Djeca virtualne stvarnosti prvi je domaći dokumentarni film o igranju videoigara

blank

Dokumentarac „Djeca virtualne stvarnosti“ govori o utjecaju igranja videoigara na obitelj u kojima gameri i roditelji zajednički prolaze kroz sve izazove koje otvaraju videoigrice.

Uz priču kroz perspektive tri dječaka, Luke, Filipa i Jošue i njihove majke problematiku provođenja vremena pred računalom i sigurnosti u igranju objašnjavaju potpredsjednik Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Igor Kanižaj te Ivan Rado (ili Malajski Tapir), jedan od najpoznatijih hrvatskih YouTubera.

Dok jedni tvrde kako su videoigre dobre jer razvijaju reflekse, pružaju interaktivnu zabavu i priliku za opuštanje, drugi se boje ovisnosti i pretjerane stimuliranosti. Istina je, naravno, negdje između. Upravo se tom temom bavi prvi domaći dokumentarni film koji o igranju videoigara priča kroz iskustvo jedne obitelji i donosi kompletan pregled svijeta videoigara te konkretne prednosti i nedostatke gaminga.

Dokumentarac pod nazivom „Djeca virtualne stvarnosti“ prikazuje se u MAXtv videoteci, a od danas i na RTLplayu, a dio je kampanje ”Igrajmo na sigurno” čiji je cilj povećati razinu informiranosti mladih i njihovih roditelja o svim prednostima i rizicima koji su sastavni dio svijeta videoigara. Kampanju ”Igrajmo na sigurno” pokrenuli su Hrvatski Telekom zajedno s partnerima Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i Hrabrim telefonom.

Prva video igra „Križić-Kružić“ nastala je 1952. godine, prva igraća konzola Magnavox Odyssey izašla je 20 godina kasnije. Danas je industrija videoigara jedna od važnijih ekonomskih grana s godišnjim prihodima od 137 milijardi dolara, stotinama tisuća zaposlenih i 2,3 milijarde igrača diljem svijeta.