Akt o digitalnim uslugama kod nezakonitog internetskog sadržaja

Dom Ide, Pixabay
Dom Ide, Pixabay

Europska komisija želi povećati javnu sigurnost kroz praćenje širenja i umnožavanje nezakonitog sadržaja

Teroristički sadržaj ili nezakoniti govor mržnje mogu dovesti do ozbiljne prijetnje javnoj sigurnosti. Stoga je Europska komisija objavila niz preporuka državama članicama da koordiniraju svoj odgovor na širenje i umnožavanje nezakonitog sadržaja.

Cilj je da države članice podrže Komisiju u osiguravanju potpune usklađenosti vrlo velikih internetskih platformi i tražilica s novim obvezama na temelju Akta o digitalnim uslugama prije isteka roka u kojem države članice moraju ispuniti svoju ulogu u njegovoj provedbi.

U vremenu sukoba i nestabilnosti koje pogađaju Europsku uniju Komisija računa na države članice da udruže snage kako bi se omogućila brza provedba Akta o digitalnim uslugama. Aktom o digitalnim uslugama uspostavlja se skup pravila za sigurno, predvidljivo i pouzdano internetsko okruženje u EU-u, uz poštovanje temeljnih prava, posebno slobode izražavanja i informiranja.

Ursula von der Leyen, European Union
Ursula von der Leyen, European Union

Od kolovoza 2023. Aktom o digitalnim uslugama zahtijeva se da vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice smanje sustavne rizike, uključujući one od širenja nezakonitog sadržaja.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Teroristički napad Hamasa rezultirao je i nezakonitim sadržajem kojim se promiču mržnja i strah. Kroz Akt o digitalnim uslugama Europa sada ima čvrsta pravila za zaštitu korisnika od zastrašivanja, uključujući ranjive skupine, i za osiguravanje temeljnih sloboda na internetu. Velike platforme podliježu novim obvezama ublažavanja takvih rizika povezanih sa svojim uslugama. Današnja preporuka pomoći će nam da koordiniramo naš odgovor s onim država članica i zaštitimo naše društvo.“

Komisija Preporukom potiče države članice da do zakonskog roka 17. veljače 2024. već imenuju neovisno tijelo koje će biti dio mreže budućih koordinatora za digitalne usluge. Ako izvanredne okolnosti, kao što su međunarodni oružani sukob ili teroristički napadi, to opravdavaju Komisija potiče vrlo velike internetske platforme i vrlo velike internetske tražilice da izrade protokole za incidente.