Certifikat TIER III za podatkovni centar Hrvatskog Telekoma

blank

Potvrda izvrsnosti potvrđena je za data centar Selska u Zagrebu koji je prošao kroz zahtjevnu i strogu procjenu

U skladu s razinom TIER III sva IT oprema u HT data centru ima dvostruko neovisno napajanje i hlađenje, potvrđuje certifikat.

Svaki je sustav neovisan o drugome i potpuno redundantan pa ako jedan sustav iz bilo kojeg razloga prestane raditi uključuje se drugi. Ova redundantnost osigurava neprekidno napajanje i hlađenje kako bi se mogao zajamčiti neometan rad servera, što u konačnici znači da svi korisnički kritični sustavi mogu nesmetano raditi, a podaci biti dostupni.

Zagrebački podatkovni centar, otvoren 2014. godine, zadovoljio je najveće sigurnosne, tehnološke i industrijske standarde te dobio certifikat TIER III od UpTime Instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. U centru se korisnicima nudi smještaj, daljinsko praćenje i upravljanje ICT infrastrukturom.

blank

Izdavanje certifikata znači da je Data centar Selska prošao kroz zahtjevnu i strogu procjenu performansi objekta, kapaciteta i svih ostalih inženjerskih zahtjeva zajedno sa strojarskim i električnim sustavima te je ispunio sve postavljene zahtjeve po aktualnim tehnološkim standardima.

Uptime Institute razvio je standard klasifikacije data centara poznat kao TIER standard kojim se opisuju četiri vrste data centara na temelju razine njihove raspoloživosti. Time su definirani tehnološki standardi koji moraju biti zadovoljeni kako bi se postigla određena razina dostupnosti, a korisnici mogu biti sigurni da postoji standard kojega se pružatelj usluge mora držati.

Za dobivanje certifikata moraju se pratiti i osigurati svi zahtjevi koje određena razina certifikata podrazumijeva, kako kroz projektnu dokumentaciju tako i kroz samo izvođenje radova te na kraju održavanje data centra.

Hrvatski Telekom upravlja s pet većih data centara koji su u uporabi već više od 15 godina te je po tome jedinstven u regiji.