Digitalni muzej u povodu 30 godina od uvođenja mobilne telefonije

blank

Hrvatski Telekom je 1991. godine uveo mobilnu telefoniju u Hrvatskoj (tada kao HPT); bilo je to početkom siječnja

HT-ov fizički muzej u Zagrebu, nažalost, nastradao je u potresu i trenutačno je u fazi obnove. S obzirom da je ove godine obljetnica od uvođenja analogne (099) MOBITEL mreže, prava je prilika za podsjetiti se što se događalo unatrag tri desetljeća.

Interaktivni HT-ov digitalni muzej sadrži relevantne muzejske prikaze, vremeplov i video sadržaje, a može se pogledati i izložba „U potrazi za prvim mobitelom“. u kojoj je prikazan dio postava HT Muzeja pošte i telekomunikacija u Zagrebu.

Mobilni telefoni koji su se u početku koristili u prvoj hrvatskoj mreži bili su mase nekoliko kilograma, mogli su se koristiti u vozilu i izvan njega te su donijeli slobodu u govornoj komunikaciji kakva prije nije postojala.

U to su vrijeme vlasnici prvih mobitela morali sa sobom nositi i dozvolu za korištenje mobitela, ukoliko bi ih netko zaustavio i provjerio što im je to u rukama. I dok je prije 30 godina u Hrvatskoj postojalo tek 200-tinjak mobilnih uređaja danas ih se u prosjeku dnevno proda oko milijun u cijelom svijetu.

Sve su ovo zanimljivosti koje se mogu saznati u sklopu digitalnog muzeja Hrvatskog Telekoma koji se nalazi na web stranici: www.ht-muzej.hr.

Autori izložbe su Vesna Lipovac, viša kustosica u HT muzeju i Goran Rajič, viši kustos u Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Digitalni muzej sadrži i video galerije s reklamama iz prošlosti te povijesni pregled razvoja mobilne telefonije u Hrvatskoj i svijetu.