Veliki pad plaćanja parkinga zbog koronavirusa. Jel oporavak na vidiku?

blank

Pad prodaje satnih parkirališnih karata tijekom pandemije koronavirusa bio je od 85 do 95 posto. Vraća li se stanje u normalu?

Istovremeno s uvođenjem izvanrednih mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, u ožujku 2020. pala je i prodaja satnih i komercijalnih parkirališnih karata. Dodatni pad prodaje uzrokovao je i potres koji je pogodio zagrebačko područje 22. ožujka 2020.

Besplatna mobilna i web aplikacija PayDo omogućuje plaćanje parkinga širom Hrvatske, bez SMS naknade koju inače naplaćuju mobilni operatori. Uz mobilnu i web aplikaciju, uslugu plaćanja parkinga tvrtka PayDo services omogućuje i prodajom na kioscima Tiska i iNovina te kroz usluge mobilnih operatora (SMS poruke).

Od ožujka 2020., tijekom prva dva tjedna pandemije koronavirusa, mobilna naplata parkiranja koju obavlja PayDo services je na području cijele Hrvatske zabilježila značajan pad ukupnog broja transakcija – čak 95 %. U pojedinim gradovima (Rijeka, Varaždin, Osijek, Opatija, Sisak, Ogulin, Donji Miholjac, Baška Voda…) tijekom pandemije koronavirusa parking se nije niti naplaćivao, zbog odluke o prekidu naplate parkinga.

blank

Tijekom pandemije koronavirusa, Infoart odnosno njegov brend PayDo services je podržavao inicijativu da se zdravstvene djelatnike oslobodi naplate parkinga kako bi svojim automobilom lakše mogli dolaziti na posao u izvanrednoj situaciji.

Stanje se ipak vraća u normalu i trenutni broj transakcija koje obavlja PayDo services je na nivou 80 %, u usporedbi sa stanjem prije korona krize. Svi gradovi koji su ukinuli vratili su naplatu parkiranja, a u PayDo services očekuju da će se od lipnja 2020. u kontinentalnom dijelu zemlje naplata parkiranja u potpunosti normalizirati. Za turistička mjesta još nemaju jasnu sliku jer ne znaju kakva će biti sezona i kakav će biti priljev stranaca koji u Hrvatsku dolaze automobilom.

blank

 

Infoart, hrvatska tvrtka koja je prije nekoliko godina razvila spomenutu aplikaciju PayDo, neprestano razvija nove usluge i funkcionalnosti, ali zbog trenutne situacije u zemlji iste će se primjenjivati tek po normalizaciji stanja. Nova verzija aplikacije, koja će biti raspoloživa narednih dana, donosi značajna poboljšanja po pitanju brzine i jednostavnosti korištenja, a bit će uključeni i novi gradovi i vanulična parkirališta.

Iz Zagrebačkog holdinga d.o.o., podružnica Zagrebparking, saznajemo da je od ožujka 2020., tijekom prva dva tjedna pandemije koronavirusa, došlo do pada prodaje satnih parkirališnih karata za 85 %, u odnosu na prodaju u periodu od siječnja do veljače 2020. godine. U istom razdoblju došlo je i do pada prodaje komercijalnih parkirališnih karata za oko 70 %, u usporedbi sa siječnjem i veljačom 2020. Prosjek broja transakcija obuhvaća sve prodajne kanale koje koristi podružnica Zagrebparking.