Prije 30 godina, na današnji dan, s radom počela prva mobilna mreža 099 Mobitel

blank

Danas je povijesni dan! 11. siječnja 1991. godine na području Hrvatske s komercijalnim radom počela je mreža Mobitel

Vjerojatno se rijetko tko sjeća, ali prije točno 30 godina u Hrvatskoj je ostvaren prvi poziv preko mobitela. Naravno, pozivi su se ostvarivali i prije tog dana, tijekom testiranja mreže, ali 11. siječnja 1991. godine ostvaren je prvi komercijalni poziv.

Prvi mobiteli u Hrvatskoj su bili izuzetno skupi. Koštali su više od 100.000 jugoslavenskih dinara odnosno oko 14.400 njemačkih maraka (to je cijena za uređaj i za priključak). Bila je to protuvrijednost jednog novog automobila. U početku su mobiteli uglavnom bili smješteni u automobile, ali postojali su i modeli koji su se mogli izvaditi van vozila i samostalno koristiti. Nekoliko desetaka minuta razgovora. Prvi mobiteli imali su masu od 2 do 4 kilograma, a zatim im je masa smanjena na pola do jedan kilogram.

Kao i danas, i tadašnji mobiteli su kao slabu točku imali bateriju koja se ubrzano trošila. Prvi modeli “cigla” mobitela imali su problema s radom, nisu dobro lovili signal, a pojedine količine pristiglih modela su čak vraćane proizvođačima natrag.

Dancall Logic HP 1111 & Maxon Carry Phone
Dancall Logic HP 1111 & Maxon Carry Phone

Jedan od razloga je i što se frekvencija od 450 MHz, inače namijenjena prvoj generaciji mobilne telefonije, u Hrvatskoj nije mogla koristiti jer je već od prije bila zauzeta od strane tadašnje JNA vojske (navodno za neke rakete). Pa se koristilo područje za nekoliko desetaka megaherca niže, na 415 MHz.

Prvi pretplatnik HPT-a je bio Marijan Rudar iz okolice Zagreba, a do kraja 1991. godine u Hrvatskoj je bilo 2583 pretplatnika. U sljedećim godinama se mreža nije razvijala, postojala je samo usluga telefonskih razgovora, a godinama kasnije bio je moguć i roaming u neke druge države.

Tek je dolazak 2G Cronet mreže 098 na 900 MHz omogućio neke nove usluge, ali smo na SMS poruke morali pričekati još nekoliko godina – do 1999. godine. Cronet mreža je testirana 11. kolovoza 1995. godine (prvi poziv obavio je Franjo Tuđman), a komercijalno startala s radom 1. veljače 1996. godine. Kroz vrijeme Cronet mreža je promijenila naziv i danas je to mreža Hrvatski Telekom.

blank

U to se vrijeme mobitel nije mogao kupiti i koristiti kao danas. Kupovao se u HPT-u, za što je bila potrebna određena dozvola, a ako ste htjeli kupiti mobitel u inozemstvu i koristiti neki model kojeg nije bilo na hrvatskom tržištu, za to vam je bila potrebna posebna dozvola. Dakle, niste mogli kupiti mobitel i samo zamijeniti SIM karticu, koja je stigla s Cronet mrežom. Naime, za 099 Mobitel mrežu nisu se koristile SIM kartice nego su se mobiteli na mobilnu mrežu spajali direktno, bez kartice.

Uslijedio je 1. srpnja 1999. godine dolazak drugog mobilnog operatora Vipnet (današnji A1 Hrvatska), a 17. listopada 2005. godine s radom je počeo Tele2 (današnji Telemach).

Nakon 2G koji je donio GPRS i kakav-takav mobilni internet brzinama od oko 54 kb/s, uslijedila je 3G mreža koju smo u Hrvatskoj dobili u 2005. godini, a 4G u 2012. godini. Sad smo u iščekivanju 5G-a za koji bi se natječaj trebao raspisati u 2021. godini (odgođen je zbog epidemije koronavirusa).

blank

Za kraj ovog kratkog pregleda jedna zgoda: navodno su za smanjivanje dimenzija mobitela zaslužni konobari – kad bi konobar donio piće za stol, na stolu su gosti držali svoje mobitele i ponosno ih pokazivali. Nije bilo mjesta za piće.

P. S. Vratimo se još malo natrag u povijest. Prvi mobitel na svijetu predstavio je Martin Cooper iz Motorole. Model Motorola Dynatac predstavljena je na ulicama New Yorka 3. travnja 1973. godine, a komercijalno je mobitel ponuđen u prodaji, za 3999 američkih dolara, tek u 1983. godini. Ipak, mobilna telefonija u svijetu postoji još iz vremena netom nakon završetka drugog svjetskog rata, a mobiteli su se koristili samo u automobilima.