Čak 53 posto korisnika u domovima za starije je usamljeno

blank

Umjesto fizičkog ljudskog kontakta i razgovora licem u lice zamjenski način komunikacije postali su kratki telefonski razgovori

Hrvatski Telekom i Volonterski centar Zagreb, u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp, proveli su prvo istraživanje o usamljenosti u domovima za starije. Istraživanje je obuhvatilo korisnike domova za starije obuhvaćenih u prvoj fazi nacionalnog Programa digitalne edukacije starijih osoba, u sklopu kojeg je Hrvatski Telekom donirao tablete i besplatan internet za 14 domova diljem Hrvatske.

blank

Više od polovice korisnika domova za starije (njih 53%) kontinuirano se osjeća usamljeno, a najviše im u ovo vrijeme izoliranosti uzrokovane pandemijom Covida-19 nedostaju razgovori s članovima obitelji (88%) i prijateljima izvan doma (70%).

Zbog korona mjera posjeti članova obitelji i prijatelja 43% su manji, a 24 posto se korisnici domova za starije manje druže i s ostalim korisnicima doma.

Umjesto fizičkog ljudskog kontakta i razgovora licem u lice koje su u prosjeku vodili 23 minute, zamjenski način komunikacije postali su kratki telefonski razgovori od svega 5 minuta na fiksnom telefonu te 14 minuta putem mobitela. Telefonske razgovore je ranije koristilo 13 posto, a sada 43 posto ispitanika te im jako nedostaje to što svoje najdraže ne mogu vidjeti.

Nedostatak digitalnih vještina znatno utječe na vrijeme i kvalitetu vremena koje ispitanici provode u razgovoru sa svojim obiteljima i prijateljima, a zbog svega je čak trećina ispitanika u istraživanju izrazila i dublje znakove usamljenosti.

86 posto korisnika domova za starije nije nikada razgovaralo putem video poziva, 74 posto niti ne zna uspostaviti, ali 90 posto ih želi naučili kako se to radi, a prvo bi nazvali svoju djecu (47%), odnosno unuke ili praunuke (23%).

Svjestan potrebe ovakve edukacije Hrvatski Telekom je u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb pokrenuo program digitalne edukacije starijih osoba. HT priprema jednostavno razumljive edukativne video materijale putem kojih će korisnici domova, ali i svi stariji sugrađani moći lako koristiti različite digitalne alate koji će im omogućiti da budu povezani i u stalnom kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima.

Korisnici 14 domova za starije u Gradu Zagrebu već kroz pripremljene video edukacije uče kako uspostaviti WhatsApp video pozive na svojim tabletima.

„Ova godina svima je promijenila živote i tražila je brojne prilagodbe kako bi zaštitili svoje najbliže. Istodobno smo postali bolno svjesni koliko su nam osobni kontakt i druženja važni i koliko nam trebaju da bi mogli funkcionirati. Pritom su uvedenim protuepidemijskim mjerama posebno pogođeni korisnici domova za starije kojima je izoliranost povećala osjećaj usamljenosti. To je i razlog zbog kojeg smo pokrenuli nacionalni program edukacija o korištenju digitalnih alata, koji se nadamo kako će osobama starije životne dobi otvoriti vrata cijelog jednog novog svijeta i omogućiti im da kad već ne smiju, da ipak mogu biti u kontaktu sa svojim bližnjima“, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma.

blank
Ivan Bartulović, član Uprave Hrvatskog Telekoma za ljudske resurse

Sljedeće će godine nacionalnim Programom biti obuhvaćeni dodatni domovi za starije diljem Hrvatskoj koji se za sudjelovanje mogu prijaviti na linku, a edukativni video materijali će se kontinuirano nadopunjavati i biti objavljeni na službenim kanalima Hrvatskog Telekoma te će biti dostupni svima zainteresiranima za digitalnu edukaciju.

Korisnici domova za Božić najviše priželjkuju druženje s obitelji i prijateljima (46%), zdravlje (43%), kraj korone (14%), povratak osjećaja slobode (7%) te povećanje mirovine (7%).