Ako je dobar za američki vojsku, bit će i za vas: Samsung Galaxy XCover 5

blank

Galaxy XCover 5 dolazi s Enchanced shock apsorption zaštitom koja štiti pametni telefon od padova s visine do 1,5 metara

Od 2010. godine, kad je predstavljen prvi Xcover model pod oznakom Samsung E2370 do danas ova je oznaka poznata po robusnosti i izdržljivosti (IP54). U početku su Xcover modeli bili klasični mobiteli s tipkama i malenim ekranom. Već sljedeće (2011.) godine dolazi prvi model s ekranom osjetljivim na dodir – Samsung Galaxy Xcover S5690.

U međuvremenu, Samsung je predstavio ukupno četiri klasična Xcover mobitela s tipkama dok najnoviji model Samsung Galaxy XCover 5 predstavlja deveti po redu model. Najnoviji model udovoljava i strogim standardima američke vojske MIL-STD810H. U praksi, to znači da telefon mora izdržati pad s visine od 1,5 metara na tvrdu podlogu, ne smije mu ništa biti niti ako završi u vodi (30 minuta, do 1,5 metara dubine) i ako se koristi u okruženju s prašinom (IP68).

blank

Kućište mora izdržati i mnoge druge teške uvjete koji se znatno razlikuju od onih kojima udovoljavaju telefoni s oznakom IP68. Dakle, bez problema ide u vodu do dubine 1,5 metara, izdržat će ekstremne temperature (i u plusu i u minusu), ne smiju mu smetati niti različite vibracije kao niti razne tekućine. Nije baš lagan život Xcover smartphonea.

U svim drugim segmentima Samsung Galaxy Xcover S5690 je klasični pametni telefon s Android 11 operativnim sustavom, ima ekran od 5,3 inča u HD+ rezoluciji, ali i jedan detalj koji ga ipak čini drugačijim od današnjih smartphoneova: baterija kapaciteta 3000 mAh se može samostalno zamijeniti. Odlično ako želite komoditet što se tiče punjenja baterije. Kupite još jednu bateriju i imat ćete ju za rezervu. Baterija se puni punjačem snage 15 W.

blank

Iznad ekrana je ugrađena selfie kamera od 5 megapiksela, na stražnjoj je strani samo jedna kamera od 16 megapiksela (ponovo nešto neobičnije za današnje vrijeme) dok pozornost privlači i dvostruka LED-ica straga koja će dobro doći kao LED lampa. Galaxy XCover 5 dolazi i s brojnim mogućnostima za sinkronizaciju s drugim uređajima, poput walkie talkie funkcije unutar Microsoft Teams aplikacija za međusobnu komunikaciju.

Crno kućište debljine 9,2 milimetra tehnički je optimizirano i za rad s rukavicama. Telefon pokreće Exynos 850 na 2,2 GHz, ugrađeno je 4 GB radne i 64 GB interne memorije koja je proširiva microSD karticama. Možete birati između izvedbe s jednom i s dvije SIM kartice, ima ugrađen NFC za beskontaktna plaćanja, a s prednjom kamerom se može koristiti opcija prepoznavanja lica. Cijena za Samsung Galaxy Xcover S5690 je 2099 kuna (ožujak 2021.).