Ekskluziva u Zagrebu: igranje preko 5G mreže

blank

U Zagrebu je počeo Reboot InfoGamer 2019. powered by A1, a uz stotine igraćih konzola s najnovijim naslovima pozornost privlači i finale četvrte sezone A1 Adria League powered by ESL

Po prvi puta u našoj regiji i među prvima na svijetu finale mobilnih igara održat će se na 5G mreži, tijekom sajma Reboot InfoGamer 2019. powered by A1 koji se ovaj tjedan održava na Zagrebačkom Velesajmu. Tržište gaming industrije vrijedit će uskoro 160 milijardi dolara, uz godišnji rast industrije od 10 do 12 posto.

blank

Smisao korištenja 5G tehnologije u gamingu je korisnicima koji nemaju optičku mrežu omogućiti malu latenciju odnosno kašnjenje, uz velike brzine prijenosa podataka. Na Velesajmu to kašnjenje preko 5G mreže iznosi oko 5 ms, što je kao na optici. Na taj će način svi igrači biti ravnopravni u igranju.

Inače, 5G je ove godine glavni buzzword, istaknuto je na Zagrebačkom Velesajmu, dolazi i vrijeme cloud gaminga, streamanja igara direktno na mobitel čime se izbjegava instaliranje velikih igara direktno na pametni telefon.

blank
U lijevom kutu nalazi se 5G bazna stanica

Jednan od najboljih gamerskih festivala u regiji i šire ugostit će u A1 5G Gaming Areni veliko finale četvrte sezone A1 Adria League powered by ESL. Finale mobilnih igara koje se igra u petak 15. studenog odigrat će se na testnoj (živoj) A1 5G mreži među prvima u svijetu.

Ove godine igrale su se treća i četvrta sezona A1 Adria Lige, a idućih dana dobit ćemo pobjednike za dvije mobilne Hearthstone i Clash Royal te dvije računalne igre Counter Strike Global Offensive i DOTA 2. Veliko finale na jednome će mjestu okupiti najbolje timove i igrače s ovih prostora, kao i sve zaljubljenike u gaming i esport. Uspješnom projektu A1 Adria Lige pridružila su se dva velika sponzora Huawei i Thermaltake.

Direktorica marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatske, Monika Majstorović predstavila je događanja u A1 paviljonima 11D i 10A.

„Finale A1 Adria Lige savršen je kraj četvrte sezone natjecanja koje iz sezone u sezonu bilježi impresivne brojke. Više od 1000 igrača iz regije natjecalo se za ulazak u završnicu i nagradni fond od 23.000 eura. Više od 700 odigranih mečeva gledalo je preko 100.000 gledatelja na svim kanalima A1 Adria Lige,” rekla je Monika Majstorović najavljujući veliku završnicu.

Tomislav Makar
Tomislav Makar

Glavni direktor za tehniku A1 Hrvatska, Tomislav Makar predstavio je veliku novost na ovogodišnjim finalima – testnu 5G mrežu koju će svi posjetitelji moći isprobati na Huawei mobilnom uređaju te u virtualnoj stvarnosti na Vive VR uređaju.

„Već sada nudimo infrastrukturu za vrhunsko iskustvo gaminga na najboljoj mobilnoj i fiksnoj mreži u Hrvatskoj prema neovisnom, međunarodnom P3 mjerenju. A1 Hrvatska 5G Arenom na InfoGameru pokazuje spremnost za novo tehnološko doba koje donosi revoluciju u gaming. Nove generacije mobilnih mreža donose značajno poboljšanu latenciju i brzinu broadbanda te time otvaraju nove mogućnosti online igranja, a zahvaljujući gaming streaming servisima vrhunska zabava bit će nam dostupna na svim uređajima i u pokretu,“ objasnio je Makar, a zatim s relevantnim sugovornicima iz industrije vodio raspravu o revoluciji u gamingu koju donosi mreža nove generacije.

blank

Svoja očekivanja i viđenje 5G-a kao akceleratora industrije zabave iznijeli su organizator Reboot Develop konferencija i InfoGamera Damir Đurović, suosnivač i tehnički direktor zagrebačkog Gamepiresa koji stoji iza svjetskog hita SCUM Andrej Levenski, direktor proizvoda Vive Enterprise za Europu Marko Savković te poznati gamer i influencer Neno Hadžihajdić poznatiji kao PvtMole. Svi oni složni su u jednom – 5G mreža će iz temelja promijeniti industriju zabave i omogućiti vrhunsko gaming iskustvo dostupno posvuda.

blank
HTC 5G Hub spojen je na A1 5G baznu stanicu

Kao najavu finala A1 Adria Lige u mobilnim igrama, direktor za tehniku A1 Hrvatska Tomislav Makar i gamer PvtMole odnosno Neno Hadžihajdić po prvi puta u regiji zaigrali su na A1 5G mreži i uređaju Huawei Mate 20X 5G mobilnu igru – popularan Clash Royale. Koliko je gaming popularan govori i činjenica da se u proteklih godinu dana broj korisnika koji su svoje konzole (PlayStation, Xbox i dr.) spojili A1 mobilnom mrežom na cloud povećao gotovo 10 puta.

Uspjehom Reboot InfoGamera zadovoljan je i organizator Damir Đurović:
„Već osam godina rastemo te bismo ove mogli dostići i 100.000 posjetitelja. Zadovoljan sam suradnjom sa sponzorima i partnerima, a posebno mi je drago da s A1 demonstriramo revoluciju koju donosi 5G u svijet gaminga.“

blank

Ljubitelji gaminga i esporta, na do sad najatraktivnijem InfoGameru, u A1 5G Gaming Areni, uživat će u čitavom danu posvećenom najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu i jednoj od najpopularnijih igara, kako u pravom, tako u virtualnom svijetu – nogometu. U četvrtak 14. studenog, osim mogućnosti da pokažu na PlayStationu koliko su dobri u FIFA 20, moći će isprobati kako je biti virtualni golman na 4G i na 5G mreži. Petak i vikend rezervirani su za završnicu natjecanja A1 Adria League powered by ESL.

blank