Globalne isporuke pametnih telefona porasle su za gotovo 7 posto

blank

Isporuke pametnih telefona u drugom tromjesečju ove godine približavaju se brojci od 300 milijuna jedinica

Brojke istraživačke tvrtke Omdia pokazuju rast isporuka, a vidljivo je da je kineski dobavljač Xiaomi nastavio svoj put prema vrhu dok je Huawei “patio”, objavio je Mobileworldlive.com.

Preliminarni podaci o isporuci pametnih telefona u drugom kvartalu 2021. pokazali su da je globalno tržište pametnih telefona poraslo 6,9 posto na godišnjoj razini, na 299,1 milijuna jedinica, u usporedbi s 279,7 milijuna u drugom tromjesečju 2020.

Samsung je prednjačio s 57,3 milijuna pametnih telefona, što je rast od 5,6 posto. iz tvrtke Omdia izjavljuju da se “blagi rast” isporuka južnokorejskog diva uvelike pripisuje ograničenjima opskrbe ključnim komponentama i smanjenim operacijama u proizvodnim pogonima, posebice u Indiji i Vijetnamu koje su teško pogodili problemi Covid-19 (koronavirus).

Xiaomi se ponovno istaknuo dostigavši drugo mjesto na ljestvici te isporučivši 49,9 milijuna jedinica, što je 72,9 posto više nego u istom tromjesečju prije godinu dana. Omdia je otkrila da je tvrtka doživjela pad proizvodnje, opet zbog pandemijskih učinaka u Indiji, ali je smanjenje “bilo relativno malo” u usporedbi sa Samsungom. To je nadoknađeno povećanom prodajom izvan azijsko-pacifičke regije.

Gledajući rezultate na listi, nazire se kraj jedne ere u kojoj je Huawei imao vrlo bitno mjesto. Jasno je kako je Xiaomijev uspjeh u suprotnosti s rivalom Huawei. Omdia tvrdi da je „era Huaweija kao ključnog utjecajnog proizvođača pametnih telefona došla do svog kraja“ budući da je Huawei zabilježio pad isporuka od 74,6 posto, na 9,8 milijuna, čime je zauzeo tek osmo mjesto ljestvice najuspješnijih u drugom tromjesečju 2021.

Apple je u međuvremenu zauzeo treće mjesto nakon što su im isporuke porasle 7,5 posto, na 42,9 milijuna zbog oporavka na razvijenim tržištima i povećanja potražnje za vrhunskim pametnim telefonima. Oppo, Vivo, Realme i Motorola su također na listi među osam najboljih u Q2 2021.