Testirali smo A1 5G i provjerili koliko je zaista brz download podataka

blank

Postoji li 5G signal u Hrvatskoj? Potražili smo ga i pronašli na zagrebačkom Žitnjaku u A1 Hrvatska

blank

U Europi su 5G mreže u posljednjih nekoliko mjeseci startale s komercijalnim radom u nekoliko država (Švicarska, Velika Britanija, Njemačka), poznate su i cijene korištenja usluga, a o 5G-u vrlo rado govore i hrvatski mobilni operatori. Iako 5G u Hrvatskoj ne postoji kao komercijalna usluga, uspjeli smo pronaći 5G signal u krugu mobilnog operatora A1 na zagrebačkom Žitnjaku. S kojim smo mobitelom testirali petu generaciju mobilne telefonije?

U veljači 2019. na MWC-u u Barceloni predstavljeni su i prvi pametni telefoni, a na hrvatskom je tržištu po cijeni od 7499 kuna tijekom kolovoza 2019. najavljen dolazak modela Huawei Mate 20 X 5G dok se Samsung Galaxy S10 5G i dalje čeka.

blank

S Huaweijem Mate 20 X 5G u ruci i s umetnutom SIM karticom mobilnog operatora A1 isprobali smo može li jedan mobitel postići brzine u downloadu veće od 1 Gb/s, koliko je definirana minimalna brzina za punokrvni 5G. Već smo tijekom našeg prvog testa, preko Speedtest mobilne aplikacije, uspjeli postići 1105 Mb/s odnosno 1,1 Gb/s. Upload koji smo ostvarili je 81,7 Mb/s. Dakle, 5G radi!

Zanimala nas je i latencija odnosno kašnjenje signala – u krugu A1 Hrvatska, pod Ericssonovom 5G baznom stanicom (koja radi na 3,5 GHz) smo preko Huawei Mate 20 X 5G uspjeli postići latenciju od 7 ms, a kasnije smo kroz više pokušaja uspjeli dobiti i 6 ms.

Kako je prošao naš test snimljen iz prvog pokušaja pogledajte u našem 4K videu:

Kako izgleda download i koliko dugo (ili kratko) traje instalacija mobilne igre PuB G veličine 2 GB preko 5G mreže? Pogledajte u videu:

blank blank