A1 Adria Liga igra se na 5G mreži

blank

Poznati gamer i youtuber PVTMole te glavni direktor tehnike i informacijskih tehnologija u A1 sučelili su se na 5G mobitelima

Finale sedme sezone A1 Adria Lige ove je godine posebno zanimljivo. Pobjednici u Brawl Starsu, ekipa Nobile Elite BLK pobijedivši tim Nobile Elite Red, automatski su se kvalificirali na novo paneuropsko natjecanje Clash of Leagues.

blank

Na natjecanju sudjeluju najbolji u igri Brawl Stars unutar 5 različitih liga, s igračima iz čak 15 zemalja središnje i istočne Europe, a osim predstavnika A1 Adria Lige bit će i sudionici A1 esports Lige, A1 Gaming Lige, VOKA Lige te Swisscom Hero Lige. Sudjelovat će i oni koji će se dodatno kvalificirati za popunjavanje preostalih mjesta na turniru.

Na proljetnom izdanju gaming događanja Reboot Online Games Week powered by A1 nisu odigrani samo srazovi najboljih u popularnoj mobilnoj igri Brawl Stars već i onaj poznatog gamera i youtubera PVTMolea te glavnog direktora tehnike i informacijskih tehnologija u A1 Tomislava Makara.

blank

Njih dvojica su tijekom međusobne borbe u igri Clash Royale na uređajima Xiaomi Redmi Note 10 5G paralelno odgovarali na provokativna (i manje provokativna) pitanja moderatora Bare Pougljenog Mrava poput razlike između gejmanja na wi-fiju, 4G i 5G mreži, što gameri očekuju od 5G mreže i kako zapravo gigabitne brzine i niska latencija utječu na iskustvo igranja videoigra te kakav razvoj gaming industrije slijedi.

Posebna rasprava se vodila oko budućnosti streamanja, streaming konzola, virtualne i proširene stvarnosti, a Tomislav Makar istaknuo i neke od prednosti 5G mreže za gamere:

„5G definitivno donosi revoluciju u gaming industriju. Latencija i brzina broadbanda više nisu ograničavajući faktor online igranja, a zahvaljujući gaming streaming servisima vrhunska zabava bit će nam dostupna na svim uređajima i u pokretu. Također, uz super brzi download, vrhunsku kvalitetu slike i značajno bolje gaming iskustvo, 5G će unaprijediti kvalitetu samih igara. Istovremeno, gamerima će omogućiti da pokažu što doista znaju i koliko su vješti.“

Tomislav Makar
Tomislav Makar

A1 Hrvatska prijavila se na nedavno raspisani postupak javne dražbe za izdavanje dozvola za uporabu RF spektra za mreže pokretnih komunikacija pete generacije (5G) na području Republike Hrvatske. Ispunili su sve potrebne uvjete za frekvencijske pojaseve 700 MHz, 3600 MHz i 26 GHz. Cilj im je izgradnja 5G mreže kojom će se osigurati pokrivenost, vrhunske mrežne performanse i kvaliteta usluge na kakve su A1 korisnici i naviknuti. U planu je gigabitnom 5G mrežom pokriti svih 20 županijskih središta i Grad Zagreb. 5G mreža A1 Hrvatske u rad će biti puštena usred ovog ljeta.