Do kraja 2020. godine 5G signal stiže u Osijek

blank

Osijek je na 203. sjednici Vlade Republike Hrvatske odabran za prvi hrvatski 5G grad

Do 31. prosinca 2020. u Osijeku će se izgraditi 5G mreža, što će značajno pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske. Bila je to jedna od 12 točaka dnevnog reda o kojima se raspravljalo na otvorenom dijelu sjednice.

Nakon zaprimljenih iskaza interesa gradova Bjelovara, Karlovca, Osijeka i Rijeke, održanih radnih sastanaka s predstavnicima tih gradova i analize prednosti i nedostataka svakog pojedinog grada, koja je obuhvatila teritorijalnu veličinu navedenih gradova, broj stanovnika, konfiguraciju terena i mogućnosti različitih primjena 5G tehnologije, Stručna radna skupina predložila je grad Osijek.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izvijestio je da se Grad Osijek određuje prvim velikim gradom u Republici Hrvatskoj u kojem će se do 31. prosinca 2020. godine izgraditi 5G mreža i pustiti u komercijalni rad 5G usluge.

blank

Predloženi Zaključak, naveo je, predlaže se temeljem Komunikacije Europske komisije Europskom parlamentu, Vijeću, Europskom gospodarskom i socijalnom odboru i Odboru regija “5G za Europu – Akcijski plan”, koja sadržava jasne smjernice za poticanje razvoja infrastrukture i usluga pokretnih komunikacije pete generacije do 2020. godine.

Stručna radna skupina, sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) te sva tri operatora pokretnih komunikacija u Republici Hrvatskoj provela je aktivnosti u cilju odabira prvog hrvatskog 5G grada u skladu s navedenim Akcijskim planom.

Butković je dodao da su sva tri domaća operatora pokretnih komunikacija spremna zajednički izgraditi i uvesti 5G infrastrukturu i usluge u gradu Osijeku. Ministar je izrazio uvjerenje da će ovo postati dobar model za uvođenje nove tehnologije na cijelom području Republike Hrvatske. Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je usvajanje ove odluke jako dobrim, kazavši da je to i na tragu velike investicije Ericsson Nikole Tesle u Osijeku.

blank