‘Do sada su nam prodavali mačka u vreći’

izvor: Freepik
izvor: Freepik

Sredinom 2025. mobiteli i tableti će u cijeloj Europskoj uniji imati oznaku popravljivosti, a to su uređaji koji se najviše kvare

Repair score za mobitele i tablete odnosno oznaka popravljivosti potrošačima će omogućiti lakši odabir prilikom kupnje jer će znati koliko je uređaj popravljiv odnosno koliko su za njega dostupni rezervni dijelovi, koliko će koštati i koliko je kupcu dostupan servis.

To je prva kategorija proizvoda koja će od sredine 2025. nositi tu oznaku u cijeloj EU, a razvijena je prema francuskom primjeru.

“Sredinom 2025. mobiteli i tableti će imati oznaku popravljivosti. Moje istraživanje je pokazalo kako se i u Hrvatskoj oni najčešće kvare. Čak 94 posto građana smatra kako bi uređaji trebali trajati dulje te su im trajnost i dostupnost popravka najvažniji faktori pri kupnji. U slučaju kvarenja čak 81 posto građana je kupilo novi uređaj jer je popravak starog bio neisplativ, a 90 posto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi u odnosu na cijenu novog uređaja. Ovom oznakom moći ćemo lakše odabrati najkvalitetniji model ”, objašnjava hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

blank
Conference: ‘ Reducing food waste – Improving food safety ‘

“Potrošač će prilikom kupnje moći odabrati proizvod koji se lakše popravi, a proizvođači će se početi natjecati tko će proizvesti kvalitetniji proizvod. Do sada su nam prodavali mačka u vreći i silili nas da stalno kupujemo nove aparate”, kaže Biljana Borzan i dodaje:

“Dok čekamo oznaku popravljivosti za sve proizvode, trgovci će morati informirati potrošača u trenutku kupnje o dostupnosti i cijeni rezervnih dijelova te dostupnosti servisa i uputa o popravku. To će vrijediti za sve proizvode na tržištu“, kaže Biljana Borzan.

izvor: Freepik
izvor: Freepik