Funtouch OS 13 temeljen je na Androidu 13

blank

Vivov operativni sustav donosi nove opcije personalizacije, sigurnosnih nadogradnji i dodatne značajke

Funtouch OS 13 za pametne telefone Vivo korisnicima omogućuje veću kontrolu nad izgledom početnog zaslona njihovih telefona. Uz značajku monokromatskih ikona oni sada mogu promijeniti boju ikona na početnom zaslonu kako bi odgovarala njihovoj pozadini, sustavu i sučeljima aplikacija, što dodatno podržava korisničku kreativnost i samoizražavanje.

Korisnici mogu prilagoditi boje na korisničkom sučelju svog sustava i ugrađenim aplikacijama, uključujući ploče s obavijestima, kontrolu glasnoće, kalkulator i sat. Sustav može upotrijebiti boju s preferirane pozadine i teme korisnika kako bi odredio odgovarajuću nijansu boje, primjenjujući je na sučelje aplikacije, pri čemu uređaj dobiva osobniji izgled i dojam.

Novost je značajka spremanja aplikacija što pomaže u očuvanju sigurnosti osjetljivih podataka, pružajući korisnicima bezbrižnost u pogledu njihove sigurnosti i privatnosti. Kada druga osoba koristi uređaj dvorazinska funkcija spremanja drži odabranu „prikvačenu“ aplikaciju u vidnom polju i sprječava pristup drugim aplikacijama na uređaju.

blank

Ova značajka omogućuje veću fleksibilnost, dopuštajući vlasniku da postavi parametre i kontrolira dopuštene radnje unutar „prikvačene“ aplikacije, u trenucima kada drugi ljudi koriste uređaj.

Korisnik može sakriti fotografije i videozapise kao i obaviti selektivni odabir pristupa različitih aplikacija određenim fotografijama, čime se sprječava neželjeno gledanje na njihovim uređajima i dodatno poboljšava zaštita privatnosti.

Funtouch OS 13 uz iManager pomaže u praćenju vremena korištenja aplikacije. Ako je upotreba CPU-a previsoka korisnici mogu isključiti tu aplikaciju jednim dodirom. iManager također može spriječiti pregrijavanje smanjenjem broja aktivnih aplikacija i podešavanjem frekvencije CPU-a na temelju značajke hlađenja telefona.

Osim ažuriranja vremenske prognoze, nadzorna ploča također sadrži AQI karticu za korisnike koji brinu o zdravlju i koji žele odmah provjeriti najnovije informacije o kvaliteti zraka s dostupnim detaljnim indeksom PM2.5.

blank

Novosti će dobiti i kamera – profesionalna opcija tražila olakšava fotografiranje, s novim stabilizacijskim prstenom koji pomaže u ublažavanju efekta drhtavih ruku. Novi OS također je poboljšao proces uređivanja videozapisa omogućujući korisnicima da utišaju zvuk videa dok uređuju snimak, pa čak i da precizno podese glasnoću na svakom segmentu videa, što pomaže u stvaranju videozapisa na profesionalnoj razini.

Što se tiče kontrole pristupačnosti napravljena su poboljšanja s korekcijom boja i inverzijom kao i opcijom uklanjanja animacija za korisnike sa specifičnim potrebama kao što je oštećenje vida.
Funtouch OS 13 dostupan će biti od početka studenog 2022., a prvi u nizu uređaja koji će zaprimiti nadogradnju je serija X80 Pro.