ENT) Grupe. Integracijski centar izvrsnosti ENT, kao dio globalne servisne organizacije u području mreža, sudjeluje na projektu s više stručnjaka u području integracije, a dosadašnje aktivnosti uključivale su i primjenu različitih alata, vođenje implementacije te izradu izvedbene dokumentacije.

blank

Uvođenje Ericssonovih 5G proizvoda i rješenja započelo je u listopadu 2019. godine. Od tada je gotovo 3.000 baznih stanica opremljeno Ericssonovom 5G tehnologijom u cijeloj Danskoj, što iznosi više od 100 lokacija tjedno. Samo u jednom danu Ericssonovi djelatnici na terenu uveli su 5G na 35 lokacija.

TDC je lansirao 5G na frekvenciji od 3,5 GHz u glavnim danskim gradovima, uključujući Kopenhagen. Kontinuiranim brzim uvođenjem plan uvođenja će biti nadmašen za otprilike tri mjeseca i omogućit će pokrivanje u cijeloj zemlji do kraja 2020. godine.

blank

Andreas Pfisterer, izvršni direktor, TDC NET, kaže: Sretan sam i ponosan što smo tako brzo ispunili svoje ambicije za 5G pokrivanje na nacionalnoj razini i omogućili iznimno velike brzine u središtu Kopenhagena, Odensea, Aarhusa i Helsingøra. Ovo je važno u trenutku kada nam je više nego ikad potrebna jaka infrastruktura kao odgovor na korištenje mobilnih podataka koje raste i do 40 posto godišnje.

Jenny Lindqvist, čelnica Ericssona za sjevernu i srednju Europu, kaže: „Vrlo smo usko surađivali s TDC-om kako bismo brzo odgovorili na njihove potrebe za implementacijom 5G koja će donijeti velike koristi danskim potrošačima i industriji. Naše središte inovacija – zajednički TDC-ov i Ericssonov tim koji pokreću inovacije i nove poslovne prilike povezane s 5G – igrat će važnu ulogu u tome. Kao rezultat, s Grundfosom je već postavljena prva industrijska 5G mreža u Danskoj, a u tijeku je razvoj novih mogućnosti povezanih s 5G u ključnim sektorima poput proizvodnje, zdravstva, medija i zabave.

Ericsson je najavljen kao TDC-ov pružatelj usluga za 5G radijsku i jezgrenu mrežu u ožujku 2019. godine. Od rujna 2019. Ericsson uz pomoć Ericsson Operations Engine upravlja i TDC-ovom mobilnom mrežom. Ericssonovo 5G partnerstvo s TDC Danska uključuje proizvode i rješenja za radijsku pristupnu mrežu te jezgrena rješenja iz Ericssonovog 5G portfelja.

blank

TDC u ponudi već ima 5G pametne telefone, a neki od njih će biti dostupni tijekom rujna i listopada 2020.:
Samsung Galaxy S20
Samsung Galaxy S20+
Samsung Galaxy S20 Ultra
Samsung Galaxy Z Flip 5G
Samsung Galaxy Note 20
Samsung Galaxy Note 20 Ultra
Sony Xperia 1 Mark II
Nokia 8.3
Huawei Pro 2 (5G ruter)
Huawei P40 / P40 Pro / P40 Lite
Motorola Edge
OnePlus 8
OnePlus 8 Pro