Dvoznamenkasti porast grupnih aktivnosti u aplikaciji Viber

blank

Chatbotovi su postali novi trend, pokazuju aktivnosti korisnika Vibera nakon godinu dana od početka pandemije koronavirusa

Pandemija je potaknula nove trendove u komunikaciji, saznajemo iz Viber Rakuten, aplikacije koja je izuzetno popularna u Hrvatskoj, ne samo u komunikaciji jedan na jedan nego i u mnogim grupnim komunikacijama, poput kvartovskih. Grupa Koronavirus.hr na Viberu ima 320.000 članova.

Komunikacijska aplikacija Viber godinu dana nakon početka pandemije COVID-19 bilježi dvoznamenkasti porast grupnih aktivnosti na ključnim tržištima, uključujući i Hrvatsko – broj poslanih grupnih poruka povećao se za 25%, u usporedbi s brojem poslanih poruka prije godinu dana.

Globalni trend na Viberu pokazuje porast broja grupnih poruka za 170%, a broja posjeta communityjima za 30%. U Hrvatskoj, ukupno vrijeme provedeno u appu povećalo se za 50%, čemu je pripomoglo i povećanje broja aktivnih communityja u zemlji za više od 85%.

blank

Ukupan broj posjeta hrvatskih korisnika Communityjima porastao je za gotovo tri puta dok najnovija usluga grupnih video poziva (dolaznih) bilježi povećanje od oko 17%, kroz posljednja 4 mjeseca. Potaknuti pandemijom, brojni brendovi i tvrtke okrenuli su se chatbot rješenjima u messengerima, kako bi svojim korisnicima ponudili personaliziranu i relevantnu instant komunikaciju. U Hrvatskoj je korištenje Viber chatbotova poraslo za dva puta, posmatrajući rezultate na godišnjoj razini.

„Pandemija nam je promijenila živote. Utjecala je na način na koji komuniciramo s obitelji, prijateljima i kolegama, kako koristimo razne usluge i kako si organiziramo dnevne aktivnosti. Ujedno je potaknula nastanak mnogih inovativnih koncepata koji su doveli do prave eksplozije tehnoloških rješenja koja su zaživjela u svakom aspektu naših života. Naš je cilj ostati besplatna i sigurna opcija, koja milijunima korisnika pruža digitalno okružje za bezbrižnu komunikaciju, a sve kako bismo podržali stvaranje još više autentičnog lokalnog sadržaja i izgradili platformu na kojoj je upravljanje brojnim uslugama pitanje samo par klikova“, izjavio je Atanas Raykov – viši direktor EMENA u Rakuten Viberu.

I dok se svijet pokušava prilagoditi “novom normalnom”, ljudi i dalje trebaju jednostavna i laka rješenja za video pozive, što se vidi po rezultatima iz Hrvatske. Većina je video poziva inicirana, što je i očekivano, upravo iz grupa, no iznenađujuće je što je četvrtina njih započela kao 1-na-1 poziv, u koji je zatim dodano još sudionika.

Očekuje se da će Viberov novi “grid” prikaz sudionika dodatno potaknuti korištenje grupnih video poziva, omogućavajući besplatno i jednostavno rješenje za sve od edukacije do obiteljskih okupljanja i proslava.