A1 Hrvatska prvi počinje s testiranjem 5G mreže na 700 MHz

blank

Oslobađanjem radiofrekvencijskog pojasa od 700 MHz stvoreni su uvjeti za punokrvnu 5G mobilnu mrežu, a A1 Hrvatska prvi je počeo s testiranjem

Do prije nekoliko mjeseci digitalni televizijski signal emitiran je u Hrvatskoj na 700 MHz, a prelaskom na DVB-T2 standard to je frekvencijsko područje oslobođeno i koristit će se za 5G mobilnu mrežu, zajedno uz 3,6 GHz i 26 GHz. Nakon što HAKOM raspiše natječaj za dodjelu komercijalnih frekvencija, što se očekuje u sljedećim mjesecima.

A1 Hrvatska prvi je domaći operator koji je započeo testiranje 5G mreže u radiofrekvencijskom pojasu od 700 MHz. Riječ je o frekvencijskom području koje se oslobodilo prelaskom zemaljskog emitiranja TV programa na DVB-T2 standard.

blank

5G na 700 MHz omogućit će pokrivanje velikih područja pa tako i onih manje dostupnih poput ruralnih krajeva, ali se pri tome neće ostvarivati gigabitne brzine kao na 3,6 GHz. Istovremeno, frekvencija je važna zbog pokrivanja zatvorenih prostora te povezivanja uređaja u Internet stvari (IoT) u 5G okruženju.

Omogućit će pružanje pouzdane mreže niske latencije (5G URLLC) te rezervacije dijela mreže (5G RAN slicing) za posebnu namjenu kada nije potrebna razmjena velike količine podataka, nego malo vrijeme odziva koje se može pružiti samo preko 5G sučelja.

blank

Iz A1 Hrvatska napominju da su prvi demonstrirali gigabitne brzine i nisku latenciju te mogućnosti 5G mreže u Zagrebu i Osijeku u frekvencijskom području od 3,6 GHz, a sada nastavljaju s frekvencijom na 3,6 GHz koja se koristi na širem području Bistre te u Zagrebu na A1 kampusu.

U kombinaciji s postojećim LTE spektrom (4×4 MIMO, LTE 1800 i 2600) ostvaren je download veći od 650 Mbps i upload od 120 Mbps. Ta prva mjerenja dokaz su da će 5G omogućiti kvalitetni širokopojasni pristup u svim krajevima Hrvatske.

Istovremeno na području Osijeka, prvog 5G grada u Hrvatskoj, A1 od 1. ožujka testira 5G mrežu s korisnicima. Na području pokrivenom signalom u spektru od 3,6 GHz mogu isprobati prednosti pravog 5G-a gigabitne brzine i niske latencije. Testni korisnici dobivaju pristup 5G mreži koji se dodatno ne naplaćuje, a prema odluci HAKOM-a bit će omogućen do 1. lipnja.

Glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije A1 Hrvatska, Tomislav Makar objašnjava: „Testiranje 5G-a u frekvencijskom području od 700 MHz potvrđuje lidersku poziciju A1 u inovacijama i uvođenju novih tehnologija u Hrvatskoj. Predano radimo na digitalizaciji Hrvatske i pripremamo se za uvođenje prave 5G mreže gigabitnih brzina i niske latencije nakon dodjele spektra. Velika je to prilika za oporavak i gospodarski rast. Upravo je to tehnologija koja će imati presudnu ulogu u konkurentnosti u Europi pa i globalno te razvoju Industrije 4.0. Ubrzamo li uvođenje 5G-a, u Hrvatskoj će se otvoriti dodatna radna mjesta, uvećati BDP i otvoriti put napredovanja prema DESI (Indeks digitalnog gospodarstva i društva)“.

Tomislav Makar
Tomislav Makar