Bullitt Group je to uspio prvi: satelitsko slanje poruka

blank

Uređaj će biti predstavljen u prvom tromjesečju 2023. godine i nadmašit će planove druge satelitskih komunikacijskih igrača

Mobilna svemirska utrka sljedeće je područje u kojem ćemo gledati inovacije. Britanski tehnološki proizvođač Bullitt Group u partnerstvu s gigantom čipseta MediaTekom pokrenuo je suradnju kako bi napravili prvi pametni telefon na svijetu sa satelitskim slanjem poruka.

Prvi pametni telefon na svijetu uključuje tehnologiju dvosmjerne satelitske razmjene poruka. Telefon i OTT satelitska usluga bit će komercijalno dostupni u prvom kvartalu 2023. i uključivat će besplatnu satelitsku SOS značajku.

Bullitt i MediaTek surađivali su tijekom posljednjih 18 mjeseci kako bi omogućili dodavanje izravne satelitske komunikacije u sljedećoj generaciji 5G pametnih telefona koje je dizajnirao Bullitt.

blank

Bullitt je prvi koji koristi MediaTekov 3GPP NTN (Non-Terrestrial Network) čipset. Vlasnički softver i komponente usluga također su paralelno razvijeni za pružanje usluge OTT satelitske razmjene poruka.

Softver uređaja je inteligentan i prebacuje se na satelitsku vezu samo kada nije dostupna mobilna ili Wi-Fi veza. Usluga se integrira s postojećim kontaktima korisnika kako bi pružila besprijekorno iskustvo pri korištenju satelitske veze za komunikaciju s telefonom na mobilnoj mreži. Vrijeme za inicijalno povezivanje sa satelitom i slanje poruke je oko 10 sekundi.

Richard Wharton, suosnivač Bullitt Groupe objasnio je:
“Bullitt dizajnira i proizvodi mobilne telefone prema licencama brendova Cat (Caterpillar Inc) i Motorola. Tijekom 13 godina razvili smo duboko razumijevanje naših korisnika koji se, zbog prirode svog životnog stila ili posla, često nalaze na otvorenom i često na rubu mobilne pokrivenosti. Globalno, korisnici mobilnih telefona gube signal na desetke milijardi sati svake godine… Samo Amerikanci gube pokrivenost mobitelom više od 22 milijarde sati godišnje. Gubitak signala je nešto što smo svi iskusili u nekom trenutku. Ovisno o situaciji, to može značiti neugodnost, frustraciju, tjeskobu, gubitak produktivnosti ili čak gubitak života.“

blank

“Već dugo znamo da je odgovor u satelitu, ali ‘nevidljiva’ i besprijekorna integracija u pametni telefon stvara goleme tehničke izazove. MediaTek i Bullitt dijele početnički duh i povijest inovacija tako da sada, gotovo dvije godine u našem odnosu, zajedno stojimo na čelu nove ere u telekomunikacijama i najbrži, najjednostavniji način da naši partneri u kanalu operatera ponude potpuni mir i misle na svoje kupce.”

JC Hsu, korporativni potpredsjednik i generalni direktor poslovne jedinice za bežične komunikacije u MediaTeku dodao je:
„Ovaj odnos nastavlja našu dugogodišnju povijest inovacija i vodstva u formuliranju standarda 3GPP NTN, koji kombinira mobilnu i satelitsku povezanost u istom uređaju. Uz najnoviju mobilnu tehnologiju i najsofisticiranije značajke mobilne veze s najboljim performansama na kojima smo radili, 3GPP NTN napor zagovara dopuštanje proizvođačima uređaja pristupa satelitskoj povezivosti. Vrlo smo ponosni što smo stvorili tehnologiju dvosmjerne satelitske razmjene poruka koja se koristi u ovom prvom komercijalno dostupnom telefonu i što smo pioniri u stvaranju ekosustava koji se temelji na 3GPP NTN standardima za satelitsku komunikaciju.”